100 000 euroa väärältä tililtä – Ura Basketin emoseuran ja liigayhtiön rahat menivät sekaisin

0
Ura Basketin edustusjoukkue otteli 23.1. Kobria vastaan Littoisten monitoimitalossa.

Korisliigan toiseksi alimmalle sarjapaikalle tällä kaudella jääneen Ura Basketin edustusjoukkueen talousongelmat, joita ei edelleenkään ole ratkaistu, ovat käynnistäneet Kaarinassa huhumyllyn. Epäilyjä on siitä, että emoseura Ura Basket ry:n rahoja kiertäisi liigajoukkueen taustayhtiö VS Basket Oy:lle.

Samaan aikaan Ura Basket ry on pyytänyt kaupungilta tukea korona-ajan talousahdinkoonsa. Ura Basketin aloitteesta Kaarinan valtuusto päättikin tällä viikolla myöntää Kaarinan eri yhdistyksille yhteensä 80 000 euroa tukea koronaepidemian tuomien rahaongelmien kattamiseksi. Tämä on herättänyt syytöksiä siitä, että liigajoukkuetta yritetään tekohengittää nyt verovaroin.

– Seuran tulee pelata sillä tasolla, millä siihen on varaa, ihmettelee Markku Rehmonen , yksi henkilöistä, jotka ottivat Ura Basketin asioista Kaarina-lehteen yhteyttä.

Hän on itse ollut mukana KaaPossa vuosikymmeniä ja työkseen seurannut yhdistysten ja osakeyhtiöiden tilinpäätöksiä.

– Muut seurat elävät lähinnä mokkapalojen ja tarrojen myymisellä. Miksi Kaarinassa pitäisi olla koripallon ammattilaisjoukkue, jos se ei kannata?

Tappiota 240 000 euroa


VS Basket Oy:n eli Ura Basketin edustusjoukkueen taustayhtiön viimeinen julkinen tilinpäätös kesältä 2019 näyttää hurjaa tappiota: miinusta tuli 239 000 euron verran. Ennakkoperintärekisteristä yhtiö poistettiin helmikuussa 2020. Kaupparekisteriotteen mukaan osakepääoma on menetetty tammikuussa 2020. Osakepääoma menetetään silloin, kun yhtiöllä on pääomaa alle puolet osakepääomasta.

– Jos kyseessä olisi tavallinen yritys, se olisi jo haettu konkurssiin, mutta oman kokemukseni mukaan urheiluyhtiöiden toimintaa katsotaan kauan läpi sormien eikä niitä haeta konkurssiin yhtä helposti, kommentoi Rehmonen.

Erikoista on, että tilinpäätöksen mukaan Ura Basket ry eli emoseura, jonka junnutoimintaa pyöritetään pitkälti vapaaehtoisvoimin ja avustusrahoin, on lainannut VS Basket Oy:lle noin 101 000 euroa, ilman korkoa, takausta tai vakuuksia.

– Syntyy kuva konkurssikypsästä yhtiöstä, jota Kaarinan kaupunki avokätisesti tukee Ura Basket ry.n kautta. Veronmaksajana en haluaisi tukea tällaista toimintaa, ja jos olisin junnuseurassa vanhempana, kokisin itseni petetyksi. 101 000 eurolla voitaisiin palkata junnupuolelle aika paljon lisää väkeä ja tehostaa toimintaa, Remonen kritisoi.

Kaarina-lehti kertoi liigayhtiön talousongelmista ensimmäisen kerran marraskuussa 2019. Yhtiön nimi komeili silloin useaan otteeseen protestilistalla, jossa julkaistaan niiden yritysten, yhdistysten ja henkilöiden nimet, jotka ovat jättäneet laskunsa maksamatta.

VS Basket Oy:n nimi löytyy listalta edelleenkin. Esimerkiksi verottajalla on yhä saatavana liigayhtiöltä 36 500 euroa. Pienempiä eriä karhuavat Turun kaupunki, Visma Finland Solutions Oy, Lease Deal Oyj, Turun Auto-Center Oyj ja Top Pick Oy.

Korjausliike tehty


VS Basket ry:n hallituksessa on tällä hetkellä kaksi jäsentä, hallituksen puheenjohtaja Mikko Granström sekä luxemburgilainen sijoittaja Pierre Ernst , joka omistaa 46% yhtiön osakkeista.

Granström vastaa, että liigayhtiö kamppailee yhä talousvaikeuksien kanssa, mutta tilanne on huomattavasti parantunut viimeisestä julkisesta tilinpäätöksestä eli kesästä 2019.

Yhtiön uusi tilinpäätös kesästä 2019 kesään 2020 on valmistunut mutta ei vielä julkinen. Granströmin mukaan tappiota syntyi edelleen, mutta alijäämää on kurottu kiinni 200 000 euron verran. Korjausliike on ollut iso.

– Tahtotila ja pyrkimys on, että maksamme velkamme pois.

