Kaarina jakaa 80 000 euroa korona-avustuksia yhdistyksille

0
Kaarinan kaupunginvaltuuston maanantaista kokousta seurasi YouTubesta parikymmentä katsojaa. Ruudulla valtuuston puheenjohtaja Jere Järvinen (sd.) ja Kaarinan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Rasmus Hakala, joka toi kokouksessa esille nuorten näkökulmaa.

Kaarinan kaupunginvaltuusto myönsi maanantaina 80 000 euron määrärahan, joka on tarkoitettu yhdistysten ja seurojen tukemiseen korona-aikana. Korona-avustushaku on parhaillaan käynnissä ja päättyy perjantaina 19.3.

Alun perin kaupunginhallitus esitti valtuustolle 60 000 euron määrärahan myöntämistä korona-avustuksiin, mutta valtuustoryhmien puheenjohtajat päätyivät nostamaan summan 80 000 euroon. Etäyhteyksin järjestetyssä kaupunginvaltuuston kokouksessa käytiin pitkä keskustelu avustusten kriteereistä.

Hannu Rautasen (vihr.) esityksestä päätökseen lisättiin ponsi, että avustuksia jaettaessa yhdistyksiltä edellytetään viimeisintä tilinpäätöstä sekä kuvausta siitä, miten koronapandemia on vaikuttanut yhdistyksen talouteen ja toimintaan. Osa valtuutetuista piti ponnen lisäämistä tarpeettomana, sillä kaupungin verkkosivuilla olevassa hakemustekstissä kysytään täsmälleen samoja asioita.

– On vähän hassua muokata periaatteita kesken haun, kun osa yhdistyksistä on jo lähettänyt hakemuksen, Timo Virkkula (sd.) huomautti.

Vihreiden Jukka Lampikoski kummasteli aikataulua.

– Eikö ole hieman kyseenalaista, että haku on avattu ennen kuin valtuusto on edes päättänyt myöntää määrärahaa? Valtuustolla pitäisi olla oikeus päättää kriteereistä, joilla tukea myönnetään.

Nurinkurista aikataulua seliteltiin sillä, että kyseinen pykälä piti käsitellä valtuuston helmikuun kokouksessa, joka kuitenkin peruttiin vähäisen asiamäärän vuoksi. Ura Basketin toiminnanjohtajana työskentelevä Virkkula kuvaili yhdistysten ja seurojen tukalaa tilannetta.

– Voidaan ajatella, että viikko sinne tai tänne, mutta tosiasiassa joidenkin yhdistysten tulevaisuus voi olla viikoista kiinni. Haluammeko me, että nämä yhdistykset ovat hengissä, kun koronakurimus jossakin vaiheessa helpottaa? Jokainen siirretty viikko lisää yhdistysten taloudellista tuskaa.

Kuka maksaa viulut?


Valtuusto hyväksyi myös sivistyslautakunnan tarvitseman 185 000 euron lisämäärärahan. Määräraha on tarkoitettu oppivelvollisuusiän pidentymistä aiheutuviin kustannuksiin.

Toisen asteen opinnoista tulee syksystä alkaen maksuttomia oppivelvollisuuden piiriin kuuluville nuorille. Kaarinan kaupungin on maksettava Kaarinan lukiossa opiskelevien nuorien tarvitsemat oppikirjat, läppärit ja muut tarvikkeet.

Kaarina on arvioinut, että kustannukset nousevat tämän vuoden osalta 185 000 eurolla. Ensi vuonna uudistuksen kustannukset ovat 299 000 euroa ja sitä seuraavana 381 000 euroa.

Uudistuksen lähtökohtana on ollut, että valtio korvaa kunnille oppivelvollisuusiän nostamisesta aiheutuvat kulut. Valtion talousarvioon on tehty varaus valtionosuuden kasvattamiseen noin 205 eurolla opiskelijaa kohti, mikä on kuitenkin kaukana Kaarinan omista kustannuslaskelmista.

Osa kaarinalaisvaltuutetuista on huolissaan, että uudistus jää viime kädessä kuntien maksettavaksi.

– Uudistuksen tavoite on hyvä, mutta jään mielenkiinnolla odottamaan, mitä se tulee loppujen lopuksi maksamaan. Valtion tekemä budjettivaraus 205 euroa per opiskelija ei kata näitä kustannuksia, mitä Kaarinassa on arvioitu. Jos valtio ei korvaa kustannuksia täysmääräisenä, pelkona on, että joudumme tinkimään perusopetuksesta, sen laadusta ja tuesta. Sitä tuskin kukaan haluaa, Malla Rannikko-Laine (kok.) huolehti.

Niina Alho (sd.) painotti, että syksyllä 2022 talousarviosta päätettäessä päättäjillä pitää olla käytössään seurantatiedot toteutuneista kustannuksista ja valtionosuuksista. Maininta lisättiin myös pöytäkirjaan.

Valtuutetut toivoivat myös, että Kaarinan lisämäärärahapäätös lähetettäisiin tiedoksi opetus- ja kulttuuriministeriöön, jotta siellä havahduttaisiin alkuperäisten laskelmien virheellisyyteen.