Voiko hiihtämään päästä ilmaiseksi? KaaPon espanjalaisvalmentaja tahtoo itsestään parhaan ja testasi Kaarinassa talvilajia

0
KaaPo palkkasi 27-vuotiaan Tomeun ”uudeksi Albertiksi” eli korvaamaan KaaPon aiempaa espanjalaisvalmentaja Albert Soleria. Tomeu muutti syyskuussa Kaarinaan Barcelonasta ja testasi hiihtämistä nyt ensi kertaa.

Kaarinan Pojissa aloitti viime syksynä espanjalaisvalmentaja Bartomeu Mayol Quetglas , joka tunnetaan KaaPossa nimellä Tomeu. Hän on kotoisin Mallorcan saarilta ja puhuu äidinkielenään katalaania. KaaPossa hän on P12-, P9- ja P8-joukkueiden päävalmentaja.

Helmikuun alussa Mika Berg ja Juuso Ranne opettivat Tomeulle hiihtoa.

Miltä hiihto tuntui?

– Erittäin mukava ja hauska kokemus. En ollut koskaan aikaisemmin hiihtänyt, joten tämä oli ainutlaatuista!

Ihan aluksi minulla oli vaikeuksia koordinaation kanssa, mutta parin kaatumisen ja Juuson ja Mikan vinkkien jälkeen aloin tottua tekniikkaan. On kuitenkin sanottava, että minulle pahinta oli, kun jouduin menemään ylämäkeen, koska piti keskittyä eikä kropan hallintaa saanut menettää… olisin välittömästi mennyt vain taaksepäin alamäkeen. Odotan innolla ensi kertaa!

Suurimmat erot, joita olet huomannut Espanjan ja Suomen jalkapallokulttuurissa?

– Yksi tärkeimmistä asioista, jotka yllättivät minut suuresti suomalaisessa kulttuurissa ja erityisesti KaaPossa, oli naispuolisten jalkapallon pelaajien valtava määrä.

Paljon eroja on myös tavassa ymmärtää jalkapalloa ja tavassa valmentaa sitä.

Millä kielellä valmennat?

– Vaikka äidinkieleni on katalaani, käytän englantia joukkueiden valmentamiseen. Olen erittäin kiitollinen muille valmentajille, joiden kanssa työskentelen, koska ilman heitä olisi paljon vaikeampaa kielimuurin takia. Yritän toki oppia myös suomen kielen sanoja.

Mitä hauskoja tilanteita sinulle on sattunut KaaPossa?

– Ensimmäisenä päivänä, kun saavuin lentokentälle, poliisi kysyi minulta, miksi tulen Suomeen. Kun vastaukseni kysymykseen oli, että tulen töihin, hän pyysi nähdä sopimusasiakirjaa. Asiakirjassa oli KaaPon iskulause KaaPolaisuus on kaarinalaisuutta . Poliisi kertoi minulle, että hän päästää minut Suomeen, jos voisin sanoa sen ääneen. Runoilin siinä jotain hölmistyneenä, koska minulla ei ollut vielä aavistustakaan, miten suomea puhutaan.

Toinen hauska tilanne, jonka muistan, tapahtui P12:n eli vuonna 2009 syntyneiden kanssa harjoitellessa. Yksi ensimmäisistä suomeksi oppimistani sanoista oli ollut kylmä . Pojat pelasivat, ja pallo meni maaliviivan puolelta. Pelaajat alkoivat huutaa ”KULMA, KULMA, KULMA”. Reaktioni oli ”Jatka pelaamista, koska tänään ei ole kylmä” . Vasta parin päivän kuluttua tajusin, että pojat olivat huutaneet corner .

Miten päädyit KaaPoon?

– Olen utelias ja haluan oppia jatkuvasti uutta. Kun aloitin valmentamisen, minulla on ollut halua valmentaa ulkomailla ja oppia jatkuvasti uusia valmennusmenetelmiä. Puhuin asiasta yliopisto-opettajilleni, ja he mainitsivat, että suomalainen seura nimeltä KaaPo oli ottanut yhteyttä ja etsinyt Vicin yliopistosta valmentajaa. Sen jälkeen opettajani ohjasivat minut Jukka Taljan ja Toni Ekroosin puheisiin. Nopeasti tajusin, että KaaPo olisi oikea paikka omille tavoitteilleni.

Suomessa parasta?

– Pidän Suomessa saunassa käymisestä ja kaikenlaisesta talviurheilusta. On minulle erikoista, että voi kokeilla helposti esimerkiksi luistelua ja hiihtoa. Niiden harrastaminen on meillä päin erittäin kallista. Täytyy matkustaa pitkälle, vuokrata varusteet ja niin edelleen. Täällä kaikki on lähellä ja usein ilmaistakin.

Mitä kaipaat eniten Espanjasta?

– Perhettä, ystäviä, ruokaa ja aurinkoa. Siitä huolimatta olen erittäin tyytyväinen, että olen tullut tänne Suomeen.

Suurin unelmasi?

– Lapsena suurin unelmani oli olla ammattilaisjalkapalloilija, mutta nykyään suurin unelmani on olla ammattilainen jalkapallomaailmassa. Mielestäni ei ole muuta tapaa kuin työskennellä pyrkiä olemaan aina paras valmentaja, joka voin olla. Ohjeeni itselleni onkin: ”Älä koskaan lopeta asioiden kyseenalaistamista vaan etsi parempia tapoja valmentaa ja ymmärtää.”

Tomeun vastaukset kirjasi ja suomensi Juuso Ranne (sd.).