Ernst sijoitti Granströmin mukaan Ura Basketiin viime vuonna 85 000 euroa. Mikäli Korisliigassa aiotaan jatkaa ensi kaudella, lisää Ernstin varoja tarvitaan noin 100 000 euroa.

Asiasta ei vielä ole tehty sopimuksia. Siten myös Ura Basketin jatko Korisliigassa on tällä hetkellä epävarmaa.

– Korisliigassa ei voi pelata vain pikkurahoilla, vaan jos lisärahoitusta ei saada, kannattaa keskittää voimat junnupuolelle ja emoseuraan. Haluamme jatkaa Korisliigassa mutta emme millä tahansa hinnalla.

Helpotusta liigayhtiölle tuo tosin se, että Suomen Olympiakomitea päätti jakaa koronatukea liigaseuroille. Tarkkaa summaa ei ole paljastettu, mutta Granströmin mukaan VS Basket Oy saa 5-numeroisen summan.

Vahingossa väärältä tililtä


Soittokierros Granströmille ja Ura Basket ry:n nykyiselle toiminnanjohtaja Timo Virkkulalle paljastaa, että tilinpäätöksessä näkyneelle emoseuran antamalle 101 000 euron velalle löytyy kiusallinen selitys.

Liigayhtiön perustamisen alkuvaiheessa eli kauden 2018–2019 alussa emoseuran ja liigayhtiön rahat menivät muun haparoinnin yhteydessä sekaisin.

– En itse ollut Ura Basket ry:ssä silloin toiminnanjohtajana enkä osaa sanoa, miksi näin tapahtui, mutta joka tapauksessa osakeyhtiön kuluja maksettiin virheellisesti yhdistyksen tililtä, kertoo Virkkula.

– Kun tämä huomattiin, siihen puututtiin välittömästi. Hallitus ratkaisi asian kirjaamalla kokonaissumma velaksi, jota liigayhtiö on nyt maksanut takaisin yhdistykselle, Virkkula toteaa.

Tällä hetkellä velasta on Virkkulan ja Granströmin mukaan jäljellä runsaat 40 000 euroa.

Granström painottaa, että emoseuran ei ole koskaan ollut eikä jatkossakaan ole tarkoitus tukea liigayhtiötä rahallisesti.

– Sen jälkeen, kun virhe havaittiin, on pelattu kaksi kautta ilman, että rahaa olisi liikkunut yhdistykseltä yhtiölle. Hallituksessa otettiin opiksi. Meidän tahtomme on nyt keskittyä korjaamaan silloin tehdyt virheet, hän toteaa.

Hän oli itse virheen syntyessä sekä liigayhtiön että emoseuran hallituksen puheenjohtajana. Silloisen toiminnanjohtajan työsuhde päätettiin jo koeaikana.

Emoseura ei vielä tappiolla


Timo Virkkula kertoo, että emoseura ei ole tehnyt tappiota, ainakaan vielä.

– Meidän tilanteemme on vakava mutta vakaa. Kaikki laskut ja palkat on maksettu. Pystymme maksamaan vielä maaliskuun palkat, mutta sen jälkeen alamme mennä miinukselle. Välittömässä näköpiirissä ei myöskään ole mitään, mikä helpottaisi tilannetta, ellemme löydä esimerkiksi sponsoreita liike-elämästä.

Emoseuralta jäi viime vuonna koronaepidemian vuoksi saamatta noin 40–50 000 euroa pääsylippu- ja turnaustuloja sekä kerho- ja leirimaksuja. Kiinteitä kuluja emoseuralla on noin 10 000 euroa kuussa.

Emoseura omistaa 49% liigayhtiön osakkeista. Emoseuran hallituksessa ovat tällä hetkellä Granström, Pekka Kallio, Jukka Lindberg ja Vesa Vuorinen.

Oikeusprosessi kesken


Liigayhtiön tilinpäätöksessä huomiota kiinnittää myös se, että kaikkia kirjanpidon vaatimia päivämäärien takarajoja ei ole noudatettu. Lisäksi protestilistalta näkyy, että vaikka vanhoja velkoja on maksettu pois, uusia on syntynyt.

Granström kertoo, että osin kyse on ollut mokista, osin siitä, että Ernst ei ole voinut toimittaa varoja sillä aikataululla kuin olisi ollut tarvetta.

Lisäksi liigayhtiöllä on kesken oikeusprosessi edustusjoukkueen edellisen valmentajan Kristian Palotien kanssa. Valmentajanpestistään potkut saanut Palotie jätti heinäkuussa 2020 yhtiöstä haastehakemuksen Varsinais-Suomen käräjäoikeuteen. Hänellä ja Ura Basketilla on erimielisyyttä määräaikaisen työsopimuksen rikkomuksista.

Käräjäsihteeri Merita Pulli arvioi, että ratkaisu kiistaan saataisiin loppuvuonna 2021 tai alkuvuonna 2022.

Korisliigan kausi päättyi maaliskuun toisella viikolla. Ura Basketin edustusjoukkue hävisi tällä kaudella 19 ottelua ja voitti 3. Sarjassa on 12 joukkuetta, ja Ura Basket jäi sijalle 11.