Pääkirjoitus: Älä tule huijatuksi

0

Kun taivaalle katsoo, aurinko ja kuu näyttävät aika samankokoisilta. Kuu voi kouluja käymättömästä tuntua hyödyllisemmältä kuin aurinko, sehän valaisee yöllä, kun on pimeää. Aurinko loistaa päivällä, jolloin on muutenkin valoisaa.

No, todellisuudessa aurinko on kooltaan 400-kertainen kuuhun verrattuna. Maapallon olemassaolo ja elämä täällä on riippuvaista auringon valosta ja lämmöstä. Kuu on piskuinen maapallon kiertolainen, joka saa valonsa auringosta. Tästä huolimatta aurinko ja kuu näyttävät täältä käsin aika samankokoisilta ja -arvoisilta.

Vastaavasti nettiaikakaudella vastaan tulee uutisia ja valeuutisia, jotka näyttävät samanarvoisilta: niin oikeiden uutisten kuin valeuutisten tekijät väittävät puhuvansa totta ja pohjaavansa kiistämättömiin faktoihin. Mistä voi tietää, mitkä ovat puolueettomia, tosiasioihin pohjaavia uutisia, mitkä taas valeuutisia, jotka on laadittu esimerkiksi aiheuttamaan kaaosta, syrjimään tiettyjä ihmisryhmiä tai ajamaan yksittäisen tahon etua?

Sitä, mikä erottaa uutisen ja valeuutisen toisistaan, ei usein näe suoraan itse tekstistä, kuvasta tai videosta. Olennaista on, mitä uutismedian takaa löytyy: millaisesta kokonaisuudesta se on osa?

Oikeiden uutisten takaa löytyy valvontaelimiä, Suomessa JSN, jotka seuraavat, miten eri mediat toimivat. On yhteiset ja julkisesti saatavilla olevat pelisäännöt, joilla varmistetaan, että uutiset ovat totta ja puolueettomia. Jos pelisääntöjä ei noudateta, tulee seurauksia. Tällaisen koneiston osa on esimerkiksi tämä Kaarina-lehti .

Uutisilla on paljon valtaa, ja niihin uskotaan. Rikollisten tahojen kannattaa tehtailla valeuutisia, jotka tukevat niiden omia tarpeita. Ennen kuin luet uutisen tai katsot uutisvideon, onkin syytä säännönmukaisesti tarkistaa, kenen tekemä ja minkä koneiston osa uutinen on. Jos tietoja ei löydy, olet melkoisella varmuudella tulossa huijatuksi.

Maria Kesti