Mielipitei: Kuntien välinen kilpailu pitää palvelut parempina

0

Edelleen kuulee puhuttavan suur-Turusta ja sen kaikkivoipaisuudesta ratkoa talousongelmamme. Valitettavasti koko seudun talousongelmat ovat varsin samankaltaisia ja pääosin itse aiheutettuja. Lisäksi ne ovat paljolti samanlaisia koko maassa.

Paljon puhutaan hallinnon suuruudesta. Todellisuudessa hallinnon osuus kehyskunnissa on hyvinkin pieni. Kehyskunnat ovat ketterämpiä ja nopeampia päätöksissään, ja kuntien välisessä kilpailutilanteessa nopeat syövät hitaat.

Kehyskunnissa on oivallettu PK-yrittämisen tärkeys työllistäjänä ja talouden moottorina ehkä paremmin. Hyvinvointi tulee työllä, ei verottamalla: mitä vähemmän työttömyyttä, sen parempi. Kehyskunnat elävät etupäässä verotuloilla, ja 2/3 osaa työpaikoista on pienissä ja keskisuurissa yrityksissä.

Seutuyhteistyöstä paljon puhutaan, mutta valitettavasti se on saanut paljon ikäviä piirteitä lähiaikoina. Itsenäisen kunnan päätösvaltaa omalla alueellaan ei ole kunnioitettu. On kaupungin vastustuksesta huolimatta rakennettu vuokra-asuntoja naapurin tontille. On otettu kuljetuksia seudullisen monopoliyhtiön haltuun, ja lisää pyritään ottamaan.

Kuntien välinen kilpailu on yhtä tärkeää kuin yritystenkin välinen. Se pistää seuraamaan kuluja ja vertaamaan veroprosentteja. Taksat pysyvät kohtuullisina ja palvelu veronmaksajille parempana. Seutuyhteistyö on hyvä, mutta kunnan oman valtuuston valta ratkaiseva.

Matti Alander

Kaarinan kaupungin­hallituksen pj. (kok.)