
Irtoseinäkkeitä ja pieniä koppeja Kaarinan kirkon kirkkosalissa. Valkotakkisia sairaan- ja terveydenhoitajia. SPR:n punaliiveissä partioivia vapaaehtoisia. Kaukana toisistaan yksittäisiä tuoleja, joilla istuskelee väkeä. Silloin tällöin henkilöitä kutsutaan nimeltä.
Alttarilla sentään palaa kynttilä, ja kastepuu odotteli uusia lehtiään.
Kaarinan kirkko muuntautui viime viikolla lennossa Kaarinan koronarokotuskeskukseksi.
– Järjestelyt näyttäisivät toimineen, ja kirkko sopii rokotuksiin hyvin, vakuuttelivat kaikki paikalla olleet, jotka Kaarina-lehti yhytti perjantaina ensimmäisenä kirkkorokotuspäivänä kommentoimaan.
Ainakin toukokuun loppuun
Myös Kaarinan terveyskeskuksen ylilääkäri Rita Arjosen näkökulmasta rokotukset ovat sujuneet hyvin.
– Toisaalta rokotettavien määrät ovat vielä hyvin pieniä, hän huomauttaa.
Myös seurakunnan kannalta järjestelyt ovat toimineet, kertoo Kaarinan kirkkoherra Ville Niittynen. Jonkin verran rokotukseen pyrkiviä on päätynyt sisään Voudinkadun puoleisista ovista, jotka ovat vain seurakunnan käytössä, ja vastaavasti toimitusasiakkaita on eksynyt pääoville rokotuspuolelle.
– Meille ei ole tullut lainkaan negatiivista palautetta siitä, miksi rokotuksia pidetään sakraalitilassa. Muutama yleisesti rokotusvastainen yhteydenotto on tullut, Niittynen toteaa.
Seurakunnassa järjesteltiin ja järjestellään yhä kirkon toimintoja uudelleen ja siirretään niitä esimerkiksi Kuusiston kirkkoon. Kaupunki on varannut kirkkosalin toukokuun loppuun, ja tarvittaessa kaupungilla on mahdollisuus elokuun loppuun saakka varata kirkkosalia viikko kerrallaan.
”Parempi kuin ei mitään”
Yksi perjantaina rokotetuista oli Heikki Korhonen. 67-vuotiaana 1-riskiryhmäläisenä hän sai Astra Zenecan rokotetta, jota ei suositella yli 70-vuotiaille.
Häntä mietitytti se, että kyseisen merkin rokote on teholtaan heikompi kuin iäkkäämmille jaettavat Pfizerin ja Modernan rokotteet, mutta parempihan sekin oli kuin ei mitään.
Hän jäi vaimonsa Liisa Korhosen kanssa rokotuksen jälkeen istuskelemaan ja lepäämään kirkkosaliin varttitunniksi, kuten ohjeistus kuului.
He kertoivat, että Liisa oli muista syistä ollut yhteyksissä terveyskeskukseen ja puhelimessa hoitaja oli huomannut, että Heikki kuuluu niihin, jotka ovat oikeutettuja nyt koronarokotuksiin. Aika saatiin jo seuraavalle päivälle. Liisa kyseli rokotusta itselleenkin, mutta lupaa ei herunut.
Mitä rokotuksen jälkeen?
Kirkkosalissa odotteli rokotuksen jälkeen myös 68-vuotias Marja-Leena Venho. Hänkin kuuluu 1-riskiryhmäläisiin ja sai siksi jo rokotteen. Hän oli huomannut Kaarina-lehdestä kuuluvansa vuorossa oleviin ja oli varannut ajan netistä.
– Ei Kaarina-talossa olisi näin turvallisesti pystytty järjestämään rokotuksia, ja kirkkosalihan on korona-aikana muuten vähällä käytöllä, hän mietti koronajärjestelyjä.
Toistaiseksi on auki, voisivatko koronarokotuksen saaneet palailla tavalliseen elämään ja esimerkiksi rokotetut isovanhemmat uskaltautua tapaamaan lapsenlapsiaan. Venho oli päättänyt kuitenkin jatkaa yhtä varovaisesti kuin tähänkin asti: hän aikoi välttää isoja tilaisuuksia sekä käyttää maskia.
Vapaat ajat menivät jo
Koronarokotukset jatkuvat kirkossa hitaalla tahdilla.
– Ensi viikoksi saamme vähemmän koronarokotteita kuin aiemmin meille oli tiedotettu, harmittelee Arjonen.
Pfizerin ja Modernan rokotteita annetaan yli 80-vuotiaille kaarinalaisille, ja terveyskeskuksesta soitetaan heille kotiin. Lisäksi nuoremmat, riskiryhmään 1 kuuluvat sukupolvet saavat Astra Zenecan rokotetta. Kaupunki avasi maanantaina nettiajanvarauksen jo tähän ryhmään kuuluville 50–69-vuotiaille, mutta vapaat ajat menivät saman tien.
Seuraavat ajat joutuvat odottamaan sitä, että rokotteita saadaan lisää.
– Saamme rokotteita todella vähän, ja meidän on oltava tarkkoja siitä, kenelle niitä annamme ja missä järjestyksessä. Ohituskaistaa ei ole, painottaa Arjonen.
Muiden kuin riskiryhmiin kuuluvien 70–79-vuotiaiden rokotuksien arvioidaan alkavan viikolla 12 eli maaliskuun viimeisellä kokonaisella viikolla.
Kaarinalaisista on THL:n mukaan rokotettu nyt 4,5% koronaa vastaan. Koko Varsinais-Suomessa on rokotettu 4,2%.
Katso tästä päivittyvä tilasto Kaarinan ja lähikuntien rokotusten edistymisestä: