Piispantornin sivurakennukseen havitellaan Varsinais-Suomen suurinta kiipeilykeskusta: Tulossa virallinen nopeuskiipeilyseinä sekä boulderointia

0
Kiipeilyhalli tulee kuvassa näkyvään ruskeaan rakennukseen. Kuva elokuulta 2020.

Kaarinalaiset ovat ihailleet Kaarinan uutta maamerkkiä, Hartwallin entistä tornitaloa eli Piispantornia, jonka julkisivuihin on rakennettu näyttävä Big blue -taideteos. Tähän mennessä sisätiloista on tiedetty vain, että niihin kunnostetaan tiloja yrityksille.

Nyt osa suunnitelmista on tullut julkisiksi, kun Kiinteistö Oy Piispantorni haki kaupungilta poikkeamislupaa teollisuustilan muuttamiseksi liikuntatilaksi: Piispantornin isosta sivurakennuksesta, jonka julkisivu on käsitelty ruostepintaiseksi, tehdään kiipeilykeskus.

– Meidän käytössämme on rakennuksesta sekä matalampi, noin 8 metriä korkea tila, että noin 22 metrin korkuinen, selventää tulevan kiipeilykeskuksen eli Kiipeilykeskus K2:n hallituksen puheenjohtaja Lauri Falck.

– Matalassa tilassa alamme järjestää patjoille boulderkiipeilyä, jossa ei käytetä köyttä. Korkeassa tilassa on köysikiipeilyä.

Sopivia tiloja vähän

Idea Piispanristin kiipeilykeskuksesta lähti kiipeilijöiden halusta mahdollistaa Turun alueella paremmat harjoittelumahdollisuudet ja houkutella uusia harrastajia.

– Nopeasti kävi selväksi, että montaa riittävän korkeaa rakennusta ei niin vain Turun alueelta löydy. Tavoitteena oli löytää vähintään 15 metriä korkea rakennus. Hartwallin vanha panimokompleksi on yksi harvoja sopivia tiloja alueella, Falck kertoo.

Panimokiinteistön sivurakennuksesta on nyt tulossa Varsinais-Suomen suurin kiipeilykeskus, jossa on Suomen toiseksi korkeimmat kiipeilyseinät. Halliin rakennetaan myös Suomen ensimmäinen nopeuskiipeilyseinä, joka täyttää viralliset kisamitat. Lisäksi hallilla järjestetään toimintaa junioreille ja kursseja.

Valastalon käyttötarkoitus vielä salaisuus

798 neliömetrin kokoiseen teollisuushalliin rakennetaan liikunta-, myymälä, pukuhuone-, pesu- ja wc-tiloja. Kantaviin rakenteisiin ei aiota tehdä muutoksia.

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, ensimmäiset asiakkaat pääsevät kiipeilemään hallilla ennen kesää.

Kiipeilykeskus K2:n työntekijöinä on alkuun kaksi täysaikaista ja usea osa-aikainen.

– Kiipeily on hauska ja luonnollinen tapa liikkua. Treenin saa jännittävällä tavalla ja ilman että oikeastaan edes tuntuu siltä, että treenaa, lupaa Falck.

Lajin kysyntä myös kasvaa jatkuvasti.

Sitä, mitä tulee päärakennukseen, jonka kyljessä on sinivalas, ei vielä kerrota julkisuuteen tarkemmin, toteaa Sakari Heyno Cletec Oy:sta.

Uusi asemakaava tarpeen

Kaupunkikehityslautakunta päättää poikkeamisluvasta tänään keskiviikkona. Pohjaehdotuksessa lupa myönnettäisiin.

Ehdoksi lautakunnan pohjaehdotuksessa esitetään, että jatkossa kiinteistölle ei enää myönnetä poikkeamislupia, vaan hakijan tulee käynnistää asemakaavamuutos alueen käyttötarkoituksen ajanmukaistamiseksi.

Voimassa olevan 1970-luvun asemakaavan mukaan alue on teollisuusaluetta, jota ei ole tarkoitettu esimerkiksi vähittäismyynnille, mutta osayleiskaavassa alueelle havitellaan kaupan tiloja sekä kerrostaloja. “Käyttötarkoituksen muutos teollisuustilasta liikuntatilaksi tukee alueelle suunniteltua maankäyttöä”, todetaan pohjaesityksessä.

Naapureilla ei ole ollut huomautettavaa hankkeesta, ja myös rakennusvalvonta puoltaa liikuntahallin tuloa paikalle.

Piispantornille on jo myönnetty rakennuslupa tilojen muuttamiseksi toimisto- ja toimitiloiksi.

Artikkelia muutettu 2.3. kello 13.11. Poistettu virheellinen tieto yrityksen omistajista.