Epidemia kohteli hellästi kirjoituksia Kaarinassa ja Toivonlinnassa – Koronajärjestelyt vaativatsatoja lisätyötunteja

0
Ylioppilaskirjoitukset päättyivät viime keskiviikkona.

Koronavirus tai -rajoitukset eivät aiheuttaneet merkittäviä ongelmia ylioppilaskirjoituksille Kaarinan lukiossa tai Toivonlinnassa Suomen Kristillisessä Yhteiskoulussa.

– Yhteensä kaksi opiskelijaa joutui jäämään pois pienen oireilun takia. Normaalioloissa he olisivat vähäoireisina voineet osallistua kirjoituksiin, kertoo Kaarinan lukion rehtori Kimmo Laitinen .

Toinen henkilöistä ilmoitti saaneensa negatiivisen testituloksen, toinen ei ottanut yhteyttä kouluun. Velvollisuutta testituloksen ilmoittamiseen ei ole.

Toivonlinnassa samoin yksi henkilö jäi pienten flunssaoireiden vuoksi pois yhdestä kokeesta. Toisin kuin Kaarinan lukiossa, Toivonlinnassa olisi ollut mahdollisuus erillistilaan.

– Oireet olivat alkaneet vasta edellisenä iltana ja erillistilaa varten olisi tarvittu negatiivinen testitulos. Varmempana ratkaisuna pidettiin sitä, että hän mitätöi kokeen, kertoo SKYK:n vt. rehtori Merja Laine-Sjöström .

Hajauttaminen lisäsi työtunteja


Rehtorien kokeman mukaan koronajärjestelyt saatiin maaliin ilman merkittäviä ongelmia.

– Yhtä teknistä ongelmaa, joka osin johtui koronajärjestelyistä, ratkottiin kokeen alkaessa puolisen tuntia, mutta koe alkoi ajallaan eikä ongelma vaikuttanut kokelaisiin, kertoo Laitinen Kaarinan lukiosta.

Eniten töitä vaati se, että kokeet oli hajautettu tavallista useampaan päivään. Tämä toi Kaarinan lukiossa sata ylimääräistä työtuntia opettajille. Myös kokelaiden hajauttaminen kahteen luokkatilaan suosituimpina koepäivinä vaati mittavasti lisätunteja.

– Kokelaiden valvomiseen tarvittiin tilan hajauttamisen vuoksi 72 lisätyötuntia sekä tietoteknisiä laitehankintoja. Lisäksi tarvittiin verkon pystytys- ja purkutöitä. Opettajat saivat kuitenkin hoidettua työt ja venyivät lyhyellä varoitusajalla ottamaan myös peruuntuneita kollegojen valvontavuoroja, Laitinen toteaa.

Abit kuplassa


Toivonlinnassa on asuntola, jossa tavallisesti asuu 44 oppilasta. Asuntola on muuten nyt tyhjillään, mutta osa abiturienteista asui siellä koko kirjoitusrupeaman ajan.

– He olivat omaehtoisessa kuplassa. Sitä kyllä jännättiin, että jos yksi sairastuu vaikkapa tavalliseen flunssaan, kaikkien kirjoitukset voivat mennä pieleen.

Kaarinan lukion ylioppilaskokeisiin osallistui yhteensä 133 kokelasta. Toivonlinnassa kirjoittajia oli 11, joista 8 oli abiturientteja.

– Tämä vuosikerta oli poikkeuksellisen pieni. Sen sijaan ensi vuonna meillä on 28 abia, Laine-Sjöström kertoo.