Kaarinan koronatartuntojen määrä lähti jälleen nousuun

0
Tiedossa olleet uudet koronatapaukset Kaarina-lehden julkaisupäivinä.

Kaarinan koronavirustartuntojen määrä lähti jälleen nousuun. Viimetiistainjälkeen uusia tapauksia kertyi 11, kun viikkoa aiemmin uusien tapausten määrä oli vain noin puolet tästä.

Kaarinan avosairaanhoidon ylilääkäri Rita Arjosen mukaan Kaarinan epidemiatilanne on kuitenkin yhä maltillinen. Uusien tartuntojen määrät ovat pieniä maaliskuun hurjiin viikkoihin verrattuna.

– Myöskään tartuntaryppäitä ei ole ollut, vaan tartunnat ovat yksittäisiä tai perheiden sisäisiä.

Toisaalta epidemia ei ole ohi, ja koronarajoituksia on syytä noudattaa huolella, vaikka tilanne onkin valoisampi kuin muutama viikko sitten. Vappu tulee viettää oman lähipiirin kesken.

– Kotibileiden aika ei ole vielä, Arjonen kommentoi.

Yhteensä Kaarinassa on THL:n mukaan ollut koko epidemian aikana 531 todennettua koronatartuntaa.

Puhelimet yhä ruuhkaiset


Tällä hetkellä Kaarinassa rokotetaan yli 60-vuotiaita sekä yli 16-vuotiaita riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvia. Vielä hiljattain alle 18-vuotiaat riskiryhmään 2 kuuluvat eivät olleet oikeutettuja rokotuksiin.

Arjonen ei osaa arvioida, milloin muut alle 60-vuotiaat pääsisivät rokotuksiin.

THL:n rokotustilastot Kaarinasta ovat nyt kunnossa. Tiistaisen tiedon mukaan Kaarinassa on rokotettu koronaa vastaan 27,1% väestöstä, 9479 henkilöä. Koko Varsinais-Suomessa on rokotettu 29,5% väestöstä.

Tehosterokotuksen on saanut 3,3% kaarinalaisista.

Terveyskeskuksen puhelimet ovat erittäin ruuhkaiset, kuten ne ovat olleet pitkään. Arjonen toivoo, että ajat varattaisiin verkossa ja tietoa rokotuksista etsittäisiin esimerkiksi kaupungin verkkosivuilta, jonne on koottu niistä useimmin kysyttyjä kysymyksiä.

Kaarinan naapureissa huono tilanne


Kaarinan ilmaantuvuusluku eli tautitapausten määrä suhteessa asukaslukuun on viimeisen kahden viikon keskiarvon mukaan 55.

Luku nousi jälleen yli 50:n rajapyykin. Alle 50 jäävä ilmaantuvuusluku on yksi kriteeri sille, että aluetta ei luokitella enää epidemian vakavimpaan eli leviämisvaiheeseen vaan keskitasolle eli kiihtymisvaiheeseen.

Koko Varsinais-Suomessa ilmaantuvuusluku on laskenut 108:aan.

Turussa on asukasta kohti 2,5-kertaisesti tartuntoja Kaarinaan verrattuna. Turun ilmaantuvuusluku on 134.

Muista naapurikunnista Paimion tilanne on huonontunut nopeasti. Paimiossa ilmaantuvuusluku hujahti 240:een. Myös Liedossa on enemmän tartuntoja asukasta kohti kuin Kaarinassa (ilmaantuvuusluku 70). Sen sijaan Paraisilla ilmaantuvuusluku on vain 13.

Maakunnassa on tartuntoja eniten asukasta kohti Paimiossa, Aurassa (178) ja Laitilassa (163).

Ilmaantuvuusluku kertoo, kuinka monta tartuntaa kunnassa on kahden viime viikon ajalta sataa tuhatta asukasta kohti.