Nuoria etsitään ehdokkaiksi nuorisovaltuustoon – vaalit pidetään sähköisesti

0
Kuva Kaarinan valtuustosta vuodelta 2019, kun nykyinen nuorisovaltuusto kävi esittäytymässa. Kuvassa nuorisovaltuuston jäsenet Rasmus Hakala, Katrina Puranen ja Erika Sirkiä.

Kaarinan nuorisovaltuustoon, joka edustaa Kaarinan päätöksentekoelimissä teini-ikäisten ääntä, etsitään parhaillaan ehdokkaita.

Nuorisovaltuuston vaalit ovat huhtikuussa muutama päivä kuntavaalien jälkeen, ja ehdokkaaksi voi asettua maaliskuun alkupuoliskolla.

Vaalit pidetään e-vaaleina, webropol-järjestelmän avulla.

– Sähköinen äänestäminen oli nykyisen nuorisovaltuuston toive, jotta ulkopaikkakuntalaisten olisi helpompi äänestää. Aiemmin Kaarinan kouluissa on ollut äänestyspisteet, ja ulkopaikkakuntalaisten on täytynyt tulla Kaarinaan tiettynä ajankohtana voidakseen äänestää, selittää Kaarinan hyvinvointikoordinaattori Hanna Inkeroinen.

Sähköisen äänestämisen järjestyminen oli Inkeroisen mukaan ”aika haaste”.

– Kuuntelimme esittelyjä ja saimme useita tarjouksia, ja päädyimme webropoliin, joka on Kaarinalla ollut aiemminkin käytössä. Äänestäjä ilmoittautuu äänestäjäksi ja saa sen jälkeen linkin, josta pääsee äänestämään.

Aikuisten vaaleihin verrattuna äänestäjän tunnistautuminen on sekä sähköisessä että perinteisessä nuva-vaalissa kevyempää, eli sataprosenttista varmuutta ei ole siitä, että äänestäjä on se, joka väittää olevansa.

– Toisaalta jos äänestäjä näkee kaiken vaivan päästäkseen äänestämään, aika varma tästä voidaan olla, Inkeroinen naurahtaa.

Viimeksi 70% pääsi läpi

Uusi nuorisovaltuusto aloittaa kesäkuun alussa, ja se työskentelee kaksi vuotta.

Nykyisestä nuvasta suurin osa on pyrkimässä uudelleen mukaan, arvioi Inkeroinen.

Nykyisen nuvan saavutuksia on esimerkiksi se, että nuoret saivat puheoikeuden Kaarinan valtuustoon eli kaupungin ylimpään päättävään elimeen. Lisäksi nuva on mukana ilmasto- ja liikuntaohjelmien laatimisessa ja teki aloitteet mopotallista ja nuorten maksuttomasta kuntosalista.

Nuorison edustajat valitaan nyt toista kertaa demokraattisella äänestyksellä. Aiemmin edustajaksi pääsi vapaan haun kautta.

Nuorisovaltuustoon valitaan 15 jäsentä. Viimeksi ehdokkaita oli 22, eli käytännössä 70% ehdokkaista pääsi läpi.

12–19-vuotiaita

Ehdokas voi nuorimmillaan olla seitsemäsluokkalainen ja vanhimmillaan 19-vuotias. Käytännössä he ovat yläkoululaisia ja toisen asteen opiskelijoita. Ehdokkaan kotikunnan tulee olla Kaarina.

– Nuvassa on koulukohtaiset kiintiöt, eli jokaisesta Kaarinan yläkoulusta ja lukiosta on nuvassa kaksi edustajaa, ja lisäksi ulkopuolella opiskelevia valitaan viisi, Inkertoinen avaa.

Livialla ei ole erikseen edustajaa Kaarinan nuorisovaltuustossa.

Nykyisessä nuvassa, jonka toimikausi päättyy toukokuun lopussa, on puheenjohtajana toiminut Rasmus Hakala ja varapuheenjohtajana Tua Halen.

Nuorisovaltuusto on kaarinalaisista nuorista koostuva vaikuttamistoimielin, joka ottaa kantaa lapsia ja nuoria koskeviin asioihin kotikunnassaan, osallistuu lautakuntien työskentelyyn sekä tekee aloitteita ja esityksiä lasten ja nuorten asioiden edistämiseksi.

Ehdokkaaksi voi asettua 1.–19.3. Ehdokkaaksi pääsee lähettämällä oma nimi, koulun nimi, ikä, sähköpostiosoite ja puhelinnumero osoitteeseen nuorisovaltuusto@kaarina.fi. Nuorisovaltuustovaalit pidetään 19.–23.4.