Koronatilanne Kaarinassa yhä huolestuttava – Riskiryhmien rokotukset keskeytyivät

0
Tiedossa olleet uudet koronatapaukset Kaarina-lehden julkaisupäivinä.

Kaarinan uusien koronatartuntojen määrä pysyy yhä huolestuttavan korkeana. Toisaalta määrät eivät ole enää lähteneet kasvamaan eksponentiaalista vauhtia.

Viime tiistain jälkeen kaarinalaisilta otettiin 39 uutta positiivista koronanäytettä. Yhteensä epidemian aikana Kaarinassa on vahvistettu 412 koronatartuntaa.

– Yhteistä nimittäjää ei tartunnoilla tälläkään kertaa ollut. Lisäksi tartunnat ovat yleisesti ottaen lieväoireisia, kertoo Kaarinan avosairaanhoidon ylilääkäri Rita Arjonen.

Viime viikolla koronatartuntoja oli päiväkodeissa. Yksi positiivisista näytteistä otettiin kaupungin vuorokoti Rinkelistä Kaarinan keskustassa ja toinen yksityisestä Pilke Aurorasta Herrasniityltä.

Rinkelissä altistui 21, samoin Aurorassa.

Myös Piispanlähteen koulussa oli viime viikolla koronatartuntoja, mutta niistä kaupunki ei ole tiedottanut. Rehtori Tiina Tuominen kuitenkin vahvistaa, että alakoulussa todettiin yksi tartunta ja yläkoulussa toinen.

– Yläkoululaisethan ovat nyt etäkoulussa, ja alakoulussa oli toimittu niin huolella koronaohjeiden mukaisesti, että pääsimme helpolla, Tuominen kommentoi.

Myös Valkeavuoren koulussa on lähipäivinä ollut tartuntoja.

70-vuotiaita rokotetaan huhtikuussa

THL muutti viime viikolla suositustaan Astra Zeneca -rokotteesta. Rokotetta ei aiemmin ole annettu Suomessa yli 70-vuotiaille. THL:n mukaan tämä rokote on kuitenkin osoittautunut turvalliseksi ja tehokkaaksi myös iäkkäillä. Suositus muutti lennossa myös Kaarinan rokotusjärjestystä.

Kun aiemmin Kaarinassa on annettu rokotteita kahdelle ryhmälle, Astra Zenecaa alle 70-vuotiaille riskiryhmään 1 kuuluville ja muita rokotteita kaikkein vanhimmille ikäryhmille, nyt rokotteita annetaan ainoastaan iäkkäille. Nuorempien riskiryhmien rokotukset on toistaiseksi keskeytetty.

– Tällä hetkellä olemme menossa ikäryhmässä 75–79-vuotiaat. Aloitamme soittamaan vanhimmille ja etenemme nuorempia kohti, Arjonen kertoo.

Ikäihmiset voivat myös varata ajan verkosta, mutta verkossa saatavilla olevat ajat menevät yleensä nopeasti.

Rokotteiden saatavuus on yhtä oikullista ja epävarmaa kuin aiemminkin. Arjonen arvelee, että 70–74-vuotiaiden vuoro olisi huhtikuun puolessavälissä.

Vielä ei tiedetä, milloin päästäisiin varsinaisiin massarokotuksiin. Kun ne jossain kohtaa alkavat, rokotukset sitovat paljon terveyskeskuksen resursseja. Arjonen varoittaa, että silloin terveyskeskuksessa voi olla hyvin vaikeaa saada kiireettömiä vastaanottoaikoja.

Kaarina-lehden Tyrskähdyksissä lukija kyseli, voiko rokotettava valita, minkä rokotteista ottaa. Arjonen vastaa, että tähän ei ole mahdollisuutta.

Sekä THL että WHO pitävät Astra Zenecaa turvallisena rokotteena.

Kaarinassa oli maanantaina rokotettu 11,5% väestöstä, 3896 henkilöä. Muut lähikunnat ovat ehättäneet hiukan edelle, sillä keskimäärin Varsinais-Suomessa on rokotettu 12,1% väestöstä.

Kaarinassa paremmin kuin Turussa

Ilmaantuvuusluku, joka suhteuttaa tartuntojen määrän kunnan asukaslukuun, on Kaarinassa tällä hetkellä 233. Määrä on korkea ja noussut entisestään.

Asukasta kohti Kaarinassa on vähemmän tartuntoja kuin Turussa (ilmaantuvuusluku 365). Sen sijaan Kaarinassa on tartuntoja enemmän kuin muissa naapurikunnissaan. Liedossa ilmaantuvuusluku on 125 ja Paraisilla 93. Paimiossa, jossa tilanne oli muutama viikko sitten maakunnan hurjin, ilmaantuvuusluku on painunut 65:een.

Maakunnassa isoimmat ilmaantuvuusluvut ovat tällä hetkellä Oripäässä (1053), Turussa ja Aurassa (330).

Ilmaantuvuusluku kertoo, kuinka monta tartuntaa kunnassa on sataa tuhatta asukasta kohti.