Kaarinassa paahtuu kahvi Etiopiasta

0
Micael Tesfazghi työn touhussa Kahvitukku ABIn pienpaahtimossa Kaarinassa.

Micael Tesfazghi ja Helen Ghebrehiwet tuovat suomalaisille paahtimoille pehmeää etiopialaista kahvia suoraan viljelijöiltä. Viime keväänä he perustivat myös oman paahtimon Kaarinaan Leader Varsin Hyvän tuella.

Kahvitukku ABI alkoi paahtaa kahvia Asianajajankadulla Krossin liepeillä keväällä 2020. Sitä ennen Kahvitukku toimitti etiopialaista raakakahvia suomalaisille paahtimoille suoraan Sidamosta, josta yrittäjäpariskunta on kotoisin.

Tesfazghi ja Ghebrehiwet ovat kasvaneet kahvin parissa. Sidamossa on pitkät perinteet kahvintuotannolle. Tuonnin kulmakivi on henkilökohtaiset hyvät suhteet kahvinviljelijöihin – pieniin toimijoihin, jotka eivät muuten saisi tuotteitaan Euroopan markkinoille.

Kahvin synnyinseuduilla Etiopiassa on arviolta noin neljä miljoonaa kahvin viljelijää, mutta tilat ovat keskimäärin alle hehtaarin kokoisia.

Omalla etiketillä liikelahjoiksi

Kahvi lähetetään Suomeen tuoreena, juuri kuorittuna ja ilman välikäsiä. Matka Sidamosta Rauman satamaan kestää kuukauden. Sen jälkeen osa kahvista myydään muille pienpaahtimoille ja osa paahdetaan itse Kaarinassa.

Etiopialainen kahvi on Ghebrehiwetin mukaan korkealaatuista, aromikasta ja pehmeää. Viljelyssä ei käytetä kemikaaleja.

– On ihana nähdä, miten Suomessa arvostetaan laadukasta kahvia, yrityksen tarinaa ja viljelijöitä, hän sanoo.

Kahvitukku ABI myy itse paahtamaansa kahvia suoraan kuluttajille verkkokaupan kautta sekä muutamissa kaupoissa Turussa, Helsingissä, Porissa, Tampereella ja Joensuussa. Lisäksi he paahtavat kahvia tilauksesta yrityksille. Esimerkiksi jouluna Kahvitukku ABIn paahtama kahvi yrityksen omalla etiketillä oli suosittu liikelahja.

Laitehankintoihin maaseututukea

Kahvitukku ABI sai Leader Varsin Hyvältä 35 prosentin tuen paahtimolaitteiston, myllyn ja pakkauskoneen hankintaan. Investoinnin kokonaiskustannus oli 40 900 euroa.

Varsin Hyvän tuki vakuutti yrittäjäpariskunnan siitä, että heidän yritysideansa on hyvä ja kannattava.

– Kun ulkopuoliset asiantuntijat näyttivät vihreää valoa, uskalsimme itsekin sijoittaa, Helen Ghebrehiwet kiittelee.

Alan parhaimmistoon kuuluva laitteisto saapui Saksasta Kaarinaan viime huhtikuussa ja ensimmäiset kahvit myytiin toukokuussa.

– Sitten kutsuimme kahvila- ja ravintolayrittäjiä maistamaan meidän kahvia. Ihmiset ovat olleet todella kannustavia, ja ihmisiä kiinnostaa tietää, mistä kahvi tulee, Ghebrehiwet kommentoi.

Kaksi maata, kolme kahvia

Yrittäjäpariskunnan haaveena on aina ollut tehdä yhteistyötä Etiopian ja Suomen välillä.

– Tässä työssä voimme hyödyntää taustaamme, suhteitamme viljelijöihin ja alan osaamista, Ghebrehiwet tiivistää.

Valikoimassa on kolme eri kahvilaatua: guji, sidamo ja yirgacheffe. Niistä jokaisessa on oma arominsa.

– Yirgacheffe on oma suosikkini. Siinä on viinin, marjojen ja kukkien aromia, ja se maistuu erityisesti tumman suklaan kanssa. Guji on pehmeää, jasmiinin ja hunajan makuista, ja lisäksi siinä on vähän lakan aromia. Sidamo taas on sitruksen makuista. Siinä ei ole yhtä voimakkaat aromit kuin muissa, Ghebrehiwet esittelee.

Kaikkia kolmea kahvia saa kolmella eri paahtoasteella: vaaleana, keskipaahteisena ja tummana.

Paahtimossa saa käydä tutustumassa paahtamiseen ja maistelemassa kahveja, kun sopii ajan ennakkoon yrittäjien kanssa.

Leader jakaa varoja maaseudun kehittämiseen täksi ja ensi vuodeksi

Varsinais-Suomen Leader-ryhmät tarjoavat rahoitusta maaseudun kehittämiseen, esimerkiksi yritysten investointeihin ja yhdistysten yleishyödyllisiin kehittämishankkeisiin. Tänä ja ensi vuonna jaettavissa on yhteensä 3,7 miljoonaa euroa.

Haku on jatkuvasti auki, ja vuosien 2021–2022 tukien päätöksiä aletaan tehdä nyt huhtikuussa. Hankkeiden tulee valmistua vuoden 2024 loppuun mennessä.

Rahoituspäätökset tehdään paikallisesti Leader-ryhmien hallituksissa, joissa on edustajia kunkin alueen julkisesta sektorista, yhdistyksistä ja asukkaista.

Varsinais-Suomessa on viisi Leader-ryhmää: Turun seudulla toimiva Varsin Hyvä, saaristossa toimiva I samma båt – Samassa veneessä, Salon seudulla toimiva Ykkösakseli, Vakka-Suomessa toimiva Ravakka sekä Loimaan seudulla toimiva Varsinais-Suomen jokivarsikumppanit.

Tietoa maaseuturahoituksesta Varsinais-Suomessa löytyy täältä.

Janica Vilen

Artikkelin kirjoittaja on haloomaaseutu-hankkeen viestintäkoordinaattori.