Katso Kaarinan kuntavaaliehdokkaat täältä – Perussuomalaisilla kolmannes enemmän ehdokkaita kuin viimeksi

0
Kaarinan ylimmässä päättävässä elimessä eli valtuustossa on 51 vaalein valittua luottamushenkilöä. Viime kuntavaaleissa suurin puolue kokoomus sai 15 paikkaa, SDP 12, vihreät 9 ja perussuomalaiset 5. Vasemmistoliitto, keskusta ja kristillisdemokraatit saivat kukin 3 paikkaa, RKP yhden. Kuva Kaarinan valtuustonkokouksesta maaliskuulta 2019.

Kevään kuntavaalien alkuperäinen ehdokaslistojen jättöpäivä oli viime viikon tiistaina. Kuntavaaleja ja samalla ehdokashakemusten jättöpäivää siirrettiin, mutta eduskunta ei vielä ehtinyt vahvistaa aikataulumuutosta. Puolueet jättivätkin Kaarinassa ehdokaslistansa alkuperäisen aikataulun mukaisesti.

Muutamia uusia ehdokkaita saattaa olla yhä tulossa mukaan, sillä ehdokashakemuksia voi uuden aikataulun mukaisesti jättää vielä 4.5. saakka. Keskeiset jakolinjat ovat kuitenkin jo nähtävissä.

Silmiinpistävää Kaarinan ehdokaslistoissa on perussuomalaisten ehdokkaiden suuri määrä. Puolueen ehdokasmäärä on kohonnut kolmanneksella viime kuntavaaleista.

Lisäksi perussuomalaisten ehdokasmäärä ylittää SDP:n ehdokkaiden määrän. Kaarinassa pitkään isoimpina puolueina hallinneet kokoomus ja SDP näyttäisivät ehdokasmäärien perusteella saavan nyt perussuomalaisista merkittävän haastajan.

Kokoomuksella eniten

Myös vasemmistoliitto löysi muutaman ehdokkaan enemmän kuin viime kerralla. Sen sijaan kaikissa Kaarinan isoimmissa puolueissa ehdokasmäärä on pudonnut neljän vuoden takaisesta.

Kaarinan tällä hetkellä isoimmalla valtuustopuolueella eli kokoomuksella on ehdokkaita jokunen vähemmän kuin viimeksi. Edelleenkin puolueella on likimäärin 40% enemmän ehdokkaita kuin seuraavaksi isoimmat listat jättäneillä eli perussuomalaisilla ja SDP:llä.

SDP:llä ehdokkaiden määrä putosi viime vaaleista seitsemäsosalla. Vihreillä ehdokkaita on viidenneksen vähemmän kuin viimeksi. Keskustalla on ehdokkaita kolmannes vähemmän kuin edellisellä kerralla.

Kristillisdemokraatit ja RKP pitivät ehdokasmääränsä samana.

Lisäksi Kaarinan vaaleihin ilmaantui haastajaksi uusi puolue, yksilönvapauksia ajava Piraattipuolue. Sillä on yksi ehdokas.

Keskusta, RKP ja kristillisdemokraatit ovat vaaliliitossa.

Naisia vähemmän kuin miehiä

Yhteensä Kaarinan 51 valtuustopaikkaa tavoittelee 220 henkilöä. Kokonaismäärä on hieman pienempi kuin viime vaaleissa, joissa ehdokkaita oli 227.

Etunimien perusteella 43% ehdokkaista on naisia.

Suhteessa eniten naisia löytyy vasemmistoliitolta (naisia 62% ehdokkaista) ja vihreiltä (58%). Myös keskustan listalla naisia on enemmän kuin miehiä (53%).

Miesvaltaisin lista on perussuomalaisilla, jossa vain 13% ehdokkaista on naisia.

Kokoomus ja SDP saivat ehdokkaikseen hieman vähemmän naisia kuin miehiä (naisten osuus kokoomuksella 47%, SDP:llä 44%).

 

Kiinnostavia nimiä lähdössä kisaan

Ehdokaslistoilta löytyy lukuisia tuttuja nimiä: useimmat Kaarinan päättäjäaktiivit ovat jälleen lähdössä kisaan. Lisäksi mukaan on lähtenyt useita uusia kiinnostavia henkilöitä.

Muualta tuttuja mutta eivät vaaleissa aiemmin näkyneitä nimiä ovat esimerkiksi kokoomuksessa merenkulkuneuvos Hans Langh ja Valkeavuoren koulun rehtori Kaj Kanervavuori. Vihreiden listoilta löytyy Kaarinan entinen ympäristöpäällikkö Jouni Saario.

Mukana ovat myös Kaarinan molemmat kansanedustajat, vihreiden Sofia Virta ja kokoomuksen Anne-Mari Virolainen.

