Maija Söderblomin kolumni: Ollaan ihmisiksi

0

Täytin juuri 74. Olemme YK:n Ihmisoikeuksien julistuksen kanssa jokseenkin ikätovereita. Emme siis ole mitään aikaansa elänyttä poistotavaraa.

Julistuksessa todetaan, että kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan; heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä. Jokainen on oikeutettu julistuksen oikeuksiin ja vapauksiin ilman minkäänlaista rotuun, väriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon, poliittiseen tai muuhun mielipiteeseen, kansalliseen tai yhteiskunnalliseen alkuperään, omaisuuteen, syntyperään tai muuhun tekijään perustuvaa erotusta.

Rasistisen toiminnan tarkoituksena on riistää ihmiseltä tai ryhmältä ihmisarvo. Sitten hänet voi leimata vaikka ”haitalliseksi vieraslajiksi”, joka pitää poistaa eli tuhota. Mustan miehen saa tappaa, jos epäilee häntä rikolliseksi.

Vihapuheella erotellaan ”nuo” meistä ja tehdä heistä syntipukkeja mihin tahansa, naisenpuutteesta vanhusten huonoon hoitoon tai vaikkapa parlamenttitalon polttamiseen.

Solvaaminen, vihapuhe, syrjiminen ja tosiasioista piittaamattomuus eivät saa tulla normaaleiksi. On otettava käyttöön se annettu järki ja omatunto. Katkaise omalta kohdaltasi pahan kierre: älä usko mitä tahansa äläkä levitä sitä. Tunnista omat ennakkoluulosi, tarkista väitteiden lähteet. Älä hyväksy epäoikeudenmukaisuutta, puutu asiattomuuksiin. Puolusta jokaisen ihmisarvoa, osoita empatiaa.

Rasisminvastaisen viikon motto: ollaan ihmisiksi.

Maija Söderblom

SPR