Koronatartuntoja jälleen ennätysmäärä Kaarinassa– Rokotusten saatavuuden uskotaan paranevan ensi viikolla

0
Tiedossa olleet uudet koronatapaukset Kaarina-lehden julkaisupäivinä.

Kaarinan koronatilanne huononee huononemistaan. Uusia tartuntoja kertyi viimetiistainjälkeen jälleen ennätysmäärä, 56.

– Yhteisiä nimittäjiä ei tälläkään kertaa ole ollut, toteaa Kaarinan avosairaanhoidon ylilääkäri Rita Arjonen .

Valoa tuo se, että myöskään hyvin vakavia taudinkuvia ei ole Kaarinassa ollut.

Yhteensä Kaarinassa on THL:n mukaan todennettu koko epidemian aikana 468 koronatartuntaa.

Muutamat Kaarina-lehden lukijat ovat toivoneet, että kaupunki julkaisisi tiedot, missä päin Kaarinaa tartuntoja on ollut. Arjosen mukaan tätä toiveitta ei voida toteuttaa.

– Kaarinassa ei ole edes ollut yksittäisiä pesäkkeitä, joista useita tartuntoja olisi syntynyt, vaan tartuntoja on ympäri Kaarinaa.

AstraZenecan keskeytyksestä ei kaaosta


Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) keskeytti perjantaina AstraZenecan rokotteen antamisen Suomessa selvittääkseen rokotteen yhteyden aivolaskimotukokseen, joka oli ilmaantunut kahdelle rokotetulle. Rokotukset AstraZenecalla voivat alkaa Suomessa aikaisintaan 29.3. Rokotukset muilla koronarokotteilla jatkuvat normaalisti.

Myös Kaarinassa on keskeytetty AstraZenecan rokotteiden antaminen. Arjonen kertoo, että isoihin ongelmiin ei jouduttu.

– AstraZenecaa oli tullut tälle viikolle muutenkin hyvin vähän, joten emme joutuneet peruuttamaan jo annettuja rokotusaikoja. Jatkamme rokotuksia muilla eli Modernan ja Pfizerin tuotteilla, hän toteaa.

Hän itse ei epäile, että AstraZenecasta voisi olla aitoa vaaraa, mutta parempi on selvittää mahdolliset kytkökset laskimotukoksiin.

– Rokotustilanne sinällään näyttää nyt hiukan valoisammalta. Ensi viikolle Pfizeristä on luvattu lisääntyviä määriä.

75–79-vuotiaista on tällä hetkellä rokotettu vajaa puolet. 70–74-vuotiaiden vuoro on todennäköisesti huhtikuun puolessavälissä.

Kaarinassa oli maanantaina rokotettu 13,2% väestöstä, 4485 henkilöä. Muut lähikunnat ovat ehättäneet edelle, sillä keskimäärin Varsinais-Suomessa on rokotettu 14,5% väestöstä.

Turussa kaksinkertainen määrä


Ilmaantuvuusluku, joka suhteuttaa tartuntojen määrän kunnan asukaslukuun, on Kaarinassa tällä hetkellä 274. Määrä on korkea.

Asukasta kohti Kaarinassa on kuitenkin lähes puolet vähemmän tartuntoja kuin Turussa (ilmaantuvuusluku 428). Sen sijaan Kaarinassa on tartuntoja reippaasti enemmän kuin muissa naapurikunnissaan: Liedossa ilmaantuvuusluku on 185, Paraisilla 112 ja Paimiossa 74.

Maakunnassa on tartuntoja eniten asukasta kohti tällä hetkellä Kustavissa (ilmaantuvuusluku 1054), Turussa ja Aurassa (381).

Ilmaantuvuusluku kertoo, kuinka monta tartuntaa kunnassa on sataa tuhatta asukasta kohti.