Tuula Törnblomin kolumni: Ehkäistään korona-ajan ankeuttajaa

0

Nyt jos koskaan tarvitaan mielen hyvinvoinnin vahvistamista korona-ajan ankeuttajan ehkäisemiseksi! Myönteiset tunteet, mielekkäältä tuntuvat toiminnat ja ihmissuhteet takaavat arkeen hyvän perustan.

Nyt tuntuu siltä, ettei tähän helpolla ylletä, riittää vastaantulijan katse sen kertomaan. Otsat on maskien alla kurtussa ja hymystä ei juuri ole tietoakaan. Toisaalta jos oikein yhdessä yritetään sitä oman mielen ja hyvinvoinnin kohotusta, ei meillä olisi niin ankeaa olotilaa. Päivät helpottuisivat ja kuluisivat joutuisammin. Pienetkin teot ja päivittäiset valinnat ovat avainasemassa.

On tärkeää huomata arjessa iloa ja voimaa antavia asioita, joita meillä jokaisella varmaan on. Tämä tukee selviytymistä varsinkin silloin, kun on vaikeaa.

Esimerkiksi kiitollisuus, tyytyväisyys, toiveikkuus, innostus ja rakkaus vaikuttavat terveyteen, ihmissuhteisiin, luovuuteen ja oppimiseen, eikä ole kiinni iästä.

Nyt, kun ei voi tavata toisia henkilöitä, voi ottaa kynän ja paperia esiin ja laittaa ylös, minkälainen asia ilahduttaa tai tuo tyytyväisyyttä. Entä mistä olet kiitollinen? Huomaat vähitellen yhä enemmän hyvää itsessäsi ja omassa ympäristössäsi.

Voit myös käyttää puhelinta ja nettiä, jos se on mahdollista. Kun kilautat kaverille, vahvistat omaa ja sen toisen mielen hyvinvointia.

On olemassa erilaisia puhelinlinjoja, esimerkiksi Virkistävä Vahvikelinja, joka palvelee maanantaisin, tiistaisin ja sunnuntaisin klo 13–15 (puh. 050 3288588). Linja tarjoaa puheluiden aikana ratkottavaksi aivopähkinöitä, visaillaan tai muistellaan mukavia ja jutustellaan. On myös mahdollisuus puhelinjumppaan istuen tai seisten.

Olen itsekin tässä palvelussa mukana, ja se on ollut hyvin antoisaa ja mielenkiintoista. Muutamat ihmiset ovat alkuun ihmetelleet, miten voi jumpata puhelimessa mutta toteutuksen jälkeen ovat olleet iloisia, että tuli soitettua.

Olen tässä elämän varrella oppinut, että omien taitojen sekä kykyjen käyttäminen muiden iloksi ja avuksi on arvokasta.

Aikaansaamista on myös se, että osaa kääntyä tarvittaessa muiden puoleen silloin, kun tarvitsee apua. Tähän auttaa esimerkiksi Palvelutori Eerikki aukioloaikoina (maanantaisin kello 9–14 ja tiistaista torstaihin kello 9–12).

Tuula Törnblom