Ammattiopisto Livian metsät hyväksyttiin viralliseksi luomukeruualueeksi. Livian 640 metsähehtaarista 21 hehtaaria sijaitsee Tuorlassa Kaarinassa.
Mitähän muutos tarkoittaa ulkoilijoille? Saako Tuorlan luomumetsissä kulkea, marjastaa ja sienestää samalla tavoin kuin ennenkin eli jokamiehenoikeuden perusteella?
– Kyllä saa, vastaa lehtori ja luontotiimin esimies Taina Kummunsalo Liviasta.
– Tosin osa Livian metsäalueesta Tuorlassa on myös Natura-aluetta. Tämä rajoittaa metsätöitä, mutta tavallisten ulkoilijoiden kannalta eroa ei ole.
Metsästä kerättyjä tuotteita, kuten marjoja, sieniä tai kuusenkerkkiä, saa nimittää luomuksi, jos ne on kerätty sertifioidulta ja valvotulta alueelta. Tällaisessa metsässä ei saa käyttää kemiallisia lannoitteita tai kasvinsuojeluaineita.
Virallinen luomumerkintä tuo metsätuotteille lisäarvoa. Livian mukaan 90 prosenttia Suomen metsistä täyttäisi luomusertifioinnin vaatimukset, jos metsänomistajat päättäisivät hakea sertifikaattia.
Varsinais-Suomessa oli aiemmin vain runsas 300 hehtaaria luomumetsää. Suomessa on yhteensä maailman suurin sertifioitu luomukeruuala, mutta valtaosa luomumetsistä on tähän mennessä sijainnut Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.
Eniten luomukeruussa hyödynnetään marjoja. Liviassa opiskelijat keräävät ja jalostavat myös vähemmän tunnettuja raaka-aineita, kuten koristemateriaaleja ja kosmetiikan ainesosia.
Muut Livian luomumetsät sijaitsevat Paimiossa, Salossa, Vahdolla ja Paraisilla.