Pääkirjoitus: 35 vuoden päästä?

0

Kun Kaarina-lehti alkoi ensimmäisen kerran ilmestyä, olin 10-vuotias. Jos minua olisi silloin pyydetty ennustamaan, millainen Kaarina on 35 vuoden kuluttua – vuonna 2021 siis – , olisin todennäköisesti ennustanut Kaarinan kaduille lentäviä autoja, matkoja Marsiin sekä koteihin robotteja.

Ihan niin lennokkaalta ei Kaarinassa tällä hetkellä näytä. Käytännössä kartalle on vain ilmestynyt 35 vuodessa runsain mitoin uusia isoja teitä ja asuinalueita (s. 16–17), maamerkkejä on kadonnut ja Kaarinan väkiluku on kasvanut kolmanneksella.

Suurin yleinen mullistus on ollut tietoteknologian vyöry arkeen. Etämahdollisuudet ovat muuttaneet ihmiselämän perusteellisesti; ehkä pian kukaan ei enää edes kaipaa lentäviä autoja, kun palvelut hoidetaan etänä ja tavarat kulkevat lennokeilla. Kotitöitä hoitavat robottien sijaan jo nyt älylaitteet. Mars-matkailu näyttää yhä todennäköisemmältä, kun ensimmäinen luotain laskeutui naapuriplaneetalle.

Tähän juhlalehteen pyysimme 10-vuotiaita oppilaita Kotimäen koulusta kirjoittamaan kuvitteellisia uutisia tulevaisuuteen, 35 vuoden päähän. He ennustivat – kuinkas muutenkaan – Kaarinaan lentäviä autoja, matkoja Marsiin sekä robotteja. Lasten ajatusmaailma ei ole juuri muuttunut tänä aikana.

Toisaalta koululaisten uutisissa oli mukana surullinen teema, jota en olisi saman ikäisenä osannut keksiä: kotimäkeläiset ennustivat vuoteen 2056 pandemioita. Virukset esimerkiksi kutistaisivat ihmisiä tai saisivat kodinkoneet sekoamaan ja tyhjentämään kompostiämpärit lattialle. Poikkeusaika on tuonut teknologisen kehitysuskon rinnalle tulevaisuusnäkyjä, joissa kulkutaudit ovatkin ne, jotka määräävät arkea. Toivottavasti Kaarinassa vuonna 2056 saamme kuitenkin pitää oikean kokomme ja kodinkoneet pysyvät aisoissa!

Oppilaiden keksimiä uutisia voi lukea aukeamalta 38–39. Muut sivut lehdestä ovat muhkea lukupaketti Kaarinan menneisyyttä, tätä hetkeä ja tulevaisuutta. Toimitus kiittää lämpimästi lukijoita upeasta 35 vuodesta!

Maria Kesti