Katso resepti: Ei mämmiä vaan mangoa, passionhedelmää ja juustokakkua – ”Mitä erikoisempia pyyntöjä, sen hauskempi”

0
Mango-passion-juustokakussa yhdistetään makeaa ja kirpeää. Kärsimyshedelmä eli passion viittaa Jeesuksen kärsimyksiin ristillä.

Kaarina-lehti kysäisi viime viikolla sosiaalisessa mediassa, mitä syötävää tai juotavaa muut tuntuvat rakastavan mutta mistä itse ei välitä yhtään. Ehdoton ykkönen löytyi nopeasti: se on mämmi.

Myös pashan mainitsi moni. Tuleva juhlapyhä näyttää heidän kannaltaan vähän tylsältä. Mitä kannattaisi kattaa pääsiäisen jälkiruokapöytään, jos ei välitä sen enempää mämmistä kuin pashasta?

Kaarina-lehti kysyi neuvoa Littoisissa asuvalta Tiia Karoselta, joka valmistaa koristeellisia kakkuja tilauksesta. Karonen kehittikin lukijoille pikavauhtia reseptin mango-passion-juustokakkuun, joka sopii hyvin pääsiäiseen.

– Tämä on helppo valmistaa. Voisin vannoa, että miehenikin osaisi tehdä tämän kakun, vaikka hän ei tavallisesti kokkaa juuri lainkaan, Karonen kommentoi.

Työtä ja taiteellisuutta

Tiia Karonen on ilahduttanut lähiseutua taiten tehdyillä ja mielikuvituksellisilla kakuillaan. Viime elokuussa hänen neulottu kakkunsa pääsi myös Iltalehteen. Kakun päällinen oli palmikoitu, ja päälliskoristeena oli kaksi sokerimassalankakerää sekä -puikot.

– Olin tehnyt neulekakun anoppini 60-vuotispäiviä varten, ja laitoin siitä kuvan Facebookin leivontaryhmiin. Kuva keräsi yhtäkkiä tuhansia tykkäyksiä, ja seuraavana päivänä soitettiin jo Iltalehdestä, Karonen kertoo.

Hänelle on aina pieni arvoitus, mitkä kakut keräävät sosiaalisessa mediassa runsain mitoin tykkäyksiä ja mitkä eivät. Hänen oma lempparinsa on dinosauruskakku, jonka hän teki omalle pojalleen.

Karonen teki aluksi kakkuja harrastuksena, mutta pyyntöjä tuli niin paljon, että vuosi sitten hän perusti oman yrityksen, Taikakakun. Tosin ammatiltaan hän on suuhygienisti.

Karosella on 1 ja 2,5-vuotiaat pienet lapset, ja hän leipoo kakkuja kotona vanhempainvapaallaan.

– Olen luova ihminen, mutta suuhygienistin työssä luovuutta ei juuri pääse toteuttamaan eikä itselleni olisi luontevaa olla kotona tekemättä mitään. Kakkuja tehdessä saa yhdistettyä työtä ja taiteellisuutta, Karonen miettii.

– Mitä oudompia pyyntöjä tulee, sitä hauskempaa, sillä silloin pääsee keksimään jotain uutta!

Juhlan tuntua spesiaalikakulla

Viime keväänä, kun koronasulku alkoi, melkein jokainen kakkutilaus peruutettiin. Nyt tilanne on toinen.

– Vaikka isoja juhlia ei vietetä, ihmiset hankkivat näyttäviä, käsityönä tehtyjä kakkuja saadakseen juhlan tuntua, Karonen kertoo.

Esimerkiksi lapsilla ei voi olla isoja kaverisynttäreitä, joten monet vanhemmat tekevät päivästä spesiaalin erityisellä kakulla. Juhlia ei myöskään enää siirrellä eteenpäin, sillä kuka tietää, milloin päästään palaamaan normaaliin.

Karonen leipoo pikkuväen ollessa päiväunilla. Tarvittaessa hänen miehensä, joka tekee tällä hetkellä pääasiassa etänä töitä, auttaa pitämään uteliaat sormet poissa kakkutarvikkeista. Silloin Karonen laittaa kuulokkeet korville ja saa hetken omaa aikaa.

Hän ei ole vielä päättänyt, palaako hän aikanaan takaisin suuhygienistin työhön vai tulisiko Taikakakusta päätyö.

