Useita autoja hurjastellut heikoilla jäillä Voivalassa ja Raadelmassa

0
Kuvakaappaus merivartioston twiitistä. Videota jaettiin myös muilla sosiaalisen median kanavilla.

Länsi-Suomen merivartioston sosiaalisen median päivitykset Voivalan rannasta lähtivät viime viikolla viraaleiksi, kun jäällä Kuusistonsalmella oli havaittu auto ajelemassa. Merivartiosto julkaisi ajelusta videon ja komensi poistumaan jäältä, ennen kuin edessä on hautajaiset.

Auto ajeli reitillä, jonka vieressä jään paksuus oli vain viitisen senttimetriä. Se riittää teräsjäänä kantamaan peräti yhden aikuisen ihmisen mutta huonompana jäälaatuna ei senkään vertaa.

Merivartioston johtokeskusupseeri, luutnantti Lars Saarinen kertoo Kaarina-lehdelle, että auto ajeli jäällä kymmenisen minuuttia eikä siis lopulta vajonnut jäihin.

– Voivalan ja Raadelman edustalla, jossa on paljon vaarallisia virtauksia, on ollut viikonloppuisin useita autoja, hän harmittelee.

Sinällään jäällä ajaminen ei ole laitonta, ellei sitä ole erikseen kyltein kielletty. Ajelu on kuitenkin hengenvaarallista.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Suomen merialueilla on viranomaisten tilastojen mukaan vajonnut jäihin 49 ajoneuvoa, joista 12 ovat olleet autoja, muut esimerkiksi moottorikelkkoja, traktoreita, mopoja ja mönkijöitä. Viime viikonloppuna yksi auto vajosi jäihin Salossa.

Saarinen muistuttaa, että jäällä ajaessa tulee myös noudattaa samoja liikennesääntöjä kuin muuallakin.

– Viranomaiset kohtaavat usein jääalueilla ajoneuvoja, joiden kuljettajat olettavat, että jäällä voi ajaa ajoneuvolla, joka ei kelpaisi tieliikenteeseen, tai että jäällä voisi ajaa ilman ajo-oikeutta. Auton on kuitenkin jäällä oltava kaikin puolin samassa kunnossa kuin tieliikenteessä käytettävä ajoneuvo.

Mikäli jäälle haluaa lähteä ajelemaan, kannattaa etsiytyä virallisille jääteille, joilla jään kuntoa valvotaan.

Moottorikelkka vaatii alleen hyvää teräsjäätä vähintään 15 senttimetriä, heikompaa jäälaatua kaksinkertaisesti.

Kovilla ajonopeuksilla ajaminen heikentää jään kantavuutta, joten jäällä ei saa hurjastella. Etäisyyttä muihin ajoneuvoihin pitäisi pitää vähintään 50 metriä.