Livia pääsi eroon fossiilisista polttoaineista – Säästöä 300 000 euroa

0
Tuorlan opetusmaatilan lanta käsitellään biokaasulaitoksessa. Kuva Tuorlan possuista viime keväältä.

Kun öljynkulutus oli Livian ammattiopistossa suurimmillaan, pelkästään Tuorlan kampuksen rakennusten lämmittämiseen kului vuodessa 500 000 litraa öljyä. Livia on kymmenen vuoden aikana panostanut energiainvestointeihin ja on nyt päässyt lähes kokonaan eroon fossiilisista polttoaineista.

– Energiankulutuksen tarkka seuranta aloitettiin meillä vuonna 2009. Nyt voidaan todeta, että säästämme vuosittain 200–300 000 euroa, kun painoimme fossiilisten käytön alas, rehtori Ilkka Harkkila sanoo tiedotteessa.

Ammattiopiston energian kokonaiskulutus oli viime vuonna 9459 MWh, josta uusiutuvan energian osuus oli 94 prosenttia. Kokonaiskulutus on hieman kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana.

Livia on siirtynyt uusiutuvan kaukolämmön sekä hakkeen käyttöön ja alkanut tuottaa itse biokaasua, biodieseliä ja aurinkoenergiaa. Tuorlan ja Paimion kampuksilla itse tuotetun energian määrä on noin 1500 MWh. Omavaraisuusaste on 22%.

Biokaasulaitoksessa käsitellään Tuorlan opetusmaatilan lanta ja kasvijäte. Biodieselin valmistuksen raaka-aineena on käytetty rypsiöljy. Lisäksi Livialla on 70 kilowatin aurinkopaneelit.

Livia alkoi viime vuoden alussa kerätä tietoja opiston hiilitaseesta. Niiden perusteella suurimmat yksittäiset Livian päästöt tulevat eläintuotannosta, pelloilta ja metsien hakkuista.

– Olemme yhdistäneet yhteisten varojen säästön, ilmastotyön ja opetuksen, ynnää Harkkila.