Kaarinan koronaepidemia pahentunut merkittävästi – Jos olet yli 85-vuotias etkä ole saanut soittoa koronarokotuksista, ota yhteys terveyskeskukseen

0
Tiedossa olleet uudet koronatapaukset Kaarina-lehden julkaisupäivinä.

Uusia koronatapauksia on ilmaantunut viime tiistain jälkeen kaksinkertaisesti, 33. Tilanne on merkittävästi huonontunut Kaarinassa.

Kaarinan avosairaanhoidon ylilääkäri Rita Arjonen kertoo, että tartunnat ovat jälleen useista lähteistä. Yhtä yksittäistä tartuntarypästä ei ole ollut.

Viime viikolla, koulujen hiihtolomalla, tartuntoja ei käynyt ilmi yhdessäkään kaupungin yksikössä.

Kaarinassa on THL:n mukaan ollut koko epidemian aikana nyt yhteensä 334 vahvistettua koronatartuntaa.

Kuntosalit jälleen kiinni

Maan hallituksen viime viikolla antamien koronarajoitusten myötä Kaarinankin yläkoulut ja lukio siirtyvät kokonaan etäopetukseen ensi maanantaina. Lisäksi ensi viikolla maskisuositus laajenee alakouluissa 4.–5.-luokkalaisiin.

Kaarinan kuntosalit ehdittiin avata viime viikolla, mutta ne sulkevat tulevan viikonlopun jälkeen taas ovensa.

Kaarinassa on rokotettu koronaa vastaan tällä hetkellä 7,7% väestöstä. Koko Varsinais-Suomessa on rokotettu hieman vähemmän, 7,5%.

Arjonen kertoo, että rokotteiden saatavuus on edelleenkin erittäin huono ja aikataulu epävarma, ja rokoteaikoja pystytään avaamaan vasta viime tingassa.

Entä jos ei kuule?

Kaarinassa on pystytty tarjoamaan alle 70-vuotiaille tarkoitettua Astra Zenecan rokotetta jo 40–69-vuotiaille riskiryhmään 1 kuuluville. Aikoja voi varata verkosta, joskin uudet ajat menevät nopeasti.

Yli 80-vuotiaille annetaan myös rokotteita, eri merkkiä olevia. Iäkkäiden aikoja ei tähän mennessä ole voinut varata omin päin sen enempää verkossa kuin puhelimella, vaan niistä soitetaan rokotuksiin oikeutetuille. Nyt Arjonen kuitenkin vinkkaa, että mikäli henkilö on yli 85-vuotias eikä soittoa ole kuulunut, kannattaa ottaa itse yhteys terveyskeskuksen ajanvaraukseen.

Tilastojen mukaan kaikki yli 85-vuotiaat kaarinalaiset on nyt tavoitettu rokotteen antamiseksi, mutta teknisistä syistä jotkut henkilöt ovat voineet jäädä vahingossa listalta pois.

Toistaiseksi huonokuuloisilla henkilöillä, jotka eivät käytä nettiä eivätkä voi puhua puhelimessa, on vaikeuksia saada itselleen koronarokoteaika. Arjonen kertoo kaupungin miettivän parhaillaan tähän ratkaisua.

Ei kirjeitä kotiin

Kaarina-lehden mielipidepalstalla on toivottu, että kaupunki lähettäisi koronarokotuksiin oikeutetuille kirjeen.

– Kirjeen lähettäminen ei kuitenkaan kannata. Rokotteiden saatavuus vaihtelee niin nopealla aikataululla, että kun kirje olisi perillä, tilanne olisi jo ehtinyt muuttua merkittävästi eivätkä kirjeen tiedot pitäisi enää paikkaansa, Arjonen taustoittaa.

Niille, jotka eivät käytä internetiä, löytyy tiedotteet koronarokotuksista Kaarina-talon, Piikkiön kirjaston ja Eerikin ulko-ovilta.

Asukasta kohti vähemmän kuin Turussa

Kaarinan ilmaantuvuusluku kahden viime viikon ajalta on 133, ja se on noussut reippaasti. Viime tiistaina ilmaantuvuusluku oli vain 91.

Asukasta kohti Kaarinassa on tällä hetkellä yhä vähemmän tartuntoja kuin naapurikunnissa Paimiossa (ilmaantuvuusluku huima 525) ja Turussa (ilmaantuvuusluku 213). Kaarinassa tartuntoja on kuitenkin merkittävästi enemmän kuin Liedossa (95) tai Paraisilla, jossa ilmaantuvuusluku on lähes mitätön 7.

Maakunnassa isoimmat ilmaantuvuusluvut ovat tällä hetkellä Oripäässä (752), Paimiossa ja Raisiossa (258).

Ilmaantuvuusluku suhteutetaan kuntien asukaslukuun: kuinka monta tartuntaa on sataa tuhatta asukasta kohti.