Ristikallion päiväkodissa aloittaa ensi syksynä kotaryhmä

0
Ristikallion päiväkodin viereen valmistunut kota toimii elokuussa aloittavan ulkoryhmän tukikohtana. Johanna Kauniston mukaan päiväkodissa on seurattu nenä kiinni lasissa kodan valmistumista. Tosi hieno! kuuluu Remi Niemisen, Ellen Honkasalon ja Senni Saarisen arvio.

Lunta tuiskuttaa sakeasti ja aamu-uutisissa varoitellaan huonosta ajokelistä. Sää on juuri sellainen, että tekisi mieli vetää peitto korviin ja jäädä nukkumaan, mutta Ristikallion päiväkodin lapsia ei tunnu lumipyry haittaavan.

Neljävuotiaat Senni Saarinen, Remi Nieminen ja viisivuotias Ellen Honkasalo esittelevät päiväkodin metsään valmistunutta kotaa. Kodassa aloittaa elokuussa Kaarinan kaupungin ensimmäinen ulkopäiväkotiryhmä.

Päiväkodin johtajan Mika Pyyn mukaan kotaryhmän toiminta perustuu Suomen Ladun Luonnossa kotonaan -konseptiin. Yksityiskohdat muotoutuvat vasta toiminnan käynnistyessä, mutta lähtökohtana on, että ryhmässä ulkoillaan useita tunteja päivässä ja retkeillään vähintään kolmesti viikossa.

– Todennäköisesti toimimme hybridimallilla, mikä tarkoittaa, että aamulla kokoonnutaan päiväkodin tiloissa ja aamupala syödään sisällä. Muut ruokailut voidaan hoitaa vuodenajasta riippuen sisällä tai ulkona, Pyy täsmentää.

Sisätiloihin jäädään vain sään ollessa poikkeuksellisen huono, kuten kovalla tuulella tai rankkasateella. Sen sijaan haastatteluhetken kaltainen lumituisku on vain pukeutumiskysymys.

Koko metsä tilaa temmeltää

Ristikalliossa valmistaudutaan kotaryhmän tuloon muun muassa tutustumalla eri puolella Suomea toimiviin ulkopäivähoitoryhmiin ja osallistumalla Suomen Ladun Luonnossa kotonaan -koulutukseen.

Tarkkaa lukua ei tiedetä, mutta Suomessa toimii luultavasti muutamia satoja ulkopäivähoitoryhmiä. Luonnossa kotonaan -konseptiin perustuvia ryhmiä on kaikkiaan 35, joista lähin on Ruskolla.

Ristikallion kotaryhmä on ainakin alkuvaiheessa tarkoitettu 5–6-vuotiaille lapsille, mutta Suomessa on Pyyn mukaan jopa kaksivuotiaita lapsia ulkoryhmissä. Kokemukset ovat olleet pääosin positiivisia.

– Ulkona temmeltäessä lapsen oma aktiivisuus ja luovuus pääsevät valloilleen. Ulkoryhmissä ei ole perinteistä leluarsenaalia, vaan siellä toimitaan luonnonmateriaaleilla, rakennetaan majoja ja kiipeillään puissa, Pyy kuvailee.

Esimerkiksi esipetukseen kuuluvissa laskuharjoituksissa voidaan hyödyntää kiviä, käpyjä ja keppejä. Syksyllä ja keväällä päiväunet voidaan nukkua kodassa kamiinan ääressä. Samalla lapset oppivat ymmärtämään ja tuntemaan luontoa paremmin.

– Nykyisin puhutaan paljon siitä, että luonto voi huonosti. Uskon, että jos lapset viettävät pienestä pitäen aikaa luonnossa, he myös oppivat arvostamaan sitä. Sitä kautta maapalloa voidaan tervehdyttää ja säilyttää se elinkelpoisena myös tuleville sukupolville, Pyy ajattelee.

Kaarinan kaupunki on varannut ulkoryhmän perustamiseen 50 000 euron määrärahan, jolla katetaan muun muassa kodan ja kompostoivien käymälöiden rakentamiskustannukset. Ristikallion päiväkodin lapsimäärä ei kasva, vaan yksi ryhmistä vain toimii jatkossa ulkopainotteisesti.

Kotaryhmässä työskentelee kolme hoitajaa, ja ryhmään otetaan 20 lasta. Ryhmään voi hakea esiopetukseen ilmoittautumisen ja uuden toimintakauden haun yhteydessä.

Esikouluhaku on parhaillaan käynnissä ja jatkuu 12. helmikuuta saakka.

Ulkona oleminen rauhoittaa

Kymmenen vuotta Littoisten päiväkodissa työskennellyt Johanna Kaunisto ilmoitti heti ulkoryhmästä kuullessaan olevansa halukas työskentelemään siellä. Kaunisto on opiskellut työn ohessa ympäristökasvattajaksi ja tutustunut koulutuksessa ulkoryhmissä työskenteleviin kollegoihin.

– Aika moni on sanonut, ettei olisi enää valmis siirtymään takaisin sisätöihin. Ulkona oleminen rauhoittaa niin lasta kuin aikuista. Ruoka maistuu ja uni tulee paremmin, hän tiivistää.

Lapista kotoisin olevalle Kaunistolle ulkona oleminen ja luonnossa liikkuminen ovat elämäntapa. Hän toivoo voivansa tarjota lapsille samanlaisia luontoelämyksiä, joita on itse lapsuudessaan kokenut.

Luontokasvatus on jo ennestään olennainen osa Ristikallion päiväkodin arkea. Lasten kanssa käydään esimerkiksi viikoittain viemässä linnuille ruokaa ja opetellaan erottamaan punatulkku, talitiainen ja mustarastas toisistaan.

– Ulkoryhmään siirtyminen ei jännitä, mutta onhan se varmasti erilaista kuin sisällä päiväkodissa toimiminen. Vie aikansa ennen kuin saadaan kaikki käytännöt toimiviksi, Kaunisto arvelee.

Lapsilta ulkoryhmään siirtyminen edellyttää lähinnä säänmukaista pukeutumista.

– Ei tarvitse olla mitään tonnin varustusta, vaan tavalliset, kunnolliset ulkovaatteet ja paljon varahanskoja, Pyy opastaa.

Ristikallion päiväkodin lapset Senni Saarinen, Remi Nieminen ja Ellen Honkasalo suhtautuvat ulkoryhmään uteliaan kriittisesti. Lapset pohtivat, että sisällä on yleensä kivempaa leikkiä kuin ulkona, koska ulkona on kylmä. Sen sijaan päiväkodin pihaan valmistunut kota saa lapsilta täydet pisteet.

– Voisin jäädä tänne ikuisuudeksi, Ellen huokaisee.