Korona-aika pani Anni Liukan juoksemaan kamera kädessä – Vauhtisammakon etä-treenejä seurataan Sveitsissä ja Saksassa saakka

0
Kameraan juoksulenkillä höpöttävä Anni Liukka saa osakseen huvittuneita katseita.

Jos olet törmännyt Littoisissa naiseen, joka höpöttää ääneen yksin juostessaan, ei kannata huolestua. Kyse on todennäköisesti Vauhtisammakon juoksukoulun treeneistä, joita vedetään koronan takia etänä.

– Saan osakseni aika paljon huvittuneita ja hämmentyneitä katseita, kun huudan juostessa ohjeita kameralle. Osa varmaan ajattelee, että luuleeko tuo olevansa joku sometähti, Vauhtisammakon juoksuohjaaja ja toinen omistaja Anni Liukka nauraa.

Korona keskeytti Vauhtisammakon treeniryhmät viime keväänä. Idea etävalmennuksista syntyi, kun yrityksen omistajien Anni ja Mikko Liukan piti kehittää jotakin kiireesti perinteisten juoksutreenien tilalle.

Anni Liukka kertoo, että heidän kotinsa on muuttunut talvena aikana studioksi. Littoisissa kuvattuja treenivideoita katsellaan ympäri Suomea.

– Etätreenien hyvä puoli on, että niihin voi osallistua missä päin Suomea tahansa. Kaukaisimmat asiakkaamme ovat Sveitsistä ja Saksasta.

Etälenkillä ei tipu kyydistä


2000-luvun alussa perustetun Vauhtisammakon liikeidea perustuu yhteisöllisyyteen. Taustalla on ajatus, ettei juoksun tarvitse olla yksinäistä puurtamista, vaan juoksua voi harrastaa myös yhdessä. Korona mullisti koko liikeidean, koska yhdessä treenaamisesta tuli riskialtista.

– Juoksukouluryhmiemme piti alkaa tammikuussa. Olimme yhteydessä viranomaisiin ja selvitimme, mitä kaikkea pitää ulkona harjoitellessa ottaa huomioon. Lopulta päädyimme siihen, että ryhmäharjoittelun järjestäminen tässä tilanteessa ei ole vastuullista.

Vauhtisammakon etävalmennuksissa on mietitty, miten yhteisöllisyyden idean voi viedä yksin harjoitteluun. Etävalmennukseen osallistuville järjestetään vähintään kerran viikossa livetreenejä kameran välityksellä.

Ohjaaja antaa livetreenin aikana juoksuohjeita, mutta rupattelee paljon muutakin. Liukka on puhunut omilla lenkeillään esimerkiksi juoksutekniikasta ja juoksijan ravinnosta sekä jakanut omia juoksukokemuksiaan.

– Olemme saaneet asiakkailta palautetta, että juoksuohjaajat ovat tulleet etävalmennuksen aikana tutummiksi kuin ennen. Yhteislenkeillä voi olla mukana 50 ihmistä. Takana tulevat eivät välttämättä kuule, mitä edessä puhutaan.

Liukka uskoo, että etävalmennukset ovat tulleet jäädäkseen. Monille etätreenit sopivat perinteistä juoksukoulua paremmin, koska ne eivät ole aikaan eikä paikkaan sidottuja. Etävalmennus on myös madaltanut kynnystä aloittaa juoksuharrastus.

– Jotkut asiakkaamme ovat kertoneet harkinneensa monta vuotta osallistumista juoksukouluun, mutta heitä on pelottanut, ettei oma kunto ole tarpeeksi hyvä ja etteivät he pysy ryhmän mukana. Etätreenissä jokainen voi juosta omalla tahdillaan ja sykealueillaan.

Sadan naisen lenkkitreffit


Vauhtisammakon etävalmennusten lisäksi Anni Liukka on kuvannut korona-aikana ilmaisia livetreenejä omalle Instagram-tililleen. Hän on kehittänyt yhdessä juoksuohjaaja Jenny Belitz-Henrikssonin kanssa Lenkkitreffit, jossa naiset keskustelevat juostessaan jostakin ajankohtaisesta aiheesta. Parhaimmillaan Lenkkitreffejä on seurannut sata naista ympäri Suomen.

– Saimme äskettäin palautetta jostakin pikkupaikkakunnalta Pohjanmaalta. Kolme toisilleen tuntematonta naista oli kohdannut lenkkipolulla. Kaikki olivat olleet lenkillä kuulokkeet korvilla ja kuunnelleet meidän livetreeniämme.

Maaliskuun viimeisenä viikonloppuna Liukka järjestää Instagram-tilillään juoksumessut. Tapahtumaa pystyvät seuraamaan kaikki, joilla on oma Instagram-tili. Messujen ohjelmassa on muun muassa asiantuntijoiden puheenvuoroja juoksuharjoittelusta ja vinkkejä juoksuvarusteiden hankkimiseen.

Vauhtisammakko


Vuonna 2003 perustettu turkulainen juoksukoulu.

Nykyisin yrityksellä on juoksukoulut myös Helsingissä, Espoossa, Tampereella ja Hämeenlinnassa.

Yrityksen omistavat Littoisissa asuvat Mikko ja Anni Liukka.

Anni Liukan ilmaisia livetreenejä voi seurata Instaram-tilillä @anniliukka.