Päivän lumimyräkkä voi merkitä viikon viivettä rakennustyömaalla – Hovirinnan koulun rakentaminen etenee aikataulussa

0
C-lohkoa rakennetaan sääsuojan suojissa. Lohkoon tulee pääasiassa luokkahuoneita sekä esikoulun tiloja..

Nosturi hurisee ja metalli kirskuu Hovirinnan koulun työmaalla. Uuden koulun runko alkaa olla viimeistelytöitä vaille valmis. Tilojen kuvitteleminen täysin valmiina vaatii kuitenkin vielä mielikuvitusta.

– Tässä on ruokala ja tuonne taakse tulee liikuntasali ja teknisen työn tiloja, työnjohtaja Antti Uusikartano osoittelee betoniseiniä.

Hovirinnan koulua rakennetaan kolmessa eri lohkossa, joista pisimmällä on C-lohkon rakennustyöt. Sinne nousee parhaillaan luokkahuoneita. Käytännössä lohkojen valmistumisjärjestyksellä ei ole merkitystä, sillä koko koulu luovutetaan käyttöön samaan aikaan.

Runkovaiheen jälkeen, noin kuukauden päästä, aletaan rakentaa väliseiniä ja lattioita. Näillä näkymin oppilaat pääsevät uusiin tiloihin helmikuussa 2022.

Työmaan vastaava mestari Harri Vaaranmaa SRV:ltä kommentoi, että Hovirinnan koulun rakentaminen on edennyt aikataulussa ja ilman suurempia yllätyksiä. Haasteita on aiheuttanut lähinnä runsasluminen talvi.

– Päivän lumimyräkkä tarkoittaa rakennustyömaalla viikon häiriötä aikataulussa. Jos lunta pyryttää kunnolla, 70 prosenttia työmaan kapasiteetista on kiinni lumitöissä, hän kuvailee.

Rakentamisen näkökulmasta lumeton ja leuto talvi olisi paras mahdollinen. Sää voi aiheuttaa pahojakin aikatauluviiveitä, jos lumimyräkät jatkuvat tai tulee kovia pakkasjaksoja.

– Yleensä säiden aiheuttamat häiriöt pystytään kuitenkin kirimään kiinni projektin aikana, Vaaranmaa toteaa.

Pienet alakertaan, isot yläkertaan

Uuteen, kaksikerroksiseen koulurakennukseen tulee tilat suomenkielisen ja ruotsinkielisen alakoulun oppilaille sekä esiopetukselle. Uudesta koulusta tulee Kaarinan rakennuttajapäällikön Markku Leinosen mukaan runsaat tuhat neliötä vanhaa suurempi.

Suunnitelmien mukaan pienemmät lapset työskentelevät ensimmäisessä kerroksessa ja isommat lapset toisessa kerroksessa. Koulun Hovirinnantien puoleisessa osassa on liikuntasali, käsityöluokat sekä ruokala.

Nykytrendin mukaan kouluun tulee siirtoseiniä ja liukuovia, joilla tiloja saadaan muunneltua tarpeen mukaan.

Koulu sadaksi vuodeksi

Hovirinnan koulua rakentaessa on Vaaranmaan mukaan kiinnitetty erityistä huomiota siihen, ettei tulevaisuudessa tarvitsisi murehtia kosteusongelmista. Koulurakennusta rakennetaan Kuivaketju 10 -periaatteella, jolla pyritään estämään kosteusvaurioiden syntyminen kaikissa rakennusprosessin vaiheissa.

Sisäilmaan satsaaminen näkyy esimerkiksi materiaalivalinnoissa.

– Rakennuksen perustuksiin on käytetty laadukkaampaa, vesitiivistä betonia ja alapohjasta on tehty koneellisesti tuulettuva. Julkisivueristeissä ei ole lainkaan orgaanisia materiaaleja, Vaaranmaa luettelee.

Tavoitteena on, että uusi koulu palvelee kaarinalaisia oppilaita seuraavat sata vuotta.

– Tietysti hyvänkin rakennuksen voi pilata vääränlaisella käytöllä. Jos siellä läträtään paljon veden kanssa, niin varmasti saadaan ongelmia aikaiseksi, työnjohtaja Markus Vartiainen huomauttaa.

Kastuneet kipsilevyt vaihdettiin uusiin väistötilakoulun työmaalla

Hovirinnassa tehdään rakennustöitä kahdella eri työmaalla. Uuden koulurakennuksen viereen rakennetaan pysyvää väistötilaa koululaisille. Myöhemmin tilat vapautuvat päiväkodin käyttöön. Tästä urakasta vastaa Peab.

Väistötilakoulun rakennustyöt nousivat vuoden lopussa julkisuuteen puutteellisen sääsuojauksen takia. Kaarinan rakennuttajainsinööri oli huomannut, että rakennukseen oli asennettu kastuneita palosuojakipsilevyjä. Asiasta uutisoi Turun Sanomat (19.12.2020).

– Kastuneet levyt poistettiin käytännössä välittömästi ja uudet oli asennettu jo Turun Sanomien asiasta uutisoidessa, tekninen johtaja Jyrki Haapasaari kertoo.

Toisin kuin Hovirinnan koulun työmaalla, väistötilakoulun työmaalla ei ole käytössä Kuivaketju 10 -tuotemerkki. Käytännössä molemmilla työmailla noudatetaan Haapasaaren mukaan kuitenkin samoja periaatteita.

– Urakoitsija on sitoutunut käyttämään säälle alttiissa rakennus- ja asennusvaiheissa tehtaalla sääsuojattuja, esivalmistettuja rakennusosia, ja on jo lakiteitsekin velvollinen noudattamaan Kuivaketju 10 -päämäärien mukaista kosteudenhallintaa työmaatoiminnoissaan. Tältä osin sitoumus vähän petti, mutta he korjasivat vahingon yhdessä sovitulla tavalla ja kustannuksellaan menettelyä lainkaan kyseenalaistamatta, Haapasaari selventää.

Hovirinnan koulu lukuina:

  • Kouluun tulee tilat noin 630 oppilaalle.
  • Rakennuksen laajuus on noin 6900 bruttoneliömetriä.
  • Kouluhankkeen arvo on noin 15,5 miljoonaa euroa. Lisäksi kustannuksia tulee kalustehankinnoista ja opetustoimintaan liittyvien laitteiden hankinnasta.
  • Uusi koulu otetaan käyttöön keväällä 2022.