Mielipitei: Luokkajaon vähentäminen maksaa – ja se kannattaa

0

Kaarinanväestöjakautuu koulutuksen asteen, varallisuuden ja ammattiaseman perusteella luokkiin,joilla on eriarvoiset mahdollisuudet toimiayhteiskunnassa rahallisesti, sosiaalisesti ja poliittisesti.

Luokkajako iski tämän kirjoittajaa silmille ensi kertaa 1960-luvulla Varkaudessa, sijaistaessani johtavaa kaupunginlääkäriä. Ahlströmin tehdaspaikkakunnalla kuuluin kaulusköyhälistöön. Iltalenkillä kaupunginjohtaja huomautti sävyisästi, että minun olisi syytä ostaa uusi verryttelypuku, mieluiten sinivalkoinen. Tottelin, vaikka olinkin mieltynyt kirkkaanpunaiseeni. Se palveli jatkossa sitten myrkkymaalauksessa ja sinistyi hissun kissun.

Edelliskesänä, ennen koronaa, istuin Kaarinan urheilukentän katsomossa kannustamassa 6-vuotiasta tyttärentytärtä juoksukilpailuissa. 70 vuotta sitten ei olisi tullut kuuloonkaan, että olisin samanikäisenä osallistunut Työväen Urheiluliiton kilpailuihin. Isäni, tiukasti maalaisliiton eli nykyisen keskustan mies ei sitä olisi sallinut.

Kun asevelvollisuusaikana olin saanut postipaketin kotiin ja siitä oli löytynyt punakantinen Työväen laulukirja, jonka olin tilannut, koska siinä oli satoja yleisesti laulettuja lauluja, minut haukuttiin niin pahanpäiväisesti kommunistiksi, että oli pakko lähteä itku silmissä mäkeä alas tallustamaan.

Mainitsin tästä juoksijan äidille eli nuorimmalle tyttärelleni. Hän ei välittänyt asiasta. Tärkeintä oli, että tyttö pääsi urheilemaan muiden kanssa. Tämä näkökanta on tosiaan aivan oikea. On ilahduttavaa havaita, että nuori sukupolvi antaa enemmän arvoa muulle kuin luokkajaolle.

Suomessa meille turvataan elämä, jossa asuinalueita ei tarvitse eristää muureilla. Tämä pohjoismainen hyvinvointi tietenkin maksaa. ”Sosiaalisena oikeistolaisena” itse olen valmis tähän panostamaan.

Välillä kuitenkin jotkin lieveilmiöt haittaavat tätä hyvinvoinnin kustantamista. Kaarinaankin on siunaantunut työtä pakoilevia. Meitä kaikkia tarvitaan ponnistelemaan hyvinvoinnin ja sosiaalisen tasa-arvon eteen.

Martti Vastamäki