Pääkirjoitus: Kaarinalaiset karkkikaupassa

0

Kaarinalaiset ovat saaneet ehdottaa, mihin käyttäisivät 3 200 euroa omalla asuinalueellaan (s. 5). Mainio idea, mutta äänestysvaiheeseen päässeitä ideoita selatessa tunnelma hieman latistuu. Onko todella niin, että kaikista maailman asioista kaarinalaiset haluavat alueelleen lisää roska-astioita?

Esimerkiksi Littoisissa asukkaat pääsevät valitsemaan voittajan kolmen roskisaiheisen ehdotuksen väliltä: yhdessä toivotaan neljää uutta roskista ja kahdessa roska-astiaa ja puistonpenkkiä eri paikkoihin.

Aluevastaava Hanna Inkeroinen vahvistaa, että roskisten puute todella nousi esiin monissa ehdotuksissa. Siksi niitä on nostettu mukaan myös äänestysvaiheeseen.

Roskisehdotusten määrä kielii myös siitä, että Kaarinassa osallistavan budjetin kokeiluun on varattu vain 16 000 euroa, mikä on melko vähän viidelle alueelle jaettuna.

Summaa voi verrata siihen, että vie lapsen karkkikauppaan ja antaa käteen 50 senttiä. Kyllä sillä jotakin saa, mutta ei mitään oikeasti kivaa. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Helsingissä rakennettiin viime vuonna osallistuvan budjetoinnin tuloksena 4 miljoonan euron jalkapallokenttä.

Tavalliselle ihmiselle voi tulla yllätyksenä myös kalliit hankintahinnat. Äkkiseltään luulisi, että 3 000 eurolla saisi leikkipuistoon uuden karusellin tai keinun, mutta ei kuulemma saa. Asukkaiden toivoman koirapuiston rakentaminen maksaa 50 000 euroa ja kuntoportaat vähintään 20 000 euroa. Käytännössä 3 000 eurolla saa roska-astioita ja puistonpenkkejä.

Toivon mukaan osallistuvan budjetin kokeilu jatkuu Kaarinassa. Jotta kuntalaisilla olisi muutakin kuin näennäinen mahdollisuus vaikuttaa, summaa pitäisi myös nostaa. Kaarina käyttää tänä vuonna yhteensä 214 miljoonaa euroa palveluihin ja toimintoihin. 16 000 euroa on alle 0,01 prosenttia tuosta summasta.