Kaarina-lehti poimii kevään mittaan muutamia uusia ja vanhoja ehdokkaita tarkempaan esittelyyn.

Vastaavasti ehdokaslistoilta puuttuu useita nykyisiä valtuutettuja: kokoomukselta Niko Ylä-Poikelus, Laura Langh-Lagerlöf, Sanna Vauranoja ja Pauliina Välivaara, SDP:stä Pekka Kaukonen ja Henrik Kosonen, vihreistä Terttu Eriksson, Tomi Kurkilahti ja Outi Wegelius sekä vasemmistoliitosta Tuomo Laine.

Johanna Huhtala on siirtynyt sinisistä kristillisdemokraattien listoille.

Osa ehdokkaista on puolueidensa listoilla sitoutumattomina, mutta tieto ei näy näissä tilastoissa.

 

Ehdokasmäärät kuntavaaleissa

  • Kokoomus (2017) 69, (2021) 64
  • SDP (2017) 42, (2021) 36
  • Vihreät (2017) 33, (2021) 26
  • Perussuomalaiset (2017) 25, (2021) 39
  • Vasemmisto (2017) 19, (2021) 21
  • Keskusta (2017) 21, (2021) 15
  • KD (2017) 12, (2021) 12
  • RKP (2017) 6, (2021) 6
  • Piraattipuolue (2017) 0, (2021 )1

Kaarinan ehdokkaat tähän mennessä:

Kansallinen Kokoomus:

OTK ja lakimies Mikko Aaltonen, kasvat. kand. ja kouluttaja Sari Ahola, yrittäjä Matti Alander, ravintolapäällikkö Nina Aso, myyntiryhmän päällikkö Sami Elmeranta, Camilla Elonen, vastuuvalvoja ja VTM Jaana Friman, työpsykologi ja KTM Nina Hamburg, eläkeläinen ja talousjohtaja Jukka Haroma, terveystieteiden tohtori Anne Heikkinen, koulunuorisotyöntekijä Eemil Heimo, hallintotiet. tohtori ja yrittäjä Jukka Helttula, eläkeläinen ja rovasti Hannu Hurme, kiviainespäällikkö ja geologi Tiia Isotalo, yrittäjä Eivor Jensen, rehtori Kaj Kanervavuori, toimitusjohtaja Petri Kannisto, yrittäjä ja toimitusjohtaja Kalervo Korvensyrjä, maatalousyrittäjä ja MMK Jaakko Koski, rehtori (FM) Ville Kouki, hallintopäällikkö ja KTM Tero Kuusisto, terveydenhoitaja ja eläkeläinen Aila Laitinen, tuotepäällikkö Sami Laitinen, LK ja opiskelija Viivi Laitinen, merenkulkuneuvos ja kauppat. tri Hans Langh, yrittäjä Päivi Lehtovaara, myymäläpäällikkö Jan Lindroos, YO-merkonomi ja lastenohjaaja Tiina Lindstedt, kuljetusmyyjä Olli Lintusaari, eläkeläinen Risto Luomala, perhepsykoterapeutti ja psyk. sh. Virpi Läpinen, lääkäri Susanna Majasuo, lähihoitaja Albina Muzaqi, kiinteistönvälittäjä Ulla Myntt-Rinne, valmennuspäällikkö Atte Mäki, asiakassihteeri ja eläkeläinen Paula Mäkinen, koneinsinööri ja esteettömyysasiantuntija Riitta Nissilä, erikoislääkäri Teija Nummelin, vanhempi konstaapeli Jani Nurmi, opiskelija Petteri Paju, järjestelmäasiantuntija Niko Pentti, palomestari ja yrittäjä Toni Pyökäri, työelämälehtori Matti Raho, VTM ja erikoissuunnittelija Malla Rannikko-Laine, kehittämispäällikkö Juhani Rantanen, työsuhdepäällikkö ja OTK Elina Reini, kieltenopettaja Mira Ruponen-Kuutti, osastonsihteeri Henna Ruusunen, valtiotiet. ja fil. maist. Henry Saarinen, terveystiet. lis. ja eläkeläinen Marja-Helena Salmio, EL Tiina Salo, hallintopalveluiden päällikkö Janne Samsten, päiväkodinjohtaja Teija-Rita Sarén, kustannusjohtaja Johannes Sankari, aineenopettaja (FM) Hanna Sirkiä, eläkeläinen Keijo Tapper, luokanopettaja ja KM Aleksi Tupasela, rakennusinsinööri Matti Uimonen, yhteysjohtaja Marjo Uotila, KTM ja yrittäjä Marja Vaiste, käsikirurgian dosentti ja professori Martti Vastamäki, KTM ja kansanedustaja Anne-Mari Virolainen, yrittäjä ja toimitusjohtaja Terhi Wiren, insinööri Janne Ylä-Poikelus.

