Kun palokunnalla ei ollut asemaa eikä paloautoa – Kaarina-talo valaistaan tänään Rantakulman VPK:n värein

0
Rantakulman VPK lähtee vuosittain noin 30 palohälytykseen. Palokunnan päällikkö Kalle Lehtonen on ollut mukana toiminnassa 10-vuotiaasta saakka, yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Jesse Väänänen sekä hallituksen jäsen Anni Liimatainen 12-vuotiaasta.

Samana vuonna kuin talvisota alkoi, vuonna 1939, merkittävä osa Kaarinasta siirrettiin Turkuun. Turku sai muun muassa Nummen, Lausteen, Vähä-Heikkilän, Uittamon – ja kaiken lisäksi Kaarinan palokunnan.

Kunnalla pitäisi kuitenkin olla oma palokunta, tuumivat kaarinalaiset. Sotien jälkeen, tasan 75 vuotta sitten eli 17.3.1946, Kaarinaan perustettiinkin Rantakulman vapaaehtoinen palokunta.

Paloautoa uudella palokunnalla ei ollut, vaan sammutuskalustoa kuljetettiin kuorma-autolla. Vasta 1950-luvulla Kaarinan tulipaloja lähdettiin sammuttamaan paloautolla, Ford Thamesilla. Se tosin oli tavallinen kuorma-auto, joka oli vain muokattu paloautoksi. Siihen oli rakennettu esimerkiksi tuhannen litran vesisäiliö.

Ensimmäiseen vuosikymmeneen VPK:lla ei myöskään ollut paloasemaa, vaan kalustoa säilytettiin Piispanristillä Aaltosen autokorjaamossa tai K. Nummelan autokoritehtaassa, jossa oli Rantakulman palokuntalaisia töissä. Siellä kalustoa sai myös korjata omakustannehintaan. Yhdistys taas kokoontui Haritussa Metsäpirtissä, joka myöhemmin purettiin.

Vuonna 1954 saatiin vuokralle Kaarinan kaupungin tontti Rauvolasta. Sinne rakennettiin talkoilla oma paloasema.

Kylän miehet sammuttamassa

Kovin kauas Turun rajasta paloasema ei päässyt.

– Todennäköisesti siksi, että hankkeen aktiivit asuivat Poikluoman tienoilla, kommentoi palokunnan päällikkö Kalle Lehtonen.

Paloasema sai seistä jonkin aikaa vesikattovaiheessa, kun rahaa töiden jatkamiseen ei ollut, mutta asema saatiin kuin saatiinkin vuonna 1957 valmiiksi.

Sammutustöissä olivat lähistön asukkaat. Vasta parinkymmenen vuoden kuluttua aseman valmistumisesta, vuonna 1976, Kaarinaan perustettiin vapaapalokunnan rinnalle ammattipalolaitos. Rantakulman VPK:n tilat olivat sen tukikohtana vuoteen 1981 saakka.

Lehtonen luonnehtii, että 75 vuodessa vapaapalokunnan toiminta on ammattimaistunut, vaikka edelleenkin Rantakulman VPK:n väki toimii vapaaehtoisina.

– Toiminta on standardoitua sen sijaan, että keräännytään kylän miesten kesken yhteen ja katsotaan, mitä tarvitsee tehdä.

Esimerkiksi takavuosina paloauto lähti liikkeelle monipolvisen puheluketjun jälkeen ja kylän miehet juoksivat pelloilta sammutustöihin. Nykyään hälytys tulee perille hetkessä ja VPK on sitoutunut lähtemään paloauton kanssa liikkeelle viimeistään 5 minuutin kuluttua soitosta.

Paloautot eivät mahtuneet enää talliin

Viime syksynä paloaseman tontilla koettiin uusi etappi, kun vanhan paloaseman kylkeen valmistui uudisrakennus. VPK sai aiemman 300 lattianeliön lisäksi 250 uutta neliötä.

Lisää tilaa tarvittiin paloautoille, jotka eivät enää mahtuneet vanhaan talliin.

– Vanhan tallin sisäkorkeus on 3 metriä, ja sammutusauton päälle jäi tilaa vain 3 senttimetriä. Tallista peruuttaessa peilit piti kääntää sisään, jotta ovesta mahtuu, naurahtaa Lehtonen.

Uusien tallien myötä Rantakulman VPK pääsikin mukaan aluepelastuslaitoksen kalustokiertoon.

Lisäksi aiemmin palokuntalaiset säilyttivät ja pukivat varusteitaan autotallissa sammutusauton vieressä, pakokaasujen keskellä. Nyt pukuhuone on erikseen.

”Täällä viihdytään”

Koronaepidemian vuoksi uutta paloasemaa ja merkkivuotta on ollut hankala julistaa maailmalle. Palokunta on kuitenkin näyttänyt sosiaalisessa mediassa vanhoja kaitafilmejä ja kuvia, joita on kerännyt Anni Liimatainen.

Esimerkiksi 1950-luvun videoissa näkyy paitsi palokuntalaisia myös silloista Kaarinan keskusurheilukenttää, jossa pidettiin palokuntajuhlat.

Toiveissa on, että syksyllä VPK pääsisi kutsumaan väkeä uusiin ja vanhoihin tiloihin.

Asema on toiminut vuosien mittaan ikään kuin Rauvolan kylätalona. Edelleenkin asemalla asuu vahtimestari.

– Päämääränä on, että paloasemalla viihdytään niin hyvin, että täällä on usein väkeä oleilemassa ja valmiina hälytyksiin, ynnää Rantakulman VPK:n hallituksen puheenjohtaja Jesse Väänänen.

VPK:sta on tekeillä myös historiikki, jonka laatii Petri Aalto. Lisäksi tänään keskiviikkona Kaarina-talo valaistaan Rantakulman VPK:n värein.