Palloiluhalli saa tässä kuussa katon ja seinät: Rakennustyöt Valkeavuorella toistaiseksi aikataulussa

0
Valkeavuoren palloiluhalli näytti tältä maanantaina.

Valkeavuoren palloiluhalli luovutetaan kaupungille tammikuussa 2022.

Halli rakennetaan ranskalaisena KVR-urakkana, jossa kaupunki määritteli hallille maksimihinnan ja laatutason ja urakoija sitoutuu kokonaisvastuuseen rakentamisessa, myös suunnittelun osalta.

Kun käyttäjiä on useita, on tarpeita ja toiveitakin monia. Hallin urakoija NCC Suomi OY pitää kokonaisvastuusta huolimatta yhteyttä tilaajaan ja loppukäyttäjien edustajiin esiin tulleita kysymyksiä ratkaistaessa ja hankintoja tehdessä.

Viereisen koulun läheisyyden takia turvallisuus on saanut suuren huomion. Rehtoriin on oltu tiiviissä yhteydessä, myös siksi, että rakentaminen aiheuttaisi mahdollisimman vähän häiriöitä koulun toiminnalle.

Hallia tulevat käyttämään useat eri tahot, joten toiveet ja tarpeetkin ovat olleet moninaiset. Esimerkiksi sulkapalloseura Clearin erikoistarpeena oli, että ilmastointi ei saa häiritä sulkapallon lentoa. Korisliigaa pelaavalla Ura Basketin edustusjoukkueella oli vaatimuksia materiaaleihin, katsomokokoon ja suoja-alueisiin.

Talvi on päästänyt helpolla– Rakentaminen etenee ihan aikataulussa. Tammikuun loppupuolella ensi vuonna halli luovutetaan tilaajalle. Kriittinen asia aikataulullisesti on se, että saadaan valetut lattiat kuivumaan. Se ratkaisee paljon. Muutenhan tällainen halllirakentaminen on nopeatempoista. Nyt, kun runko on lähtenyt nousemaan,  ei kauan mene, kun on seinät ja katto päällä, sanoo työpäällikkö Jari Nieminen .

Rakentaminen on päässyt nyt nopeaan vaiheeseen. Pian työmaa näyttää toiselta.

Talvikin on ollut toistaiseksi armelias. Talvi tuottaa ongelmia kahdella tavalla, joko kovien pakkasten myötä, jolloin valaminen estyy tai hidastuu eikä koneiden hydrauliikka toimi. Toisaalta sateinen talvi tekee työmaasta liejuisen, eivätkä esimerkiksi kaivinkoneet pysy liejun päällä.

Tänä talvena pakkasista päästiin vähällä. Yksi valu siirtyi päivällä ja muutama muu muutamalla tunnilla. Miinus viisitoista astetta on kriittinen raja, jonka jälkeen rakennustöitä ei tehdä.

Nyt asennetaan betonielementtiseiniä– Kyllä se tämän kuun loppuun mennessä on hyvin näkyvä tuossa se halli. Viikko sitten ei ollut mitään maanpinnasta ylöspäin, sanoo vastaava työnjohtaja Saku Turta , joka johtaa työmaata ja jolla on kokonaisvastuu työmaan teknisestä toteutuksesta.

– Huhti-toukokuun vaihteessa alkaa olla koko vaippa ummessa eli seinät pystyssä ja katto päällä. Betonielementtiseiniä asennetaan parhaillaan.

Nyt on menossa siis kantavan teräsrungon ja betonielementtien asentaminen. Runkovaihe kestää siihen saakka, kunnes hallissa on seinät ja vesikatto päällä. Kun vaippa on ummessa, salin lattiaa päästään valamaan.

Osa lattiavaluista tehdään jo aikaisemmin, suojaten ja tarvittaessa lämmittäen. Katto tulee elementteinä, joten rakennus saadaan nopeasti säältä suojattua.

Kaupunki halusi kestävämmän lattianTämän jälkeen edessä on sisävalmistusvaihe, pintatyöt, laatoitukset, väliseinien rakentaminen. Silloin eletään alkukesää.

– Tarkkaan täytyy yhdessä suunnitella, mitkä ovat ne tuotteet, jotka parhaiten palvelevat kaikkia käyttäjiä ja mihin ne sijoitetaan, niin että ne ovat parhaissa paikoissa. Esimerkiksi urheiluvarusteet ja tulostaulut ovat tällaisia, sanoo työmaainsinööri Janina Henttula , joka hoitaa hankintoja ja aliurakoijayhteistyötä.

– Yllättävän paljon saa miettiä tekniikkaa: näyttöjä, ilmastointia, lattiamateriaalia ja lattian rakennetta. Kaupunki halusi alkuperäistä paksumman parketin kulutuskerroksen, jotta lattian käyttöikä olisi pidempi.

Sosiaali- ja pukuhuonetilojen ja katsomon lisäksi halliin tulee pienempi liikuntatila sekä kahviotila aulan yhteyteen.

Kerrosalaa hallissa on 3455 neliömetriä.