Karl-Johan Spiikin kolumni: Tulevaisuuden työelämässä palkataan luovuutta

0

Kuljemme kohti maailmaa, jossa rutiininomaiset ja toistettavat työt automatisoidaan roboteille ja tekoälylle. Uusia työpaikkoja ilmaantuu tilanteisiin, joissa tarvitaan päätöksentekoa ja luovuutta ennalta odottamattomissa tilanteissa – eli tilanteisiin, missä vain ihminen pärjää hyvin.

Työelämässä puhutaan itseorganisoituvista tiimeistä, jotka koostuvat itseohjautuvista ihmisistä. Itseorganisoituvat tiimit toimivat ilman esihenkilöä ja pystyvät reagoimaan nopeasti muuttuviin tilanteisiin, koska tieto kulkee ja päätökset tehdään nopeasti ilman hidasta ja kankeaa hyväksyntäprosessia.

Työn ei tarvitse enää olla vain työtä. Se voi olla mukavaa, muuttuvaa ja motivoivaa. Mitä enemmän työn luonne tukee itseohjautuvuutta, sitä suurempi on työntekijän sisäinen motivaatio eli sisältä kumpuava halu tehdä työtä. Mieti vaikkapa mökkireissua – haluaisitko sinä, että joku muu kertoisi, mitä saat tehdä siellä, kenen kanssa ja mihin aikaan? Päinvastoin, joku saa idean reissusta, kutsuu muita kasaan ja alkaa suunnittelu. Yksi on kiinnostunut kalastamisesta, joten hän hoitaa veneen ja kalastusvehkeet sekä rekrytoi kalaporukan. Toinen on kiinnostunut ruoasta, joten hän kyselee muilta budjetin ja valtuudet hoitaa ruokapuolen.

Vapaa-ajalla toimimme jatkuvasti itseohjautuvasti itseorganistuvissa ryhmissä. Mökkireissu on selkeä esimerkki siitä, miten luontaisesti me kaikki sen osaamme. Kun päästään mökille, vannoutunut saunoja on jo hakkaamassa halkoja ja lämmittää saunan iltapäiväksi. Häntä kiitetään ja kehutaan, koska hän tarttui työhön ja hoiti sen. Samalla tavalla työelämän tulee toimia. Itseorganisoituvat tiimit ja organisaatiot alkavat olla tätä päivää.

Perinteisen organisaation muuttaminen itseorganisoituvaksi on haastavaa eikä aina edes tarpeellista. Itseorganisoituvuus ei sovi stabiileihin ympäristöihin; niissä hierarkkinen malli toimii paremmin. Itseorganisoituvuus vaatii aina nykyisten rakenteiden purkamista, ja on osattava tunnistaa, milloin ketteryyttä tarvitaan. Kannattaa muistaa, että ketterä organisaatio on aina vähän rikki – eikä sitä kannata korjata!

Karl-Johan Spiik

Innokas tulevaisuuden työn sanoman levittäjä Airiston Nuorkauppakamarista. Intohimona on järjestää tilaisuuksia, joissa jokainen pääsee puhumaan aiheesta: https://www.meetup.com/

itseorganisoituvuus-meetup/