– Toistaiseksi olen tehnyt kakkuja sillä mielellä, että tämä on itsestänikin hauskaa, hän kommentoi.

Älä lannistu

Mikäli joku innostuu tekemään pääsiäisen juustokakun päälle sokerimassakoristeita, Tiia Karonen vinkkaa kotileipureille, että ei kannata lannistua, vaikka ensimmäiset muovailut olisivat oudon näköisiä. Hän itsekin joutui oppimaan kantapään kautta. Kestää aikaa, ennen kuin sormet saavat tuntuman siihen, miten massa käyttäytyy.

Sokerimassakukista tai -ruusuista ei kannata aloittaa. Sen sijaan yksinkertaisia figuureita saa helposti muovattua YouTube-videoiden ohjeista.

Mikähän Karoselle on se syötävä tai juotava, jota muut rakastavat mutta hän ei?

– No itse asiassa en minäkään erityisemmin välitä mämmistä, hän kommentoi.

Tiia Karosen mango-passion-juustokakku

Pohja:

 • 200 g oreokeksejä
 • Noin 50g voita
 • Murskaa keksit ja sulata voi varovaisesti mikrossa. Sekoita ainekset keskenään ja painele tiiviisti irtopohjavuokaan, joka on halkaisijaltaan 18–20 cm. Voit levittää keksipohjaa myös reunoille päin koristeeksi. Siirrä jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Täyte:

 • 4 dl vispikermaa
 • 300 g tuorejuustoa tai mascarponea
 • Noin 255 g mangososetta (mangosäilykkeestä soseutettua)
 • 3 passionin hedelmäliha (tai vaihtoehtoisesti 1 dl Bonnen passionpyrettä)
 • Noin 1 dl sokeria (maun mukaan)
 • 1 rkl sitruunamehua
 • 6 kpl liivatelehteä
 • Laita liivatteet kylmään veteen noin 5 min ajaksi. Soseuta mangosäilykkeen mangot.
 • Vaahdota vispikerma. Sekoita toisessa kulhossa tuorejuusto, mangosose, passionit sekä sokeri kevyesti yhteen sähkövatkaimella.
 • Kuumenna sitruunamehu kattilassa ja liuota liivatteet yksitellen joukkoon. Kaada seos ohuena nauhana tuorejuustoseoksen joukkoon samalla sähkövatkaimella vatkaten. Lisää lopuksi vaahdotettu vispikerma.
 • Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 3–4 h.

Kiille:

 • Noin 1,5 dl passionpyrettä (Bonne)
 • 2 kpl liivatelehteä
 • Laita liivatelehdet kylmään veteen noin 5 min ajaksi. Kuumenna passionpyree kattilassa ja lisää yksitellen pehmenneet liivatelehdet. Anna jäähtyä hetken aikaa. Kaada varovasti juustokakun päälle ja laita jääkaappiin hyytymään vähintään 2 h ajaksi.
 • Koristele esimerkiksi tuoreilla vadelmilla sekä passionilla.

Sushi, kahvi ja maksa eivät maistu

Mitä syötävää tai juotavaa kaikki muut tuntuvat rakastavan mutta sinä inhoat tai et muuten vain välitä? Näin lukijat vastasivat:

Sushi ja mämmi. Viini. Sushi. Kahvi ja limsat, useimmat karkit, salmiakki varsinkin, mämmi, homejuusto. Kahvi. Mämmi. Mämmi, tilliliha. Pasha. Sushi ja purukumi. Silli. Silli. Huanost tehty tilliliha. Kaikki, missä on kookosta. Pitsat. Kaako. Coca-cola. Luumusoppa. Suklaa. Sushi. Paistetut silakat. Mämmi ja tilliliha. Rusinat. Makukivennäisvedet. Sushi. Laskiaispullat, runebergintortut, pasha, mämmi, tippaleivät. Lasagne. Avokado. Silli ja sushi sekä yleensäkin merenelävät, kuten katkaravut, simpukat, mustekalut. Ja etanat, juomista happamat viinit. Maksapihvit. Maksalaatikko. Mämmi. Kaikki, mikä on uinut ja lentänyt. Avokadopasta. Silli, mämmi, etanat, maksa ja paljon muita… Korianteri. Sushi. Kalja. Maksa, mämmi, sienet, kahvi. Maksa. Mämmi.