Petra Kaukorannan kolumni: Ennustamaton korona toi pienyrittäjät yhteen

0

Perjantai 13. päivä maaliskuuta 2020 on jäänyt monelle yrittäjälle mieleen vuoden hirveimpänä päivänä. Suomen hallitus oli edellisenä päivänä ilmoittanut maan siirtyvän koronapandemian takia poikkeustilaan.

Fysioterapiaa ja hierontaa tarjoavan Relaxionin puhelin pirisi koko viikonlopun taukoamatta, kun asiakkaat peruivat aikojaan. Relaxionin asiakkaista katosi yhdessä viikonlopussa 60%. Itseltäni työt vähenivät vielä totaalisemmin, sillä 90% asiakkaistani on koronan riskiryhmään kuuluvia ikäihmisiä.

Olen yli 20 vuotta työskennellyt yrittäjänä ja nähnyt taantuman ja finanssikriisin mutta en mitään koronaan verrattavaa. Taantumia osataan ennustaa, mutta nyt tuntui, kuin seinä olisi noussut vastaan yhdessä päivässä.

Missään vaiheessa ei tullut sellaista ajatusta, että lopetan yrittämisen. Ymmärsin että nyt pitää keksiä jotakin uutta. Pelkästään vanhalla mallilla ei pysty toimimaan.

Ikäihmisten kotiovilla kauppakasseja viedessäni kävi ilmi, että he olivat hädissään siitä, jos he joutuvat jäämään pitkäksi aikaa kotiin. Moni mietti, miten pääsee esimerkiksi hierontaan tai kampaajalle, jos ei saa liikkua mihinkään. Samaan aikaan yrittäjät päivystivät tyhjyyttä ammottavissa liikkeissään.

Ideoin konseptia kevään 2020 ja hain tukea projektille. ELY-keskus myönsi hankerahaa kumppanuusverkoston kokoamiseen. Joulukuussa avattiin uusi ikäihmisille suunnattu kaarinalaisista yrittäjistä koostuva palvelukumppanuusverkosto Seniorikaari. Iäkkäät ihmiset voivat tilata tarvitsemansa palvelut kotiin yhdestä paikasta.

Seniorikaaressa on tällä hetkellä mukana kymmenen kaarinalaista yrittäjää. Kriteerinä palveluntuottajan valinnalle on, että yrittäjällä on aito välittämisen, kuuntelemisen taito, ilo ja energisyys työhönsä sekä halu työskennellä ikäihmisten kanssa.

Yrittäjälle tämä on lisämyyntikanava, ja kotikäynnit pyritään ajoittamaan keskipäivään, joka on kivijalkayrityksissä yleensä hiljaisinta aikaa. Seniorikaari hoitaa markkinoinnin, asiakaskontaktit ja laskutuksen.

Näen, että tämä on myös tulevaisuuden tuote. Ihmiset asuvat yhä pidempään omissa kodeissaan. Siinä vaiheessa, kun he eivät pysty enää liikkumaan palveluiden perässä, palveluita on pystyttävä tarjoamaan heille kotiin. Me palvelutuottajat taas olemme yhdessä enemmän!

Petra Kaukoranta

Palvelujohtaja, Seniorikaari

Kaarinan Yrittäjät