Ylilääkäri vetoaa: ”Älkää soittako koronarokotuksista”

0
Tiistaina koronarokotuksen ensimmäisen annoksen oli THL:n mukaan saanut 1258 henkilöä Kaarinassa. Toisen annoksen oli saanut 572. Taulukon lähde: THL.

Kaupunki tiedotti torstaina asiasta, jota on odotettu: kotona asuvien yli 80-vuotiaiden kaarinalaisten koronarokotukset saadaan viimein aloitettua, ja ensimmäiset rokotukset pistetään tällä viikolla.

Aikoja ei voi varata itse, eikä niistä kannata kysellä terveyskeskukselta. Iäkkäille soitetaan kotiin, ja he saavat puhelimessa tiedon rokotusajasta ja -paikasta.

Tästä huolimatta terveyskeskukseen tulvii tällä hetkellä tiedusteluita, joissa seniorit yrittävät varata itselleen koronarokotusaikoja ja kyselevät omaa vuoroaan.

Rokotteiden määrät ja aikataulu epävarmoja

– Hukumme meille tuleviin puheluihin. Se aika on poissa terveyskeskuksen muusta työstä. Älkää soittako koronarokotuksista vaan odottakaa, että terveyskeskuksesta soitetaan teille, vetoaa Kaarinan avosairaanhoidon ylilääkäri Rita Arjonen.

– Emme pysty kertomaan asioista tarkemmin kuin on jo tiedotteissa kerrottu, emmekä voi avata ajanvarausta pidemmälle. Rokotteen saatavuus vaihtelee, emmekä tiedä, milloin saamme lisää rokotteita ja miten paljon. Niitä tulee hitaasti, ripotellen ja ennakoimattomia määriä.

Isoja määriä Pfizerin tai Modernan koronarokotteita ei ylipäätään ole vielä saapunut Kaarinaan, vaan terveyskeskuksessa päätettiin siirtää tehosterokotuksia eteenpäin sen jälkeen, kun THL ohjeisti, että tehosterokotteen kanssa voi odottaa 12 viikkoa.

Terveyskeskus soittaa useita kertoja

Iäkkäille soitetaan THL:n antamassa järjestyksessä. Ensimmäiseksi puhelun saavat yli 85-vuotiaat kaarinalaiset. Ensi viikolla päästään tämänhetkisen arvelun mukaan soittamaan yli 80-vuotiaille.

Kaarinalainen lukija oli huolissaan siitä, miten käy, jos terveyskeskuksen puheluun ei vastaa. Moni jättää vastaamatta puheluihin, jos soittajan numeroa ei löydy oman kännykän osoitekirjasta.

– Nyt kannattaisi tehdä poikkeus. Lisäksi terveyskeskuksen numeron tunnistaa siitä, että se on 025882-alkuinen, kommentoi Arjonen.

Iäkkäälle soitetaan tarvittaessa useita kertoja. Terveyskeskus ei ainakaan tiistaisen tiedon mukaan lähetä tekstiviestejä.

Myös nuoremmille

Kaarinan terveyskeskukseen on saatu Pfizerin ja Modernan rokotteita, joita voi antaa kaikille aikuisille, sekä Astra Zenecan rokotetta, jota ei suositella yli 70-vuotiaille. Tästä syystä Kaarinassa pystytään aloittelemaan kaikkein vanhimpien ikäluokkien rinnalla sellaisten 65–69-vuotiaiden rokottamista, jotka kuuluvat riskiryhmään 1.

– Siitä, että saamme Astra Zenecan rokotteita, saimme muuten tiedon nyt maanantaina. Rokotteet tulivat jo tiistaina, kuvaa Arjonen sitä kädestä suuhun -tilannetta, jossa terveyskeskuksessa joudutaan järjestämään rokotuksia.

Alle 70-vuotiaille avattiin tiistaina nettiajanvaraus sekä puhelinajanvaraus. Toiveena on, että mahdollisimman moni varaisi ajan netistä.

Ei omaishoitajille

Toinen kaarinalainen lukija ihmetteli, miksi Kaarinassa ei rokoteta iäkkäiden kanssa asuvia omaishoitajia. THL:n suosituksen 2.1.1.–3. mukaan yli 70-vuotiaiden kanssa rokotetaan heidän kanssaan samassa talossa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet.

Arjonen kertoo, että Kaarinassa tosiaan säästetään koronarokotukset ainoastaan niille, joille koronavirus on kaikkein vaarallisin.

– Rokotehan suojaa nimenomaan sitä, joka saa rokotteen, eikä omaishoitajan rokottamisella saa suojeltua hoidettavaa, hän selittää.

Rokotukset annetaan tällä viikolla terveyskeskuksessa fysioterapian ryhmätilassa. Perjantaina rokotuspaikaksi muuttuu Kaarinan kirkko.

Kaarinalaisista on THL:n mukaan rokotettu 3,6% koronaa vastaan.