Valkeavuoren koulusta ei tingittykään – ”Eihän mikään etene, jos poliitikot eivät kykene toimimaan yhdessä”

0
Valkeavuoren koulun viisariton kello.

Kaarina-lehden uutinen Valkeavuoren kouluhankkeen kilpailutuksesta herätti Facebookissa poikkeuksellisen vilkkaan keskustelun. Aihetta pohdittiin useissa ryhmissä, ja kommentteja tuli satoja.

Kaarina-lehti oli kertonut kaupunginjohtaja Harri Virran käyttäneen otto-oikeutta teknisen lautakunnan päätökseen. Mikäli kouluun rakennetaan se kaikki, mitä on vaadittu, laskelmien mukaan hanke ylittää noin yhdellä miljoonalla eurolla valtuuston aiemmin vahvistaman 31 miljoonan euron budjetin. Jos otto-oikeutta ei olisi käytetty, hankkeesta olisi karsittu kustannussyistä teknisen työn luokka, fysiikan ja kemian luokka sekä eteistiloja varhaiskasvatuksen puolelta.

Maanantaina kaupunginhallitus linjasi, että näistä tiloista ei tulevassa koulussa tingitä. Toisaalta myös 31 miljoonan euron budjetista yritetään pitää kiinni. Urakkamuotona on KVR-malli ja hankintamenettelynä kilpailullinen neuvottelumenettely, ja jälkimmäinen mahdollistaa sekä loppusumman viilaamisen myöhemmin että sen, että rakennusyhtiöt käyttävät luovuuttaan ja saavatkin kustannukset pysymään 31 miljoonassa eurossa.

Kaupunginhallituksen kanta oli virkamiesten esittämien pohjaehdotusten mukainen. Tarjouskilpailun voi nyt avata.

”Kuppi nurin”

Keskustelut Facebookissa oli aloittanut Hanna Peri. ”Nähdessäni Kaarina-lehden kirjoituksen Valkeavuoren kouluhankkeesta meni kuppi nurin. Taasko tulee esteitä ja kouluhanke viivästyy? Haluaisin päättäjiltä nyt selkeän kannanoton.”

Esimerkiksi Kaarinalaiset-ryhmässä päättäjiltä tuli vyöry vastauksia. Vuolas keskustelu kääntyi esimerkiksi siihen, kannattiko palloiluhalli rakentaa etukäteen, ja pian puitiin Kaarina-lehden artikkelia Ura Basketin talousongelmista. Keskustelu palasi kuitenkin kouluihin:

”Muutimme Kaarinaan vuonna 2015. Tämä vääntö Valkeavuoren uudesta koulutalosta oli käynnissä jo silloin. Muistan, kun meille esiteltiin ylpeinä uuden koulun pohjapiirustuksia vanhempainillassa. Sitten peruttiin hieno hankesuunnitelma, koska oli kuulemma tulossa liian iso koulu. Seuraavaksi kaikki halukkaat eivät mahtuneetkaan Valkeavuoren kouluun (mukaan lukien oma keskimmäinen lapseni, joka joutui eri kouluun kuin kaksi vuotta vanhempi sisarensa). Mukaan tulivat sisäilmaongelmat ensin ala- ja sitten yläkoulussa. Jossain välissä rynnittiin läpi palloiluhalli, joka onkin jo rakenteilla. Edelleenkään uudesta koulusta (tai siis sen versiosta N) ei ymmärtääkseni ole edes pohjapiirrosta valmiina. Yhdyn edellisten kirjoittajien sanoihin: onneksi vaalit ovat tulossa pian.”

Takavuosien vääntöjä

Hannu Rautanen (vihr.): ”Olemme tässä tilanteessa siksi, koska valtuusto leikkasi Valkeavuoren rakennuskustannuksista viisi miljoonaa euroa määrittelemättä, mistä tämä otetaan pois. Leikkaus ei perustunut mihinkään laskelmiin.”

Tämän jälkeen kaivettiin esiin vanhoja äänestyslistoja. Käytiin läpi myös aiempaa Kaarina-lehden artikkelia siitä, että kouluparakeissa on paleltu.

Matti Alander (kok.): ”Nyt monet poliitikot jo päässeet kehumaan ylivertaisuuttaan ja vähän läimimään kaveria. Siirrytään päiväjärjestykseen ja annetaan ammattilaisten rakentaa.”

Kaarina-lehden Facebook-sivuilla keskustelun aloittaja Peri kommentoi vielä näin: ”On pöyristyttävää nähdä se taistelu, mikä tästä on lähtenyt käyntiin – kuka sanoi ja mitä ja missä vaiheessa. Eihän mikään asia etene, jos ihmiset, poliittiset päättäjät, eivät pysty tekemään töitä yhdessä.”