Tähtitorni yhä talviunessa – Hiihtolomalla lammella pääsee luistelemaan

0
Kuvan tähtitornista helmikuista tähtitaivasta vasten otti Jari Kouvo Kaarinan Kuvaajista.

Turun yliopiston Tiedekeskus Tuorla muutti viime keväänä pois Tuorlan observatorionmäeltä, ja paikalle perustettiin Avaruuspuisto Väisälä. Tähtitornilla on kuitenkin ollut sen jälkeen hyvin hiljaista: sen enempää planetaarioesityksiä, opastuskierroksia kuin avoimia ovia ei ole Tuorlassa juuri ollut.

– Meillä oli kyllä kalenteri täynnä keväällä ennen koronarajoituksia, mutta tapahtumat ja vierailut jouduttiin kaikki peruuttamaan, selittää Peetu Sillanpää Avaruuspuisto Väisälästä.

– Olemme nähneet parhaimpana, että emme koronaepidemian aikana sekoita eri ihmisryhmiä vaan odotamme rajoitusten purkamista.

Observatoriossa on korona-aikana käynyt harvakseltaan koululais- ja kokousryhmiä. Lisäksi alle kymmenen hengen ryhmille voidaan järjestää kierroksia ja planetaarioesityksiä.

Avaruuspuistossa on käytetty hiljainen aika hyväksi tulevaan valmistautumisessa. Esimerkiksi rakennuksia on kunnostettu ja niihin on tulossa kyltit kertomaan rakennusten historiasta ja käyttötarkoituksesta.

– Täällähän on ulkoilijoita valtavasti, ja he saisivat samalla tietoa paikan historiasta, kuvailee Sillanpää.

Ulkoilijoita on tarkoitus ilahduttaa lähipäivinäkin: hiihtolomalla planetaarion eteläpuolella sijaitseva pieni lampi jäädytetään. Sillanpää lupaa, että sille saa tulla vapaasti omin päin luistelemaan, ja samalla voi hyödyntää vieressä olevaa Livian nuotiopaikkaa.