Jälleen uusien korona­tartuntojen ennätys Kaarinassa – Rokotusten tahti yhtä hidas kuin ennenkin

0
Tiedossa olleet uudet koronatapaukset Kaarina-lehden julkaisupäivinä.

Kaarinan koronatilanne pysyy huonona. Viikossa Kaarinassa todettiin 39 koronatartuntaa, jälleen enemmän kuin kertaakaan aiemmin koko epidemian aikana.

Yhteensä epidemian aikana on Kaarinassa ollut THL:n mukaan 373 koronatartuntaa.

Tartunnat ovat jälleen useista lähteistä, kertoo Kaarinan johtava ylilääkäri Antti Sandén . Yksittäisiä selittäviä tekijöitä ei ole ollut.

Sairaus on Kaarinassa yhä ennen kaikkea nuorten ja työikäisten tauti, ja pääasiassa sitä on sairastettu lievänä.

Huhtikuussa isompia rokotusmääriä?

Koronarokotteiden saatavuus on vieläkin huono ja niiden aikataulu oikullinen.

– Esimerkiksi Astra Zenecaa saamme tällä viikolla 400 annosta mutta ensi viikolla vain 100. Pfizerin rokotetta olemme saaneet tasaista 350 annoksen viikkovauhtia. Määrät näyttäisivät kasvavan vasta huhtikuussa, Sandén kertoo.

– Kaarina ei pysty vaikuttamaan näihin rokotemääriin, vaan saamme niitä saman verran kuin muutkin kunnat, suhteessa kaupungin väestömäärään ja ikärakenteeseen.

Terveyskeskus soittaa tällä hetkellä yli 80-vuotiaille ja tarjoaa heille koronarokotusaikoja. Parin viikon kuluttua puhelimet alkavat soida myös 75–79-vuotiaille.

Sitä nuorempien on tarkoitus varata aikansa verkosta, jahka aikoja on varattavaksi.

Astra Zenecaa, jota annetaan vain alle 70-vuotiaille, pystytään loppuviikolla pistämään jo yli 18-vuotiaille riskiryhmään 1 kuuluville, kun vielä alkuviikolla rajaus oli 40 ikävuodessa. He voivat varata ajan verkossa.

– Riskiryhmästä 1 on vähintäänkin puolet vielä rokottamatta. En pysty sanomaan, milloin olisi riskiryhmä 2:n vuoro, Sandén toteaa.

Kaarinalaisista on rokotettu 9,3%, vajaa 3200 henkilöä. Määrä on hieman jäljessä koko Varsinais-Suomea, jossa on rokotettu keskimäärin 9,8% väestöstä.

Ilmaantuvuusluku hujahti ylös

Kaarinan ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 197, ja se on kasvanut nopeasti. Kaksi viikkoa sitten ilmaantuvuusluku oli vain 91.

Asukasta kohti Kaarinassa on vähemmän tartuntoja kuin Turussa (ilmaantuvuusluku 287). Sen sijaan Kaarinassa on tartuntoja enemmän kuin kaikissa muissa naapurikunnissaan. Paimio, jossa on viime viikkoina ollut hurjia koronamääriä, ilmaantuvuusluku on enää 120. Liedossa ilmaantuvuusluku on 75 ja Paraisilla 33.

Maakunnassa isoimmat ilmaantuvuusluvut ovat tällä hetkellä Oripäässä (2032), Kemiönsaarella (377) ja Turussa.

Ilmaantuvuusluku suhteutetaan kuntien asukaslukuun: kuinka monta tartuntaa on sataa tuhatta asukasta kohti.