Astra Zenecasta kieltäytyjät kuormittavat Kaarinan terveyskeskusta – Koronaepidemia laantumassa

0
Tiedossa olleet uudet koronatapaukset Kaarina-lehden julkaisupäivinä.

Kaarinan koronaepidemia näyttää laantuvan entisestään muutaman viikon takaisten hurjien lukujen jälkeen. Uusia positiivisia koronanäytteitä otettiin viime viikon tiistain jälkeen vain 11.

– Rajoitukset ovat purreet ja ihmiset vaikuttaisivat noudattaneen niitä. Lisäksi rokotukset etenevät ja niillä alkaa olla vaikutusta, miettii Kaarinan avosairaanhoidon ylilääkäri Rita Arjonen taustatekijöitä.

– Yhä on kuitenkin syytä olla varovainen.

Koko epidemian aikana Kaarinassa on ollut 514 vahvistettua koronatartuntaa THL:n mukaan.

Miksi konttiin eikä auton ikkunasta?

Muutama lukija on ihmetellyt kaupungin koronanäytteenoton toimintatapoja, ja niitä moititaan myös tämän viikon Tyrskähdyksissä. Terveyskeskuksessa ei ole juurikaan enää otettu näytteitä auton ikkunasta, vaan oireilevat tulevat antamaan näytteen pihalla olevaan koronakonttiin. Monia on epäilyttänyt mennä sisätilaan, jossa käy pärskiviä asiakkaita.

Arjonen pitää kuitenkin koronakonttia turvallisena. Sinne piipahdetaan vain pieneksi hetkeksi, tilaa tuuletetaan paljon ja sen pintoja desinfioidaan. Lisäksi moni testiin tulija tulisi muutenkin paikalle kävellen eikä autolla.

Arjonen kertoo, että konttiin siirryttiin työntekijöiden työolojen vuoksi. Kahdeksan tunnin työpäivä pakkasessa ja sateessa ohuiden kumihanskojen kanssa on työsuojelunäkökulmasta ongelmallinen.

– Nyt, kun säät taas lämpenevät, varmaan avataan meidän sisäistä keskustelua sille, muutetaanko käytäntöjä, Arjonen toteaa.

Jos netissä ajat ovat loppu

Koronarokotuksen ovat nyt saaneet liki kaikki Kaarinan yli 65-vuotiaat.

– Jos tämän ikäiset eivät vielä ole saaneet rokotetta, kannattaa varata aika nyt, Arjonen toteaa.

Lisäksi Kaarinassa rokotetaan parhaillaan yli 18-vuotiaita riskiryhmään 2 kuuluvia sekä yli 16-vuotiaita riskiryhmään 1 kuuluvia.

Arjonen toivoo, että kaikki, jotka ovat rokotuksiin oikeutettuja ja mitenkään pystyvät nettiä käyttämään, varaisivat aikansa verkossa. Puhelimet terveyskeskuksessa ovat yhä erittäin ruuhkaiset.

– Mikäli netistä ei ole aikoja varattaviksi, silloin kaikki rokotusajat ovat siltä erää loppu. Silloin ei voi saada aikaa myöskään soittamalla, hän painottaa.

Rokotteiden saatavuus on tällä hetkellä melko hyvä, mutta toimitukset ovat epävarmoja, minkä vuoksi rokotusaikoja ei ole saatavilla pitkiksi ajoiksi eteenpäin.

Vielä ei ole tietoa, milloin riskiryhmään kuulumattomat alle 65-vuotiaat saisivat piikkinsä.

– Ehkä toukokuun puolivälissä. Odotamme kuin kuuta nousevaa THL:n uusia ohjeita. Mikäli rokotteita kohdennetaan enemmän alueille, joissa epidemiatilanne on huono, rokotteiden saatavuus muuttuu dramaattisesti Kaarinassakin. Jos uusia ohjeita ei tule, valmistaudumme rokottamaan ensin vanhimmista ikäryhmistä ja siirrymme sitten nuorempiin.

Sittenkin tekstiviesti-muistutus

Astra Zeneca -rokotteen turvallisuus on pelottanut monia rokotteen ottajia. Tämä on aiheuttanut paljon vaivaa terveyskeskuksessa.

– Ihmiset ovat varanneet rokoteajan mutta sitten kieltäytyneetkin rokotteesta ja varanneet jälleen uusia aikoja. Tämä kuormittaa ja hidastaa meidän työtämme, Arjonen harmittelee.

Veritulppa on yleinen sairaus, jonka normaalistikin saa 1–2 ihmistä tuhannesta vuodessa. Astra Zenecan lisäämä veritulppariski on äärimmäisen pieni, yksi tapaus sataatuhatta rokotettua kohti. Esimerkiksi koronaviruksen sairastaminen nostaa riskiä saada veritulppa huomattavasti suuremmaksi kuin tämä rokote. Vastaavasti e-pillerit lisäävät veritulppariskiä monikymmenkertaisesti Astra Zenecaan verrattuna.

Rokoteajan varanneet alkoivat viime viikolla saada tekstiviesti-muistutuksen ajastaan. Aiemmin kaupunki on kertonut, että tämä ei ole mahdollista, ja Kaarina-lehdessäkin näin vielä viime viikolla väitettiin.

– Tilanne muuttui. Ohjelmistovalmistaja tiedotti, että uuden päivityksen vuoksi rokoteaikojen tekstiviesti-muistutuksetkin tulivat mahdollisiksi, Arjonen taustoittaa.

Viikossa Kaarinassa annetaan tällä hetkellä parhaimmillaan tuhat annosta rokotetta. Osa annoksista on tehosteita, eli rokotettuja ihmisiä on vähemmän.

Kaarinassa on rokotettu 18,4% väestöstä, 6250 henkilöä. Muut seudun kunnat ovat jälleen olleet nopeampia: keskimäärin Varsinais-Suomessa on rokotettu 21,6% väestöstä.

Turussa kolminkertaisesti

Ilmaantuvuusluku, joka suhteuttaa tartuntojen määrän kunnan asukaslukuun, on Kaarinassa laskenut vauhdilla ja on THL:n mukaan nyt 68.

Yhtenä kriteerinä koronarajoitusten purulle on pidetty sitä, että seudulla ilmaantuvuusluku laskee alle 50:n.

Kaarinassa on tartuntoja asukasta kohti vain kolmasosa Turkuun verrattuna, jossa ilmaantuvuusluku on 204.

Kaarinan muista naapurikunnista Liedossa on selvästi enemmän koronatartuntoja suhteessa asukaslukuun kuin Kaarinassa: Liedossa ilmaantuvuusluku on 105. Sen sijaan muissa naapurikunnissa eli Paimiossa (55) ja Paraisilla (13) epidemia on paremmalla tolalla.

Maakunnassa on tartuntoja eniten asukasta kohti Koski TL:ssä (ilmaantuvuusluku 477), Taivassalossa (427) ja Kustavissa (211).

Ilmaantuvuusluku kertoo, kuinka monta tartuntaa kunnassa on sataa tuhatta asukasta kohti.