Suomen Sosialidemokraattinen Puolue:

Erityisopettaja Anitta Aaltonen, yliopettaja Jarmo Ahonen, rekrytointisuunnittelija ja TtM Niina Alho, lämmityslaiteasentaja ja yrittäjä Ibrahim Al-Kinani, yrittäjä ja toimitusjohtaja Arto Elo, sosiaaliohjaaja Irja Gustafsson, kiinteistönhoitaja ja kouluttaja Kari Hernesniemi, LitM sekä liikunnan- ja terveystiedon opettaja Essi Hiltunen, biotekniikan insinööri (AMK) ja hankepäällikkö Sari Hukkanen, nuoriso-ohjaaja Jere Järvinen, eläkeläinen Jarmo Järviö, eläkeläinen Matti Koho, eläkeläinen Esko Koivisto, sairaanhoitaja ja lähihoitaja Minna Lampinen, sosionomi Esko Lehtisalo, eläkeläinen ja perushoitaja Riitta-Liisa Lehtonen, järjestötyöntekijä Tiina Lehtonen, koulunkäynninohjaaja Pekka Liikanen, terveydenhoitaja Mira Lönnqvist, rakennusinsinööri ja yrittäjä Tapani Mellanen, suunnittelija Antti Mäki, historian ja yhteiskuntaopin opettaja sekä työsuojeluvaltuutettu Noora Nieminen, liikuntapaikkamestari Kari Nikkonen, lähihoitaja ja puhevammaisten tulkki Maria Nurmi, maalausalan lehtori Juuso Ranne, eläkeläinen Ismo Reunamo, VTM Pirjo-Riitta Ruohonen, AMK lehtori Simo Saarikko, röntgenhoitaja AMK Suvi Simelius-Nieminen, liikuntapaikkamestari Kari Sula, sairaanhoitaja Tuula Törnblom, lähihoitaja ja Lean-kouluttaja Marjukka Viljanen, sosiaalityöntekijä ja eläkeläinen Marja-Leena Virkki, toiminnanjohtaja Timo Virkkula, varastonhoitaja Timo Virta, työnjohtaja Jouni Vuori.

Vihreä liitto:

Biologian ja maantiedon lehtori Ulla Haapanen, ympäristönhoitaja ja eläkeläinen Timo Kirjonen, ylifyysikko (dos. emer.) Aaro Kiuru, musiikin maisteri ja kanttori Kaisa Kraft, koneinsinööri Eeva-Maria Kuparinen, insinööri (YAMK) ja yrittäjä Jukka Lampikoski, VTM ja erityisasiantuntija Mira Lehti, kirjanpitäjä Riina Lehti, manager IT Jari Lehtonen, erityisopettaja Liinu Leiwo, opiskelija Sara Luotonen, insinööri ja sairaanhoitaja Mari Lötjönen, KTM Ja palvelupäällikkö Beatriz Mahkonen, puutarhuri ja projektipäällikkö Arttu Mantere, arkkitehti Pilar Meseguer Galiana, siivousalan yrittäjä Kati Pacheco, fyysikko ja data scientist Niko Porjo, opiskelija Peppi Porjo, rehtori Hannu Rautanen, lehtori ja pääluottamusmies Jarkko Saarinen, ympäristöpäällikkö Jouni Saario, liiketoimintajohtaja ja kestävän kehityksen asiantuntija Mari Saario, kirjanpitäjä Saila Tuokko, sovellusasiantuntija ja muusikko Anton Vaaranmaa, kansanedustaja sekä mielenterveys- ja opetusalan ammattilainen Sofia Virta, KT ja opetuksen kehittämispäällikkö Minna Vuorio-Lehti.

Perussuomalaiset:

