KaNutella juhlavuosi keskellä koronahiljaisuutta – Isukki esitetään tänä keväänä, tuli mitä tuli

0
Äiti (Selina Pietilä Paimiosta) ja poika (Eemeli Heiniö Kaarinasta) yrittävät koota 3000-osaista valkoista palapeliä, mutta pelistä puuttuu yksi pala. Mukana on myös pojan ajatukset (Ainu Lindén Turusta). Yhteensä Isukissa on seitsemän näyttelijää.

Teatterinmäellä Kaarinan Nuorisoteatterissa on tällä hetkellä hiljaista. Isukki -näytelmän harjoitukset on keskeytetty. Alkuperäisten suunnitelmien mukaan ensi-ilta olisi ollut jo maaliskuun alussa.

Toisaalta kanutelaiset ovat sitkeästi harjoitelleet Isukkia läpi koronatalven. Ennen maaliskuun koronasulkua harjoittelemassa oli kuusi henkilöä kerrallaan, ja Isukista työstettiin kohtauksia, joissa kaikkia ei tarvita mukaan. Turun kaupunginteatterin mallin mukaisesti maskit olivat kasvoilla ja ne riisuttiin vain näyttämölle mennessä.

Nyt päämääränä on, että mitä sitten tapahtuukin, ensi-ilta on joka tapauksessa huhtikuussa.

– Mikäli emme pääse näyttelemään livenä, sitten näytelmästä tehdään korkealaatuinen tallenne, joka laitetaan myyntiin, toteaa näytelmän tuottaja Marcus Lindén.

Eilen, 23.3., KaNute täytti 30 vuotta. Juhlavuottakaan ei päästä kunnolla viettämään, mutta teatteri kerää parhaillaan muistoja aiemmista vuosista.

”Niin kamala, että on hyvä”

KaNute on luonnehtinut tämän kevään näytelmäänsä myyttiseksi cyberpunk-näytelmäksi, joka kertoo läheisriippuvuudesta. Isukki sijoittuu kyborgitulevaisuuteen.

– Näytelmä kolahti siksi, että se on niin kamala, että se on hyvä! nauraa ohjaaja ja KaNuten uusi puheenjohtaja Heidi Hämäläinen.

– Alun perin ajattelin, että apua, miten saamme tämän näytelmän uskottavaksi, mutta koronaepidemian myötä dystopiat ovat tulleet kumman tutun oloisiksi, kommentoi ohjaajan assistentti Mimmi Merla.

Näytelmän läheisriippuvaisen äidin rooliin valittu 16-vuotias Selina Pietilä ynnää, että Isukki on yhtä aikaa kummallinen ja mielenkiintoinen. Sen prologi kuulosti alkuun näyttelijäkaartista oudolta, mutta lopulta kohtauksesta tuli hieno, sanovat 15-vuotias Eemeli Heiniö, joka näyttelee Aatosta, poikaa, josta äiti on riippuvainen, sekä 17-vuotias Ainu Lindén, joka toimii Aatoksen ajatusten äänenä.

Näytelmässä nuoripari yrittää saada äitiä irrottamaan otteensa hankkimalla Aatoksen kadonneen isän takaisin.

Isukki on kirjoitettu Nuori Näyttämö -hankkeelle. Se oli tarkoitus esittää toukokuun alussa hankkeen festivaaleilla. Vielä festivaalia ei ole peruttu.

Pienellä budjetilla

Monet seurat ja yhdistykset ovat isoissa taloudellisissa vaikeuksissa, kun kulut juoksevat mutta tuloja ei kerry. KaNutessa tilanne ei ole yhtä huono.

Lindén kertoo, että teatterin katsomo on niin pieni, että lipputulot ei tavallisestikaan ole teatterin suurin tukijalka. Pääosin tulot tulevat avustuksista. Lipputulojen kutistuminen on aiheuttanut kuitenkin sen, että näytelmiä tehdään nyt hyvin pienellä budjetilla.

Syksyksi ensi-iltaan on tulossa Kuka pelkää noitia.

KaNute sai jälleen uuden puheenjohtajan

Kaarinan Nuorisoteatterin puheenjohtaja on vaihtunut tiheästi sen jälkeen, kun teatteria pitkään luotsannut Minna-Stiina Saaristo-Vellinki jätti pestin seitsemän vuotta sitten. Nyt vuodenvaihteessa KaNutessa aloitti neljäs uusi puheenjohtaja Saaristo-Vellingin jälkeen, 22-vuotias Heidi Hämäläinen.

Hämäläinen opiskelee parturi-kampaajaksi ja on tehnyt maskeerauksia esimerkiksi Linnateatteriin. Lisäksi hän pyrkii teatteri-ilmaisun ohjaajan koulutukseen. KaNutessa hän on pyörinyt vuodesta 2017.

Hänelle tärkeää on säilyttää KaNutessa se, että paikka tuntuu teatterin jäsenistä kuin toiselta kodilta.

– Tätä kuulee usein, ja uudetkin kokevat sen heti. Itselleni teatteri on toinen olohuone, Hämäläinen kommentoi.

Tunne on säilynyt teatterissa 1990-luvulta saakka, vaikka jäsenistö vaihtuu muutaman vuoden välein, kun nuoret kasvavat aikuisiksi ja lähtevät maailmalle.

Nuorisoteatteria Kaarinassa vuodesta 1991

  • KaNute perustettiin Turun kaupunginteatterin näyttelijän Lasse Saariston aloitteesta 23.3.1991. Saaristo keräsi Nina Erjossaaren ja Valtteri Roihan avulla 23 jäsentä uuteen teatteriin.
  • Ensimmäinen teatteritila vuokrattiin Littoisten Verkatehtaalta. Tilasta jouduttiin luopumaan jo vuonna 1995, ja teatteri siirtyi Koristoon. Nykyinen tila Viipurintiellä saatiin vuonna 2002.
  • 2000-luvun alussa KaNute lamaantui hetkellisesti, sillä alkuperäiset jäsenet siirtyivät ammattiteattereihin. Alkuvuonna 2002 kaupunki ehdotti, että KaNute järjestäisi kuntouttavaa työtoimintaa syrjäytymisuhassa oleville nuorille. Nämä nuoret alkoivat opiskella KaNutessa näyttelijäntyön perusteita, ja jäsenmäärä moninkertaistui nopeasti.
  • Ensimmäinen näytelmä oli Sotilaan tarina (1992), jonka Erjossaari ja Roiha ohjasivat. Samana vuonna esitettiin vielä Saariston ohjaama Robin Hood sekä Petri Lairikon ohjaama Daniel Hjort.