Vaalipuhei: Kaarinaankin nuoria kesäyrittäjiä ja lisää kunnallista päivähoitoa tarvitaan

0

Vaalipuhei-palstalla julkaistaan lyhennettynä ehdokkaiden omia kirjoituksia sekä toimituksen poimintoja Kaarinan kuntavaaleista.Kaarinaankin nuoria kesäyrittäjiksi?


Sattumalta huomasin, että Turun kaupunki yhteistyössä Talous ja Nuoret TAT ry:n kanssa tekee ensi kesänä Kesäyrittäjä-ohjelman 17–29-vuotiaille.

TATin toiminnan keskiössä on nuorten talous- ja työelämätaidot. Yhdistyksen taustalta löytyy elinkeinoelämän järjestöjä, opetus- ja kulttuuriministeriö, yrityksiä ja säätiöitä. Yrityskylä-konsepti on monelle tuttu peruskoulun puolelta, mutta Kesäyrittäjyys-ohjelma ei ehkä niinkään. Yrityskylä-tapahtumasta ainakin oman perheen nuoret ovat pitäneet kovasti.

Kesäyrittäjä-ohjelmassa ideana on, että nuori voi harjoitella yrittäjyyttä kevyesti ja tuetusti. Tarjolla on henkilökohtaista tukea yritystoiminnan aloittamiseen, koulutusta ja työkaluja liikeidean kehittämiselle, tapahtumia ja muutaman sadan euron stipendi. Mukaan voi hakea yritysidealla tai ihan vain idean aihiollakin.

Mielestäni konsepti on kekseliäs tapa tutustuttaa nuoria yrittäjyyden maailmaan. Tällä hetkellä mukana ovat Espoo, Helsinki, Iisalmi, Oulu, Turku ja Vantaa. Koska konseptia laajennetaan hallitusti resurssien puitteissa, kuntia ei toistaiseksi ole tuon enempää. TAT toivottaa kuitenkin tervetulleeksi uusia kuntia keskustelemaan osallistumisesta.

Kaarinassa toteutettu nuorten kesätyöseteli on saavuttanut mukavasti suosiota monena vuonna. Minusta nyt olisikin aika harkita uutta avausta ja hakea mukaan Kesäyrittäjä-ohjelmaan kesäksi 2022. TAT hakee uusia kiinnostuneita kuntia parasta aikaa.

Olisi kiinnostavaa tietää, onko kaupungin elinvoimayhtiö Kaarinan Kehitys mukana näissä keskusteluissa? Toivottavasti.

Päivi Lehtovaara (kok.)

Kaarina tarvitsee asiakaslähtöisiä palveluita ideologisten strategioiden sijaan


Kaarinan sivistyslautakunnan jäsen Pirjo-Riitta Ruohonen (sd.) kirjoitti Kaarina-lehdessä 17.3.2021 Kaarinan tarvitsevan lisää kunnallisia päiväkoteja. Hän on asiassa täysin oikeassa. Kaarinan Vasemmistoliitto ry. on kyseistä asiasta tehnyt valtuustoaloitteen jo 11.3.2019, mutta jostakin syystä aloitteeseen vastaamisen valmistelu on edelleen viranhaltijalta kesken.

Kaarina on ollut viimeisten yli 10 vuoden ajan lapsiperhemuuttovoittoinen kaupunki, joten varsinaisena yllätyksenä ei varhaiskasvatuksen lisääntynyt tarve liene tulleen. Kyse on ennen kaikkea poliittisesta tahtotilasta.

Erityisesti kokoomus on usein tuonut esille sitä, ettei kaupungin kannata ”sijoittaa seiniin” eli lisätä omaa palveluntuotantoaan. Kokoomuksen mielestä kaupungin tulisi sijoittaa lakisääteisten palveluiden tuottamiseen osoitetut verovarat yksityisten palveluntarjoajien taskuun.

Jarruttamalla kunnallisen palveluntuotannon lisäämistä on tietoisesti luotu tilanne, jossa palvelunkäyttäjien lisääntyessä räjähdysmäisesti kaupunki joutuu päivähoitopaikkojen osalta tarjoamaan omista päiväkodeistaan eioota ja ostamaan palvelun yksityiseltä palveluntuottajalta, koska palvelua on lakisääteisesti tuotettava.

Sivistyspalveluiden palvelustrategiasta 2019–2025 päätettäessä sivistyslautakunnan kokouksessa 23.4.2019 kokoomus sai läpi ajatuksensa, että yksityisten palveluiden osuutta palveluiden tuottamisesta nostetaan. Varhaiskasvatuspalveluiden päiväkotihoidon tavoitteeksi sovittiin omaa tuotantoa 55–60% ja muuta 40–45%.

On nurinkurista ja kestämätöntä, että sivistyslautakunta joutuu vuodesta toiseen käyttämään yhtä paljon varoja ostopalveluiden ostamiseen kuin oman tuotantonsa pyörittämiseen. Palveluiden tarjontaa ei tällöin määrittele asiakaslähtöiset tarpeet vaan palveluiden yksityistämiseen tähtäävät ideologiset strategiat.

Katri Kapanen

Kaarinan kaupunginvaltuutettu

Sivistyslautakunnan jäsen

Kaarinan Vasemmistoliitto ry:n puheenjohtaja