Yhdistelmäkuljettaja Jouni Aaltonen, autonkuljettaja Henrik Arnell, aluepäällikkö ja eläkeläinen Antti Brusi, ikäihmisten viriketoiminnan ohjaaja ja eläkeläinen Diana Elo, yrittäjä ja myynninedistäjä Veikko Eskelinen, autonkuljettaja Kristian Fagerström, kiinteistönhoitaja ja kirvesmies Pekka Heinonen, ajojärjestelijä ja eläkeläinen Jari Helispuro, tradenomi ja palkkiliimari Petri Honkonen, suntio ja eläkeläinen Maija Huhti, tarkastusapulainen Hans Huttunen, yhteisöpedagogi (AMK) Jari Ilkka, isännöitsijä Jari Kankare, opiskelija Justus Kankare, graafikko Tuomas Karhunen, ravintoloitsija ja yrittäjä Kimmo Ketamo, toimitusjohtaja ja eläkeläinen Jukka Kujanen, lääketieteellinen johtaja ja dosentti Mårten Kvist, erikoissairaanhoitaja ja eläkeläinen Riitta Kvist, sairaanhoitaja Tuomo Kääriäinen, hitsaaja ja eläkeläinen Lauri Lempiäinen, yhteyspäällikkö Tommi Leppänen, kirvesmies ja yrittäjä Esko Liiman, talouspäällikkö ja VTM Jari Mäkinen, insinööri Jani Nipala, konekorjausmies ja vahtikonemestari Vesa Puranen, putkiasentaja Juha Päiviö, opiskelija Jesse Roininen, kultasepän alan artesaani ja lähihoitajaopiskelija Harri Ruotsalainen, tuotannon koordinaattori Tomi Suo, yhdistelmäajoneuvonkuljettaja Tapio Suomi, toimitusjohtaja ja yrittäjä Vesa Tirri, merimies ja vahtikonemestari Harri Viljala, markkinointiassistentti ja ensiapupäivystäjä Tuula Virtanen, työnjohtaja Harri Vähä-Verkkomäki, yrittäjä Jani Väkeväinen, IT-yrittäjä ja konetekniikan insinööri Aki Vänskä, henkilöstöpäällikkö ja työnohjaaja Terhi Wallenius, linja-autonkuljettaja Kari Yrjänäinen.

Vasemmistoliitto:

Kiinteistönhoitaja Asklöf Petri, sosionomiopiskelija ja Kelan asiakasneuvoja Oskari Autiosuo, varastoapulainen Kaj Fredriksson, lähihoitaja Päivi Föhr, vastaava koulunkäynninohjaaja Sini Hiekkala, opiskelija Toni Hongisto, toiminnanjohtaja (eläk.) Pentti Kallio, sosionomi (YAMK) ja vastaava perheohjaaja Katri Kapanen, psykiatrinen sairaanhoitaja Matti Kapanen, elektroniikka-asentaja Esa Laakso, myyjä Annina Laaksonen, VTM ja hyvinvointivalmentaja Tuija Lehtinen, tulkki Semus Ntawuhiganayo, AY-toimitsija ja eläkeläinen Raija Raittio, väitöskirjatutkija Marika Runsala, erityispedagogi (KM) ja konsultti Maarit Snellman, kosmetologi ja yrittäjä Jelena Säkki, terveydenhoitaja ja sairaanhoitaja Laura Sällylä, elintarviketyöntekijä ja opiskelija Suvi Vasenkari, luonnontieteiden opiskelija Maria Virtanen, laitoshuoltaja Elina Yläoja.

Suomen Keskusta:

Sosionomi ja eläkeläinen Mirja Airio, yrittäjä ja rikoskomisario Raimo Erkkilä, johdon sihteeri Aliisa Haltsonen, IT-tukihenkilö Marko Heimonen, yrittäjä ja alueasiamies Kimmo Hollmén, opiskelija Elias Järvinen, eläkeläinen Juhani Korvensyrjä, eläinlääketieteen ylioppilas Anniina Lehmus, myyjä Riika Patrakka, dosentti ja toimitusjohtaja Aimo Sillanpää, kätilö ja sairaanhoitaja Satu Takala, lähihoitaja ja lastenhoitaja Marika Torvinen, sairaanhoitaja Tiina Tuomarila, yrittäjä Juha Tuominne, maanviljelijä ja yrittäjä Sanna Tähkämaa.

Suomen Kristillisdemokraatit:

Merkonomi ja sairaanhoitaja Terhi Asikainen, tradenomiopiskelija ja omaishoitaja Johanna Huhtala, erikoislääkäri Markku Ilus, putkiasentaja Veijo Lehtonen, eläkeläinen Liisa Roine, rovasti sekä hum.kand. Ismo Seivästö, kääntäjä Jaana Shelby, opiskelija Jesaja Shelby, KM ja luokanopettaja Toni Toivonen, terveystarkastaja sekä ympäristö- ja terveysinsinööri Jari Tulonen, yo-merkonomi ja eläkeläinen Sirpa Viherkoski, aluevastaava ja eläkeläinen Veli-Matti Virtanen.

Suomen ruotsalainen kansanpuolue:

Verksamhetsledare (toiminnanjohtaja) Åsa Gustafsson, klasslärare (luokanopettaja) Charlotta Häggblom, key account manager Juhana Laine, program director Jouni Marttila, beväring (varusmies) Alexander Rittinghaus, fil.mag. och pensionär (fil.maist. ja eläkeläinen) Ulf Sourander.

Piraattipuolue:

Tekninen dokumentoija Taisto Oksanen

Artikkelia muutettu 18.3.2021 kello 14.32 sekä 23.3.2021 kello 15.36. Kokoomuksen listalla olleiden opiskelija Juho Pajun kutsumanimi on todellisuudessa Petteri ja kustannusjohtaja Hemmo Sankarin on Johannes.