“Tätä osattiin jo odottaa”, kommentoivat Foccan yrittäjät

0
Susanna Boström ja Maria Jokinen Ravintola Foccasta.

Suomi on siirtynyt poikkeusoloihin koronaepidemian vuoksi, eivätkä ravintolat, kahvilat ja baarit saa ottaa sisälle asiakkaita ainakaan kolmeen viikkoon. Tuolit nosti ylös myös Ravintola Focca Kaarinan keskustassa Hotelli Kivitaskun yhteydessä.

Foccan yrittäjät Susanna Boström ja Maria Jokinen kertovat, että he tekivät päätöksen ovien sulkemisesta heti, kun kuulivat asiasta radiosta, odottamatta koronasulun mahdollistavaa lainmuutosta ja virallisia tiedotteita. Ravintola siirtyi lennossa takaisin viime kevään käytäntöihin: vaikka ravintola on kiinni, paikalta saa hakea tai Foodooran avulla tilata kotiovelle take away -lounasta.

– Viime keväästä opittiin, että pakkausrasioita täytyy jatkuvasti olla varastossa. Ne loppuvat tukusta ensimmäisenä, Jokinen kommentoi.

Maanantaina tarjolla oli Toscanan broileria ja mausteista kasviscurrya. Niitä lähti asiakkaiden mukaan yhteensä vajaa sata. Tavallisesti paikalla olisi päivittäin 150–230 lounastajaa.

Korona-aika ei ollut vähentänyt lounastajien määrää.

– Viime viikolla täällä oli 200 syöjää päivässä, ja ennätyksemme tehtiin nyt koronavuonna. Ehkä ihmiset ovat mieltäneet Foccan turvalliseksi väljyyden vuoksi, Boström miettii.

Yrittäjät kertovat ymmärtävänsä sen, että ravintoloiden toimintaa rajoitetaan epidemian hillitsemiseksi. Koronasulkua oli jo osattu odottaa. Samaan aikaan ihmetystä herättää, että kaikkia toimialoja ei kuriteta yhtä voimakkaasti ja virus kulkee valtionrajojen yli.

Taloudellisesti Focca on pärjännyt hyvin epidemiasta huolimatta.

– Ei ole tarvinnut investoida, kun ei tiedä mitään tulevaisuudesta, naurahtaa Boström.

– Suurin apu on ollut uskolliset asiakkaat. He ovat olleet todella huolissaan meistä. Joka päivä meiltä kysellään monta kertaa, pärjäämmekö, Jokinen toteaa.