Kaarinan henkilöstöä aiotaan kannustaa palkkioilla koronaepidemian hoitamisesta

0

Mikäli Kaarinan valtuusto myöntää 63 000 euron lisämäärärahan, kaupunki antaa kannustinpalkkioita koronaepidemian vuoksi joustaneille työntekijöilleen.

Asiaa oli tammikuussa ehdottanut SDP:n ryhmän puolesta Niina Alho . ”Kaarinassa on henkilöstöryhmiä, jotka ovat työssään joutuneet erityisen alttiiksi koronavirukselle hoitaessaan koronapotilaita tai huolehtiakseen näiden potilaiden hoitamisessa käytetyistä tiloista. Epidemia on lisännyt henkilöstön fyysistä sekä psyykkistä kuormitusta”, ehdotuksessa perusteltiin.

Ylimääräisellä vapaapäivällä palkitseminen olisi varmasti monelle mieluinen tapa, arveltiin henkilöstöjohtajan, henkilöstösihteerin, toimistosihteerin ja työhyvinvointikoordinaattorin laatimassa pohjaehdotuksessa kaupunginhallitukselle. Ongelmana tosin olisi, että sijaisten saaminen koronaepidemian keskellä on vaikeaa, eikä tarkoitus ole kuormittaa työyhteisöä entisestään. Sen sijaan kaupunginhallitus päätti palkita henkilöstöä rahallisesti olemassa olevan kannustuspalkkiomallin pohjalta, jota räätälöidään tähän tarkoitukseen.

Poikkeuksellisesti tänä vuonna kannustuspalkkion saamisen perusteena on siis myös covid-epidemian aikainen työn tekeminen ja epidemian vaikuttavuus työtehtävien hoitamiseen ja suoriutumiseen. Työntekijä on esimerkiksi osoittanut joustavuutta tai kehittänyt uusia toimintamalleja ja erityisjärjestelyt ovat lisänneet työn määrään.

Tavallisesti kannustuspalkkioihin on varattu 0,1% koko palkkasummasta, mutta tänä vuonna määrärahaa nostetaan epidemian vuoksi 0,2%:iin, mikäli valtuusto suostuu seuraavassa eli toukokuun kokouksessaan muutoksen vaatimaan 63 000 euron lisämäärärahaan.

Valtuustossa edessä on todennäköisesti äänestyksiä asiasta, sillä päättäjät eivät ole olleet yksimielisiä.

Henkilöstölautakunnassa Nina Hamburg kokoomuksesta esitti, että kannustuspalkkiojärjestelmää ei muuteta, sillä kunnille ei suositella omaa rahallista palkitsemiskanavaa. Lisäksi siinä, kenelle palkkio jaettaisiin ja millä kriteerein, on epämääräisyyttä. Äänestyksessä Hamburgin ehdotus kuitenkin hävisi äänin 3–2, ja hän jätti lautakunnan päätöksestä eriävän mielipiteen.

Kaupunginhallituksessa Mikko Aaltonen kokoomuksesta ehdotti palkitsemiskriteerien pitämistä ennallaan. Hän ehdotti, että loppuvuonna henkilöstön työkuormaa vähennetään minimoimalla ylimääräiset hankkeet ja koulutukset. Hän kuitenkin sai taakseen vain muut kokoomuslaiset ja perussuomalaisen ja hävisi äänin 8–5.