Mielipitei: Maakaapeloinnin jälkitöitä ei voi jättää muille

0

Kirjoitin Kaarina-lehteen kesällä kokemuksistani asuinalueeni maakaapeloinnista. Silloin Lounea koetti väistää velvoitettaan kunnostaa kaivamansa alue vähintään sille tasolle kuin se oli. Nyt Caruna käy Kaarinan kaupungin kanssa samaa taistelua.

On hyvä tunnistaa, että Carunan tehtävä on tuottaa voittoa omistajilleen. Kaupungin tehtävä on puolestaan pitää huolta kaupungista ja sen asukkaista. Tilanne on siis se, että Carunan ja kaupungin tavoitteet eriävät toisistaan.

Kaupungin asukkaana on selvää, että ulkopuolisen yhtiön liiketoiminnan kustannuksia ei voi vyöryttää kaupungille. On myös ymmrrettävä se, että kaupunki voi velvoittaa kaivuutöitä tekevää korjaamaan jälkensä tiettyyn tasoon. Onhan esimerkiksi totta, että omakotitalorakentaja joutuu noudattamaan voimassa olevia lakeja ja sääntöjä. Hän ei voi vedota siihen, että aikoinaan sai rakentaa tietyllä tavalla.

Valitettavasti meillä ei ole tosiallista mahdollisuutta vaikuttaa Carunan hinnoitteluun. Yleisesti on tiedossa, että sähkönsiirtohinnoittelu on ollut automaatti liiketoiminnan tuloksen tekemiseen. En voi ymmärtää, että Carunan aluejohtaja uhkaa pakkokäyttäjää lisämaksuilla, jos kaupunkimme ei puolusta omaa ja asukkaittensa etua.

Olen vahvasti sitä mieltä, että kaupungin tehtävänä ei ole tukea Carunaa. Carunan on puolestaan pohdittava tarkemmin omaa asiakasstrategiaansa. Asiakkaiden rahastaminen ja sillä uhkaaminen ei luo yhtiöstä positiivista mielikuvaa.

Antti Lavanti

Kesämäki