Korona ei ainakaan vielä kaatanut Kaarinan lukion ylioppilaskokeita – Lukio suosittu yhteishaussa

0
Kaarinan lukion rehtori Kimmo Laitinen. Kuva lokakuulta 2020.

Ylioppilaskirjoitukset alkoivat eilen tiistaina keskellä koronaepidemiaa. Kirjoittajilla on tänä vuonna paljon jännittämisen aihetta, sillä ylioppilaskokeeseen ei voi esimerkiksi Kaarinassa osallistua sen enempää oireilevana kuin karanteenissa. Lukio ei ole järjestänyt erillistiloja niille, jotka ovat saaneet koronatartunnan tai joilla epäillään tartuntaa.

Kaarinan lukion rehtori Kimmo Laitinen kertoi, että toistaiseksi vain yksi kokelas jätti saapumatta tiistaina kirjoituksiin. Laitisella ei vielä ollut tietoa pois jäämisen syistä.

Ylioppilaskokeisiin osallistuu tänä keväänä Kaarinassa yhteensä 133 kokelasta. Suosituin tutkintoaine on äidinkieli, jonka ensimmäinen koepäivä oli eilen ja toinen pidetään 18.3.

Äidinkielen kirjoituksissa Kaarinan lukiossa on samaan aikaan 91 kirjoittajaa. Jotta ylioppilaskirjoituksista ei tulisi koronalinkoja, Kaarinan lukiossa on tehty useita erikoisjärjestelyitä, maskien, käsidesien ja turvaetäisyyttä noudattavien istumajärjestysten lisäksi.

– Saapuminen koulun sisätiloihin on porrastettu, koko muu koulu on etäopetuksessa ja suurimpina kirjoituspäivinä eli äidinkielessä ja pitkässä englannissa kokeita tehdään kahdessa luokkatilassa. Luokkatiloissa olevat eivät tapaa toisen luokkatilan tai salin osallistujia, ja heillä on oma sisäänkäynti ja wc-tilat. WC-tiloja puhdistetaan kokeiden aikana, luettelee Laitinen.

Kokeisiin osallistuville on myös suositeltu kahden viikon omaehtoista karanteenia. Eväiden ja henkilöllisyyden tarkistamisessa valvojat eivät koske kokelaan tavaroihin. Rehtorille ja apulaisrehtorille on valittu varahenkilöt.

Lisäksi Kaarinan lukiossa on tänä keväänä ensimmäistä kertaa nauhoittava videovalvonta normaalin koevalvonnan tukena.

Kokelaista 21 on aikuislinjan opiskelijoita, 23 jo suoritetun tutkinnon korottajia tai täydentäjiä.

Huomenna torstaina ylioppilaskokeet jatkuvat lyhyillä kielillä, kuten ranskalla ja espanjalla. Viimeinen koepäivä on 31.3.

Kaarinan lukio suosittu yhteishaussa

Yhdeksäsluokkalaiset hakevat parhaillaan yhteishaussa opiskelupaikkoja lukioista ja ammatillisista oppilaitoksista. Yhteishaku päättyy 7.4., mutta Kaarinan lukio näyttäisi jo osoittautuneen selvästi suositummaksi kuin viime vuonna.

542 yhdeksäsluokkalaista on valinnut Kaarinan lukion, kun viime vuonna hakijoita oli lopulta 533. Ensisijaisesti Kaarinaan on pyrkimässä 96 nuorta, kun viime vuonna vain 75 oppilasta valitsi Kaarinan lukion ykköstoiveekseen.

Alin hyväksytty todistuksen keskiarvo tulee todennäköisesti olemaan edellisvuotta korkeampi. Viime vuonna lukioon pääsi 7,33:n keskiarvolle.

Rehtori Kimmo Laitinen arvelee suosion kasvun yhdeksi syyksi sitä, että lukio panosti etämarkkinointiin yhdeksäsluokkalaisten oppilaan ohjauksen tunneilla. Lisäksi pidettiin Teamsissa esittelyilta.

– Oppivelvollisuuden laajeneminen myös muuttaa kokonaistilannetta, sillä kaikkien peruskoulun päättävien on nyt haettava johonkin, hän miettii.

Ehkä nuoret myös kokivat korona-aikana pienen Kaarinan lukion turvallisemmaksi kuin Turun suuret koulut.

Aloituspaikkojen määrä on Kaarinan lukiossa 135.