Hepojoen metsät vuokrattiin Ei kenenkään maaksi – Alueelle suunnitteilla värikuulasotaa, pakopelaamista ja eräkursseja

0
Nasse Oy:n suunnitelmat ovat herättäneet kiinnostusta ja uteliaimmat haluaisivat päästä katsomaan, miltä metsässä näyttää. Petri Mähkän ja Ville Kivijärven mukaan siellä ei näytä vielä miltään, sillä rakennustyöt ovat alkuvaiheessa. Tällä hetkellä miehet rakentavat pukuhuone- ja varastotiloja metsän reunaan.

Metsän keskeltä pilkistää kolme pressuin peitettyä rakennelmaa. Aggregaatin pörinä ja sirkkelin ulina kielivät siitä, että jotakin täällä tapahtuu.

Elämyspalveluja tarjoava Nasse Oy rakentaa Piikkiöön Hepojoelle paikkaa, jossa yhdistyy yrittäjien sanoin hauskanpito, jännitys ja luonnossa liikkuminen. Yrittäjät Ville Kivijärvi ja Petri Mähkä eivät halua paljastaa suunnitelmiaan vielä tässä vaiheessa kovin yksityiskohtaisesti.

– Ei tässä olla polkupyörää keksimässä uudelleen, mutta ehkä sitä voidaan ajaa vähän eri tavalla kuin on totuttu, Kivijärvi toteaa.

Metsään on suunnitteilla ainakin värikuulasotaa ja pakohuonepelin kaltaista strategiapelaamista. Lisäksi metsään on visioitu muitakin liikunta-aktiviteetteja, maastoruokailua sekä kursseja luonnossa liikkumisesta ja erätaidoista.

Yrityksen nimi Nasse Oy ei ole kunnianosoitus Nasse-sedälle, vaan viittaa armeijassa käytettäviin kaasunaamareihin.

Paikan nimeksi tulee Nomans Land (suom. ei kenenkään maa ).

Aikataulu viivästyi

Kaarinan kaupunki on vuokrannut 40 hehtaaria metsää Nasse Oy:lle kymmeneksi vuodeksi 7 147 euron vuosivuokralla. Kaupunginhallitus hyväksyi vuokrasopimuksen lokakuussa.

Miesten tavoitteena oli ottaa ensimmäiset asiakkaat vastaan toukokuussa, mutta aikataulusta ollaan Mähkän mukaan noin puoli vuotta jäljessä. Aikataulua on tarkoitus kiriä niin, että Nomans Land avautuu kesällä. Ensimmäiset varaukset on jo otettu vastaan heinäkuulle.

– Suurin syy viivästyksiin on, ettemme osanneet aikatauluttaa tätä oikein. Esimerkiksi lupien saaminen kesti kauemmin kuin odotimme. Kaarinan kaupungille iso kiitos, heiltä olemme saaneet loistavaa palvelua.

Turkulaisyrittäjät kertovat yritysidean syntyneen omien harrastusten kautta. Mähkällä on pitkä kokemus liikunta-alan yrittäjänä. Kivijärvi on ollut aiemmin palkkatöissä ja korjannut kuorma-autoja. Nyt molemmat keskittyvät päätoimisesti yrittämiseen.

Sopivan paikan löytäminen vei aikaa.

– Kriteereitämme oli keskeinen sijainti, hyvät liikenneyhteydet ja monimuotoinen ympäristö. Tänne ajaa Turun kauppatorilta puolessa ja Espoosta puolessatoista tunnissa, Mähkä kehuu.

Turvallisuussyistä Nomans Landiin on 15 vuoden ikäraja. Kohderyhmänä ovat seikkailuhenkiset ja ulkona liikkumisesta pitävät aikuiset. Miehet uskovat, että paintball-harrastajat ovat valmiita liikkumaan hyvien puitteiden perässä pitkiäkin matkoja.

– Tavoitteenamme on houkutella myös uusia harrastajia lajin pariin.

Luonnon ehdoilla

Nasse Oy:n suunnitelmat ovat saaneet sosiaalisessa mediassa runsaasti positiivista huomiota, mutta myös kritiikkiä. Vihreät vastusti kaupunginhallituksessa metsäalueen vuokraamista yrityksen käyttöön. Pelkona on, että aktiviteettien järjestäminen tärvelee luonnontilaisen metsän ja häiritsee lintujen pesintää.

Yrittäjät vakuuttavat, että toiminta järjestetään luontoa kunnioittaen. Tarkoituksena on pitää maasto alkuperäisessä tilassa, ja tämä on myös liiketoiminnan jatkuvuuden kannalta välttämätöntä.

Rakennusvalvonta on myöntänyt Nasse Oy:lle luvan pysäköintialueen, pukuhuone- ja varastotilojen sekä kolmen vessan rakentamiseen. Lisäksi yrittäjät ovat vahvistaneet alueella olevaa metsätietä, jota käytetään huolto- ja pelastustienä.

– Muuta pysyvää metsään ei olla rakentamassa, Kivijärvi korostaa.

Peleissä tarvittavat rakennelmat toteutetaan lavasteina, joita pystytään purkamaan ja siirtämään.

– Hyödymme tästä itsekin, koska tällä tavoin pelien ja pelialueiden paikkaa voidaan vaihtaa. Kaikki lavasteet rakennetaan raakapuusta, miehet kertovat.

Alkuvaiheessa 40 hehtaarin vuokra-alueesta on käytössä vajaat viisi hehtaaria. Suuri vuokra-alue kuitenkin helpottaa pelien suunnittelemista ja antaa mahdollisuuden toiminnan kehittämiseen.

Metsästysseura Piikkiön Erämiesten kanssa on sovittu, että he saavat jatkaa alueella metsästystä ja riistaruokintaa. Metsästäjät ovat käyttäneet aluetta pääosin syksyllä ja talvella, joten rinnakkaiselo onnistunee hyvin.

– Lähialueen asukkaat ovat käyneet ohi kulkiessaan kyselemässä, saavatko he käydä edelleen täällä sienessä ja marjassa. Meillä ei ole mitään sitä vastaan, kunhan pitää huolen siitä, ettei tule pelialueiden sisälle, Mähkä toteaa.

Vuokrasopimus päättyy vuonna 2030. Mitä Nomans Landille tapahtuu sen jälkeen?

– Aika näyttää, miten homma lähtee skulaamaan. Toiveena tietenkin on, että pystymme vakuuttamaan kaarinalaiset siinä ajassa ja voimme neuvotella jatkosta.