Taidetta lasten tarjottimelle: Hovirinnan uudessa koulussa tuodaan metsä sisälle ja sadut ulos

0
Havainnekuva isosta pihakivestä, jolle lapset saavat muotoilla metsänhengen kasvot. Erika Kallasmaan teos.

Hovirinnan uuden koulun taideteoksista ja niiden valmistamisesta on tulossa näyttävä ja poikkeuksellisen kouriintuntuva osa koululaisten arkea. Kun teokset ovat valmiit, taidetta löytyy esimerkiksi koululaisten ruokatarjottimilta ja pihan kiipeilykivistä.

Tausta-aineistona käytetään tietoa esi-isien luontosuhteesta, suomalaisesta ja japanilaisesta mytologiasta sekä haltijauskomuksista. Oppilaat saavat itse olla tekemässä teoksia työpajoissa.

Valokuvia ja pronssiin valettuja korvia

Sisälle kouluun tulee Ritva-Liisa Kovalaisen valokuvateoksia, jotka kuvataan yhdessä lasten kanssa. Pelkistetyt valokuvat otetaan työpajoissa oppilaiden ideoimista ja esittämistä metsäkohtauksista.

Lasille digipainettuja kuvia ilmaantuu käytävien ja luokkahuoneiden lasiseiniin ja -oviin näkösuojaksi. Ruokasaliin ilmaantuu saaristomaisemaa Non Woven -tapetille, työpajoissa luotuja metsän henkiä 10-metriselle valokuvalle sekä kuvasarja jalopuukannoista ja -pökkelöistä. Lisäksi yksityiskohtia tulostetaan ruokasalin tarjottimille. Toisin sanoen teoksista on tulossa osa uuden koulurakennuksen arkkitehtuuria ja käyttöesineitä.

Pihataiteilija Erika Kallasmaa taas halusi tasaiselle pihalle maastonmuotoja ja luonnonelemenettejä sekä metsänhenkiä, jotka voi kokea seuralaisiksi. Koululaiset tutustuvat työpajoissa todellisiin ja satumetsiin ja muovailevat sen jälkeen savi- ja vahatyöpajoissa metsänhenkien silmiä, korvia ja suita. Elementit valetaan pronssista ja kiinnitetään ympäri pihaa suuriin luonnonkiviin. Lisäksi pihaan tehdään kumpuja ja kiipeiltäviä sekä valoa hohtavia elementtejä.

Kovalainen (s. 1959) on valokuvataiteilija, joka on aiemmin saanut taiteilijantyöstään taiteilijaprofessorin arvon ja Suomi-palkinnon.

Kallasmaa (s.1969) on kuvataiteilija, kuvittaja ja graafikko, joka on erikoistunut lastenrunouden kuvittamiseen. Hän on saanut Kuvitustaiteen valtionpalkinnon, ja hänen ideoimaansa leikilliseen taideympäristöön voi tutustua Tampereella Tiitiäisen satupuistossa ja Merikeskus Wellamon Merimonsterit -näyttelyssä.

122 000 euron panostus taiteeseen

Hovirinnan koulun taidehankintoihin on varattu 122 000 euroa, josta puolet on tarkoitettu sisä- ja puolet ulkotaiteelle. Summaan sisältyy kaupungin saama 50 000 euron suuruinen Taiteen edistämiskeskuksen Prosentti rakennuskustannuksista taiteelle -erityisavustus.

Kaarinan sivistyslautakunta hyväksyi teosten luonnokset, ja niitä lähdetään nyt toteuttamaan. Taiteilijavalinnat oli tehty jo syksyllä 2019. Teemaksi kaupungin taidehankintatyöryhmä oli päättänyt satumetsän ja luonnon.

Taiteilijat ovat tehneet suunnittelutyötä yhdessä arkkitehdin, suunnitteluhortonomin, rakennuttajan ja kulttuurituottajan sekä koulun henkilökunnan kanssa. Taiteilijoita oli evästetty, että koulun taideteoksia saa koskea ja käyttää, lapsia otetaan mukaan prosessiin ja teoksen tulisi innostaa myös liikkumaan.

Taiteenteon aikataulu Hovirinnassa

  • Keväällä 2021: Metsänhaltijoita ja sanansaattajia -työpajat sekä oppilaiden veistostyöpaja. Veistosten pronssivalut. Lasiseinien ja -ovien toteutus.
  • Syksyllä 2021: Metsässä olemisen taito -työpaja. Tarjottimien ja muiden ruokasalin teosten tuotanto.
  • Keväällä 2022: Ulkotaideteokset asennetaan koulun pihalle.