Kaarinalaisia raviurheilijoita Hippoksen ohjastajasarjoihin

0
Kaarinalaisen Livarotin uusikaupunkilainen ohjastaja Jere Kiveinen oli itsekin yllättynyt ajokkinsa kovasta suorituksesta.

RAVI / Rauli Ala-Karvia Kaksi kaarinalaista nuorta raviurheilijaa on nimetty Suomen Hippoksen ohjastajasarjoihin. Patri Filatoff (s.1996) pääsi kilpailemaan Salamakypärissä, Miisa Pulkkanen (s.1997) raviratsastajien Montékypärissä.

Suomen Hippoksen ohjastajasarjoihin haki ennätyksellinen määrä hakijoita, yhteensä 83. Salamakypäriin haki 22 ohjastajaa, Juniorikypäriin 34 ja Montékypäriin 27.

Osallistujat ajavat kilpaa oman sarjansa osalähdöissä. Lisäksi heille järjestetään yhteistä raviurheiluun ja hevosalan ammattilaisuuteen liittyvää koulutusta.

Kokelasohjastajien Salamakypärät järjestetään nyt yhdeksännen kerran. Sarjaan saavat osallistua 16–29-vuotiaat ohjastajat, jotka työskentelevät ammattivalmentajan tallilla. Kilpailu alkaa 21. huhtikuuta Vermossa. Sarjassa ajetaan 12 osalähtöä, joista viimeinen ajetaan 20. marraskuuta Jyväskylässä.

Isänsä Jyrki Filatoffin tallilla Turun Metsämäessä työskentelevä Patri Filatoff on ohjastanut jo 150 lähdössä. Voittoja hänellä on kuusi ja muita sijoja kolmen sakissa 27.

Uutena kilpailusarjana alkaa Montékypärät, joka on tarkoitettu vähemmän ajaneille monté-ohjastajille. Sarjaan saivat hakea sellaiset ohjastajat, jotka olivat ajaneet viime vuoden loppuun mennessä enintään 50 monté-lähtöä. Montékypärien ensimmäinen lähtö järjestetään 19. toukokuuta Vermossa. Sarjassa kilpaillaan viisi osalähtöä, ja kilpailusarja päättyy PM-raveissa Turussa 10. lokakuuta.

Miisa Pulkkasella on vielä melko vähän montékokemusta, sillä takana on 13 starttia, joista paras toi kolmannen sijan. Hevoset ovat Pulkkaselle tuttuja ratsastajan uralta. Hän on esteratsastuksessa ottanut pronssia nuorten Pohjoismaiden mestaruuskisoissa ja kultaa SM-kilpailuissa.

Livarot yllätti

Kaarinalaisen Kari Rintalan omistama ja valmentama ruotsalaissyntyinen lämminveriruuna Livarot teki yllätyksen viime perjantaina Turun ravien Toto-5-pelaajille. Ennen viimeistä lähtöä viidellä oikein oli luvassa 262 euroa, mutta kun Jere Kiveinen ohjasti kahdeksanvuotiaan Livarotin (16,4a) sitkeällä kirillä viimeiset sata metriä parhaiten, ne harvat pelaajat, joilla oli Livarotin numero kupongillaan, kuittasivat mukavat 16 800 euron voitot.

Livarot kuului lähdön vähiten pelattuihin, sillä viime ajoilta ei juuri näyttöjä ollut. Ruuna voitti edellisen kerran vuonna 2018 Kaustisella, kun se kilpaili vöyriläisen Rurik Kjötarin valmennuksessa. Nyt taulussa olevista neljästä voitosta kaksi on tullut ruunan synnyinmaassa Ruotsissa.

Kari Rintalan omistukseen Livarot tuli lokakuussa 2019.

Teksti: Rauli Ala-Karvia