Kaarinassa viikonloppuna Suomen lämpöennätys – ”Harvinainen tapaus”

0
Valkovuokot kukkivat jo Kaarinassa. Juhani Peltonen nappasi niistä kuvan viikonloppuna Rauhalinnassa.

Tämän kevään Suomen lämpöennätys tehtiin Kaarinassa lauantaina, kun mittari ylsi Piikkiön Yltöisten säähavaintoasemalla +18 asteeseen.

– Näin korkeita lämpötiloja näyttäisi olleen Kaarinassa noin kerran 10 vuodessa, eli kyllä tämä lasketaan harvinaisten ilmiöiden luokkaan, analysoi Ilmatieteen laitoksen meteorologi Hannu Valta .

Koko huhtikuun alkupuolisko on hänen mukaansa ollut Kaarinassa poikkeuksellisen lämmin. 65 vuoden aikana Kaarinassa on vain vuonna 2008 ollut lämpimämpi huhtikuun alkupuoli kuin nyt.

Sinällään Kaarina on joka kevät Suomen lämpimintä kolkkaa, muun Varsinais-Suomen lailla.

– Varsinais-Suomessa lumi sulaa ensimmäisenä ja aurinkosäteily pääsee lämmittämään maata enemmän. Monesti Yltöisissä on alkukeväällä lämpimämpää kuin muualla Suomessa, varsinkin itätuulella, Valta kertoo.

Toisaalta huhtikuun kaikkien aikojen ennätyslämpötila on mitattu Jyväskylässä keskellä Suomea vuonna 1921, kun mittari näytti siellä 25,5 Celsius-astetta. Tämän kevään lämpöennätyskin rikkoutui jo maanantaina, kun Pohjanmaalla Kruunupyyssä mittari kipusi 18,3 asteeseen.

Lämpöennätyksiä tuskin enää tehdään Kaarinassa tämän huhtikuun aikana. Sääennuste näyttää huhtikuun loppuajaksi alle kymmentä plusastetta, pieniä sateita ja öisin jopa mittarin käymistä pakkasen puolella.