Kaarinan kunnanlääkäri otti vastaan Maariankadulla ja lähti potilaiden luo yölläkin

0
Siitä, missä kaarinalaiset potilaat kävivät lääkärissä ennen terveyskeskuksen valmistumista, kerrottiin 3.3.2021 ilmestyneessä jutussa ”Kun Kaarina-lehti alkoi ilmestyä”. Vuonna 1985 Kaarinan terveyskeskusta vasta rakennettiin.

Ennen kuin Kaarinan terveyskeskus valmistui, ottiko Kaarinan kunnanlääkäri potilaita vastaan Turussa Hämeenkadulla vai Maariankadulla? Kaarina-lehdessä maaliskuun alun juhlalehdessä väitettiin, että kunnanlääkäri otti vastaan ensin mainitulla kadulla, mutta todellisuudessa potilaat kävivät Maariankadulla – tai ainakin vastaanotto Maariankadulla vaikuttaa jääneen parhaiten lehden lukijoiden muistiin.

Kaarinan potilaita on hoidettu ennen terveyskeskuksen valmistumista useassa osoitteessa, eikä lehti saanut täyttä varmuutta siitä, etteikö joitakin vastaanottoja olisi saattanut olla myös Hämeenkadulla. Ennen kaikkea vastaanotolla käytiin kuitenkin Maariankadulla.

Vastaanotto oli Puutorin laidalla osoitteessa Maariankadulla 4A, kertoo silloisen kunnanlääkäri Pentti Raulan tytär Riitta Suomi .

– Isä otti potilaita vastaan toisessa kerroksessa, ja me asuimme kolmannessa kerroksessa. Isä oli Kaarinan kunnanlääkäri vuodesta 1957 ja siirtyi 1980-luvulla Kaarinan ensimmäiseksi terveyskeskuslääkäriksi.

Lääkärintyö oli 1950–1970-luvuilla hyvin erilaista nykyiseen verrattuna.

– Silloin lääkärillä oli aikaa, ja isä teki kotikäyntejä. Jos soitto tuli yöllä, isä lähti potilaan luo, Suomi muistelee.