Koronarokotteita ei mene Kaarinassa hukkaan

0
Kaarinassa koronarokotusaikoja ei jää juurikaan käyttämättä. Kaarina-lehden arkistokuvassa terveydenhoitaja Aila Laitinen antaa Heikki Korhoselle koronarokotteen. Kuva on otettu helmikuussa.

Kaarinan kokoomusryhmä esittää valtuustoaloitteessaan tekstiviestimuistutuksen käyttöönottoa koronarokotteissa. Tekstiviestimuistutus ei ole mahdollinen nykyisestä järjestelmästä, mutta aloitteen mukaan muistutusohjelmiston voisi tilata yhteishankintana muiden samaa ohjelmistoa käyttävien kuntien kanssa.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Mikko Pakarinen ei ole ehtinyt vielä perehtyä aloitteeseen, mutta kertoo, ettei koronarokoteaikoja jää Kaarinassa juurikaan käyttämättä.

– Joskus on käynyt niin, että rokoteajan saanut ihminen on sairastunut juuri ennen rokotusaikaa. Näissäkin tilanteissa rokote on saatu annettua jollekulle seuraavana rokotevuorossa olevalle tai tehosterokotteena ihmiselle, joka on saanut jo ensimmäisen rokoteannoksen.

Kokoomus esittää myös koronainfolinjan perustamista. Kaarinan terveyskeskukseen tulee päivittäin 500–800 puhelua, joista iso osa liittyy koronatesteihin tai -rokotteisiin.

Aloitteen mukaan puhelinruuhkaa voitaisiin vähentää perustamalla erillisen linjan, jossa vastattaisiin ainoastaan koronarokotteita koskeviin kysymyksiin. Puhelinlinjalle voisi kouluttaa päivystäjiä niistä kaupungin yksiköistä, joissa työt ovat koronan takia vähentyneet.

Pakarinen pitää infolinjaa hyvänä ajatuksena, mutta toteaa samalla, että se on äärimmäisen vaikea toteuttaa. Ensinnäkin haasteena on, ettei kaupungin muissa yksiköissä ole henkilöstöä, joka voisi siirtyä edes osa-aikaisesti töihin terveyspalveluihin.

– Olemme kartoittaneet tätä asiaa yhteistyössä henkilöstöhallinnon kanssa, eikä tällaisia toimettomia työntekijöitä ole löytynyt. Ihmisillä on edelleen omat työnsä, vaikka työnkuva on voinut koronan myötä muuttua.

Koronapuheluihin vastaaminen edellyttää Pakarisen mukaan työntekijöiltä erittäin laajaa perehtymistä, sillä kysymyksiä tulee hyvin laidasta laitaan. Viestintää hankaloittaa myös jatkuvasti muuttuvat ohjeistukset sekä muutokset rokotteiden saatavuudessa ja rokotusjärjestyksessä.

Kaarinan kaupungin verkkosivuilta löytyvät vastaukset yleisimpiin koronarokotuksia koskeviin kysymyksiin, kuten saako asiakas itse valita, minkä koronarokotteen hän ottaa. Yleisimpiin kysymyksiin löytyy linkki Kaarinan kaupungin etusivulta. ​