Ruotsinkielisen koulun parakeissa opiskellaan pakkaskeleillä viltti harteilla – ”Ihmiset reagoivat lämpötiloihin eri tavalla”

0
Tarkeneeko parakkikoulussa pakkasilla? Kaarinan ruotsinkielisen koulun nelosluokkalaiset Nelly Buddas ja Amanda Porkka ovat asiasta eri mieltä. Nellyn mielestä parakeissa oli torstaina sopivan lämmintä, mutta Amanda paleli.

Viltti mukaan kouluun ja taukojumppaa lämpimänä pysymiseksi. Tällainen on ollut pakkastalvi ainakin osalle parakeissa opiskelevista Kaarinan ruotsinkielisen koulun oppilaista, kertoo Kaarina-lehteen yhteyttä ottanut oppilaan äiti.

– Mielestäni luokassamme on aika kylmä, mutta olen vähän vilukissa. Ehkä puolet luokkamme oppilaista on tuonut viltin mukanaan kouluun, 4B-luokan oppilas Amanda Porkka kertoo.

– Minulla on yleensä luokassa päällä fleecehousut ja collegepaita ja tarkenen niissä hyvin. Lämpötila tuntuu sopivalta, Amandan luokkakaveri Nelly Buddas jatkaa.

Rehtori Maria Engblomin mukaan kylmyys tuntuu eniten vanhimmissa, vuonna 2017 käyttöön otetuissa parakeissa. G-parakki ja Hovirinnan koulun käytössä oleva B-parakki ovat uudempia ja paremmin eristettyjä. Myöskään Valkeavuoren koulun tilaelementeissä ei ole olla rehtori Kaj Kanervavuoren tietojen mukaan kärsitty kylmyydestä.

– Ongelma ei ole niinkään lämmityksessä, vaan siinä, että vetoa tulee ikkunoista ja lattioista sisään. Luokkiin voidaan lisätä lämmönlähteitä, mutta kylmille lattioille ei voi tehdä oikein mitään. Parakkeja ei ole tarkoitettu tämän talven kaltaisille pakkaslukemille, Engblom arvelee.

Toisin kuin uudemmissa, vanhoissa parakeissa ei ole ulko-oven edessä tuulikaappia, vaan kylmä ilma pääsee puhaltamaan ulko-ovesta suoraan aulaan. Lohtua tuo, että tämä on St Karins Svenska skolanin oppilaille luultavasti viimeinen täysi talvi parakeissa, sillä uusi koulu valmistuu ensi vuoden alussa.

Villasukat jalkaan

Vaikka alkuvuosi on ollut poikkeuksellisen kylmä, kylmyys on aiheuttanut parakeissa enemmän ongelmia aiempina talvina. Osittain kylmyys on johtunut teknisistä ongelmista. Viime talvena kunnossapitopäällikkö Jari Silvennoinen kiersi parakeissa yhdessä kaupunginjohtajan ja tilakeskuksen päällikön kanssa.

– Kävelimme sukkasillamme ja istuimme pulpeteissa. Huomasimme, että osa pulpeteista oli sijoitettu lattiassa olevan saumalistan päälle. Saumalista voi tuntua jalan alla kylmältä, sillä se on elementtien liitoskohta. Ratkaisuna ongelmaan teimme saumalistojen päälle huopapäällysteet, Silvennoinen kertoo.

Joihinkin luokkiin on Engblomin mukaan viety lisäpattereita.

– Kylmien lattioiden takia olemme suositelleet, että oppilaat käyttäisivät koulussa villasukkia tai sisäkenkiä, eikä ulko-ovea pidettäisi tarpeettomasti auki. Sen sijaan minun tiedossani ei ole, että kukaan opettajista olisi käskenyt ottaa peittoa mukaan. Taukojumppaa teemme muistakin syistä ympäri vuoden, hän toteaa.

Peiton ottaminen kouluun kuulostaa ylireagoinnilta myös Silvennoisen mielestä. Hänen mukaansa parakkien sisälämpötiloja käydään mittaamassa säännöllisesti, viimeksi viime viikolla.

– Viime viikolla luokkahuoneen sisälämpötila oli 20,5 astetta. Ihmiset reagoivat lämpötiloihin eri tavalla. Minusta aulatilassa oli suorastaan kuuma.

Sopivana opetustilan lämpötilana Silvennoinen pitää 18–22 astetta. Lämpötilojen lisäksi tarkkaillaan huoneilman kosteusprosenttia.

– Jos kosteusprosentti on näillä pakkasilla 10 tai sen alle, alkaa tulla rohtumia ja yskittää.

Parakissa sisäilmaongelmia?

Oppilaiden vanhemmat ovat kritisoineet sosiaalisessa mediassa parakkien korkeaa ikää.

– Yksi parakki on jo viety pois, koska sielläkin tuli sisäilmaongelmia! Nämä työmaakopit eivät ole tarkoitettu monta vuotta kestävään opetuskäyttöön.

Engblom kertoo, että yksi vanhoista parakeista korvattiin viime keväänä tilanpuutteen takia uudella G-parakilla. Vanhoista parakeista poistettiin se, josta oli tullut eniten sisäilmailmoituksia.

– Asiaa tutkittiin, mutta tiloista ei löytynyt selvää syytä oireiluun. Tietysti vetoisuuskin voi aiheuttaa nuhaa, Engblom kommentoi.

Silvennoinen kiistää, että parakkien ikä olisi syynä lämpötilojen vaihteluun.

– Ei se vaikuta lämmöneristävyyteen, onko parakki ollut käytössä 5 vai 15 vuotta.