Takana HIFK, 200 liigapeliä ja Kiinan maajoukkue: Juha Nurminen valmentaa Kaarinassa HC Indianseja

0
HC Indiansin valmentajat Juha Nurminen ja Rasmus Varheenmaa käynnistämässä joukkueen harjoituksia.

Sattumaa, tuuria ja ehkä hyvää onneakin, kun kauden alussa Kaarinan Kiekko-Poikien edustusjoukkue HC Indians etsi valmentajaa ja haaviin tarttui yli 200 liigapelin kokemuksen omaava HIFK-taustainen Juha Nurminen .

Nurminen oli vuosi sitten keväällä vaimonsa kanssa hankkinut kesäasunnon Kemiönsaarelta ja edellinen valmennuspesti oli päättynyt Espoon Blues U20- joukkueen kanssa. Hän oli vapailla markkinoilla etsimässä uutta valmennuspestiä.

– Samaan aikaan tuli Uudenmaan koronasulku, ja päätimme jäädä mökille. Vaimoni jatkoi etätöitä, ja itse kartoitin avoimia valmentajan paikkoja niin Suomesta kuin Euroopasta. Sopivaa paikkaa ei oikein tuntunut löytyvän, ja itselläni oli kuitenkin halu siirtyä aikuisten valmennukseen usean juniorivuoden jälkeen. Tähän tarjoutui mahdollisuus Kaarinassa, kertoo Juha Nurminen.

Nurmisella on vahva pelaajatausta SM-liigasta kausilta 1989–1996. HIFK:n riveissä hän pelasi yli 200 liigapeliä. Valmennuksesta hänellä on suoritettuna VAT (Valmentajan ammattitutkinto) ja VAET (Valmentajan erikoisammattitutkinto), jotka vaaditaan myös liigavalmentajilta.

Pelaajauran päättymisen jälkeen Nurminen oli siirtynyt yrittäjäksi ja jääkiekko unohtui 3–4 vuoden ajaksi, kunnes kasvattajaseura Etelä-Vantaan Urheilijat otti yhteyttä ja pyysi pienten nappuloiden luistelukouluun valmentajaksi.

– Valmennuksen olen aloittanut ihan pienistä nappuloista EVUn luistelukoulussa ja siitä edennyt ikäluokka kerrallaan niin, että olen käytännössä käynyt läpi kaikki ikäluokat, joista viimeisenä oli Espoon Blues U20 -joukkue. Siellä olin apuvalmentajana, toteaa Nurminen.

– Junioreiden valmentaminen on sinänsä antoisaa ja kehityksen näkee silmissä, mutta varjopuolena olen kokenut vanhempien ja joukkueen ulkopuolisten yrityksen puuttua valmennukseen tai melkein kaikkeen joukkueen toimintaan.

Valmennusoppia kiinalaisille

Ehkä erikoisin tapahtuma Nurmisen valmennusuralle tuli eteen, kun Kiinan olympiajoukkue otti yhteyttä Suomen Jääkiekkoliittoon ja ilmoitti halustaan tulla Suomeen harjoittelemaan suomalaiseen valmennukseen. Tarkoituksena oli valmistaa joukkuetta tuleviin MM-kisoihin sekä Kiinan omiin talviolympialaisiin, joihin se järjestävänä maana saisi suoran osallistumispaikan.

– Olin suorittamassa valmentajatutkintoa Vierumäellä, kun minulta kysyttiin, olisinko kiinnostunut Kiinan maajoukkueen valmentamisesta. Tarjous oli niin erikoinen ja yllättävä, että pakkohan siihen oli tarttua ja katsoa, mihin se johtaa, kertoo Nurminen.

– Kiinan joukkue saapui Vuokatin urheiluopistolle. Ensin olin nimitettynä olympiajoukkueen valmentajaksi, mutta tammikuussa kiinalaiset päättivätkin muuttaa nimitystä ja nimittivät minut A-maajoukkueen valmentajaksi. Tavoitteena oli tulevan kevään MM-kisat Serbiassa, muistelee Nurminen.

– Pelaajien taitotaso oli melko heikko, kuten odottaa saattoikin, ja pelikäsitys puutteellinen. Joillakin pelaajilla oli vielä luistelunkin kanssa tekemistä.

Kiinan joukkueen valmennus vei lopulta Nurmisen Pekingiin ja sieltä Serbian MM-kisoihin, joihin valmennuspesti sitten päättyikin. Kuvioon astui Tšekeistä jääkiekkolegenda Jaromír Jáger , jonka kanssa kiinalaiset tekivät sopimuksen olympiajoukkueen jatkosta ja joukkueen pelaamisesta maan alasarjassa.

Jatko Kaarinassa auki

Valmennuspestin Kaarinassa Juha Nurminen otti vastaan Oto-valmentajana ja vuoden mittaisena. Hänen nykyinen pestinsä ei ole kokopäiväinen, mitä hän itse olisi toivonut. Jatkokin on vielä auki.

HC Indians pelaa Suomi-sarjaa, joka on Suomen kolmanneksi korkein jääkiekkosarja. Kaudella 2020–2021 sarja pelataan valtakunnallisena 14 joukkueen sarjana. Kaksitoista parasta jatkaa pudotuspeleihin ja kaksi viimeistä Suomi-sarjan karsintoihin.

– Totta kai haluaisin tehdä tätä päätoimisena, jolloin minun olisi helpompi sitoutuakin pidempään ajanjaksoon, mutta otin tämän Kaarinan pestin vastaan enemmänkin rakkaudesta lajiin, tilanteessa, jossa ei oikein muita vapaita valmentajan paikkoja ollut auki, toteaa Nurminen.

– Harjoittelemme 3–4 kertaa viikossa plus pelit päälle, joten aikaa tähän kyllä saa kulumaan riittävästi. Valmentamiseen kuuluu myös paljon kaikkea muutakin kuin se, mikä näkyy harjoituksissa ja peleissä, miettii Nurminen.

– Olen viihtynyt hyvin Kaarinassa ja jatko täällä on mahdollinen, mutta tietenkin samalla etsin kokopäiväistä valmentajan paikkaa, jos sitä ei täältä minulle tarjota. Tavoitteenani on edetä uralla vaativampiin valmennustehtäviin, mutta kuten kaikki tietävät, ei niitä kauheasti ole tarjolla ja kilpailu paikoista on kova.

Teksti ja kuvat: Timo Kalenius